Markus Anderberg har snabbt blivit populär i sin klubb utanför Düsseldorf och supportrarna hyllar honom med en egen flagga på hemmamatcherna.
Foto: Max Schützeichel
Internationellt

Livet som tysk innebandystjärna

ANNONS

Bättre domarnivå och bättre supporterkultur är några av fördelarna man får som tysk innebandystjärna.

Nybrosonen Markus Anderberg har spelat fyra säsonger i Herr1an för småländska Slätafly och förra säsongen var han med och tog upp Alingsås till allsvenskan. Det blev dock bara två matcher för Anderberg i allsvenskan innan han flyttade till Düsseldorf och hamnade i Zweite Bundesliga som är Tysklands näst högsta liga. Där spelar han i DJK Holzbüttgen som för närvarande ligger på en tredjeplats. Han leder lagets interna poängliga och ligger på en åttonde plats i poängligan över hela serien.
- Jag studerar på Ekonomprogrammet med tysk inriktning vid Handelshögskolan i Göteborg och då ingår det knappt en utlandstermin i samma land som inriktning man har. Jag hörde av mig till föreningen som låg närmast till hands främst för att bättra på mina språkliga färdigheter men också för att inte försoffas totalt när läckerheter från den tyska menyn erbjuds kors och tvärs, säger Anderberg till Innebandymagazinet.

Vilken standard Zweite Bundesliga håller med svenska mått mätt har Anderberg lite svårt att analysera.
- Svårt att säga men jag har mött och spelat med flertalet landslagsspelare så man blir ju inte direkt förvånad om Vaara ringer när som helst och vill ha mina tjänster.

Förutom att storlekarna på matchstället skiljer sig från svenska mått finns det en annan stor skillnad mellan svensk och tysk innebandy.
- För det första var matchtröjan en aning tight men shortsen satt som tur väl var ganska bra. Men den största skillnaden är att i Tyskland är varje supporter försedd med både halsduk, matchtröja och trumma så det gör ju att de låter ca 1500% högre per person än svenska innebandysupportrar gör.

Anderberg vidareutvecklar skillnaderna mellan Sverige och Tyskland.
- Den tyska lagkulturen och supporterkulturen, att skrika halsen ur sig innan både uppvärmning och match är vanligt inom den tyska innebandyn. Men i Sverige håller vi oss gärna till att varsamt höja rösten så sakteliga så vi inte upprör någon i publiken med lagsångerna.

Domarnivån i Tyskland är annorlunda tycker Anderberg och menar på att den håller högre klass än hemma i Sverige.
- Skulle faktiskt ärligen säga att domarna i tyskland är bättre då de tillåter kroppskontakt och släpper vissa slag och håller därmed matchen på en bra nivå utan att själva stå som avgörande element för matchen. Där har Sveriges innebandydomare mycket att lära.

Livet som tysk innebandystjärna är något som Herr Anderberg trivs med och han rekommenderar andra svenskar att följa i hans fotspår.
- Som svensk blir man behandlad som om man vore innebandyns Messias, så de innebandyspelare som får för lite beröm i Sverige kan utan att tveka söka sig till den tyska innebandyn och där få desto mer. I övrigt är det alltid en stor möjlighet och lärdom att lämna tryggheten och vardagen för att söka sig utomlands till andra miljöer.
Den här artikeln handlar om: