JN har lagt fram som förslag att en oberoende granskningsgrupp ska hjälpa till vid inkommande anmälningar.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Oberoende granskningsgruppvid anmälningar

ANNONS

Flertalet anmälningar till bestraffning sker varje säsong. Nu kan Juridiska nämnden presentera ett förslag till en oberoende granskningsgrupp med särskild rätt att föra talan i bestraffningsärenden. Den ska skapas för att hjälpa till med att granska det filmade materialet som produceras på såväl eget initiativ som på uppmaning från enskild. Om gruppen finner att en bestraffningsbar förseelse kan ha begåtts så ska den anmäla detta till SIBF:s Juridiska nämnd.

I februari månad kommer Juridiska Nämnden (JN) att sitta ner med SIBF och SEI för att presentera detta förslag att ta fram oberoende granskningsgrupp som har som uppdrag att granska de anmälningar som kommer in. Detta är en tanke som har funnits länge.
- Juridiska Nämnden tog redan säsongen 2013/14 fram ett förslag för hur videogranskning kan fungera, hur en oberoende granskningsgrupp kan användas. Tankarna till det här förslaget kom redan säsongen 2012/13 då vi märkte att fler lag kom igång och började sända matcher, och fler anmälningar som hade stödbevisning av filmat material dök upp. Då såg vi att det fanns ett behov att inrätta en sådan grupp., säger Christian Almström, ordförande i Juridiska Nämnden till Innebandymagazinet.se.

Får vem som helst kan göra anmälan?
- För vår del spelar det ingen roll vem som gör anmälan eller vilken bevisning man vill frambringa. Det spelar ingen roll om det filmas från läktaren eller i en TV-sänd match. Men vi såg att det möjligen fanns ett behov av att ha en oberoende granskningsgrupp. Vad vi förstått så har vissa klubbar inte velat anmäla, som man upplever, varandra, medan andra sett det som sin uppgift att göra det. När föreningarna har så olika syn på regelverkets tillämpning så riskerar man att det uppstår osämja mellan våra föreningar och att bestraffningsbara händelser inte anmäls.

-Den stora orättvisan är inte att inte alla kan sända sina matcher. Den stora orättvisan är att det sänds händelser som inte anmäls. Syftet är inte att skapa fler anmälningar, utan att skapa en oberoende balans. Där det finns en oberoende funktion som ligger under SIBF, i syfte med att man ska kunna rapportera dit. Och i den gruppen ska det finnas kunnigt och insatt folk. Och detta ska inte heller användas som undanflykt för domare, att detta används istället för att de själva gör en anmälan som de kanske har sett. Det här är tänkt för händelser som skett i det fördolda. Givetvis är en domare som sett något bestraffningsbart ålagd att göra en anmälan.

- Detta är inget nytt fenomen utan vi har velat hjälpa till med detta ganska länge. Så nu är jag inbjuden av SEI att komma och prata om detta i februari. Eftersom vi kan regelverket, det vill säga Riksidrottsförbundets stadgar, så är det ju naturligt att vi har varit med och tagit fram förslaget.

Debatten som skett i sociala medier har kretsat mycket kring krav på att alla matcher ska sändas/filmas
- Jag förstår invändningen men min åsikt är väl att vi sänder matcherna för att visa upp sporten. Inte för att skapa bevismaterial. Men detta är en fråga för SEI att svara på hur det ska se ut gällande eventuella krav på föreningarna.

För visst är det ändå så att videogranskning är för er i JN ett bra redskap, för beslutsfattande?
- Visst är det så. Videobevisning är ju en primär beviskälla. Det används i så fall i syfte att understryka den ståndpunkt man har. Antingen som anmälare, eller anmäld. En sådan här video kan tjäna ett bra syfte. Men som sagt det är viktigt att man handskas med detta redskap på rätt sätt. Det viktiga är hur en anmälan och yttrandet ser ut, video är bara bevismaterial. Det kommer fortsätta komma in skriftliga anmälningar, och för JN spelar det ingen roll vem som gör anmälan.

- Men det man har kunnat se, är att det har gått ganska fort inom elitinnebandyn med video som bevismaterial, med tanke på att samtliga ärenden som kommit från SSL herr denna säsong har haft video som bevisning. Jag tror det är första säsongen där alla ärenden har varit knutna till en video.

Men den oberoende granskningsgruppen, är tanken att den ska bestå av tidigare spelare, eller människor inom idrotten med goda kunskaper?
- Det är kunskapen som är primär men samtidigt är detta fortfarande bara ett förslag. Men givetvis ska något sådant bestå av en väldigt kompetent grupp som har en väldigt kompetent innebandybakgrund. Det finns ett behov och jag kan bara tala för JN:s förslag. Slutprodukten och hur det blir är upp till SEI och SIBF. JN är inte en drivande faktor, det krävs att någon tar stafettpinnen och så får vi se hur man går vidare med det. Det viktiga är att man har tänkt till.
Den här artikeln handlar om: