Västerbotten kan inte bara stoltsera med att ha flest elitlag procentuellt – här finns också innebandyns huvudstad Umeå, som röstades fram av Innebandymagazinets läsare.
Foto: Ulrika Lindström
Landet runt

Här finns flest elitlag – procentuellt

ANNONS

Var fjärde lag från Västerbotten spelar i förbundsserierna SSL, allsvenskan och division 1. Det är flest av samtliga 22 distrikt i Sverige, och den nyheten gläder förbundets ordförande, Niclas Ekblom.

Förra säsongen fanns det 59 föreningar från Västerbotten på herr- och damsidan. Kommande säsong spelar inte mindre än femton av dem i förbundsserierna (SSL, allsvenskan och division 1). Det är bara Stockholm som kan toppa det antalet med sina 24 elitlag, men då ska man ha i åtanke att det fanns 144 registrerade föreningar från just Stockholm förra säsongen.
- Det är fantastiskt kul att vi har så bra kvalitet på så många lag och spelare, som finns här uppe, säger ordföranden i Västerbottens innebandyförbund, Niclas Ekblom, till Innebandymagazinet.

Ekblom, som även är sportchef för Team Thorengruppens damer, ger sin syn på den sportsliga succén:
- Innebandyn är väldigt stark här uppe. Det finns ett stort intresse! En annan förklaring är att vi har så många duktiga ledare. Vi har jobbat mycket på utbildningssidan genom åren, och har duktiga ledare långt ner i åldrarna. Det lägger grunden för att få fram många duktiga spelare.

- Vi har varit ute hos föreningarna och verkligen försökt attrahera så många som möjligt att gå ledarutbildningar. Sedan så är ju innebandyn som sagt allmänt stark här uppe. Vi jobbar hårt för att skapa bra förutsättningar här uppe, och för att ha en intressant och bra seriestruktur.

Nästa säsong har distriktet inte mindre än fyra lag med i de båda superligorna: Dalen och IKSU i damernas, Dalen och Thorengruppen i herrarnas. Det kan inget distrikt matcha (Stockholm, Skåne och Uppland har tre var).
- Vill man bara ha elitframgångar så kanske man kan hävda att det vore bättre att bilda ett gemensamt och bra lag. Men enligt mig så ansvarar vi för bredden och eliten. Då är det bara positivt med fler lag, vilket skapar mer möjligheter och resurser inom innebandyn.

Västerbotten har också fem lag med i allsvenskan (ett i herr, fyra i dam) samt sex lag i herrettan – något som Ekblom bara ser positivt på, då han anser att det inte skadar breddinnebandyn och de lägre serierna i distriktet.
- Den stora utmaningen är att få så många som möjligt att spela så länge som möjligt – oavsett nivå. Man vill säkerställa att även de som inte når den högsta nivån ska fortsätta spela. Då är det en fördel med fler alternativ på högre nivåer. Kommer man inte med i ett visst lag kanske man slutar i andra städer, men här har man fler möjligheter och lag!

Distrikten med flest lag i förbundsserier (i förhållande till antal lag i distriktet)
Västerbotten, 25,42%
Göteborg, 24,14%
Västernorrland, 22,22%
Västmanland, 21,05%
Södermanland, 20,59%
Gästrikland, 20,00%
Västergötland, 19,15%
Stockholm, 16,67%
Gotland, 16,67%
Värmland, 15,69%
Norrbotten, 15,63%
Skåne, 15,38%
Dalarna, 15,00%
Hälsingland, 14,29%
Östergötland, 13,89%
Småland, 13,79%
Uppland, 12,31%
Örebro, 11,43%
Halland, 11,11%
Blekinge, 11,11%
Bohuslän/Dals, 6,67%
Jämtland/Härjedalen, 0,00%
Den här artikeln handlar om: