Står ditt lag och såsar för länge med bollen i offensiv zon kommande säsong kan du räkna med att få se det här tecknet från domaren - varning för passivt spel.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Passivitetsvarning införs inom innebandyn

ANNONS

Innebandyn genomgår en rad förändringar i och med nya regelboken. Först presenterades regeln om fotpass, och nu ska även passivitetsvarning införas i svensk innebandy. Konceptet har redan testats under ett år i den tyska ligan där det har varit succé. - Nu beskrivs innebandyn som fartfylld, målrik och svängig, säger Florian Hoffman, tävlingsansvarig i tyska Bundesliga till Innebandymagazinet.se.

Skälet är detsamma som när man införde regeln i handboll för dryga 30 år sedan. En förändring som man hoppas ska leda till ett snabbare spel och fler mål. Något som IOK (Internationella Olympiska Kommittén) efterfrågar då man vill att sporten ska bli mer lik handbollen vad gäller målfabrikation. Genom dessa förändringar hoppas innebandyn därför komma allt närmare en plats i framtida olympiska spel.

Regeln om passivitetsvarning har redan använts under ett år i tyska Bundesliga och där har man sett tydliga positiva skillnader på såväl spel som publiktillströmning.
- Målsnittet för våra matcher bland herrarna har ökat med 2,4 mål per match och 1,6 mål per match för damerna, säger Florian Hoffman, tävlingsansvarig för Floorball Bundesliga.

I och med en mer målrik innebandy har även den tyska publiken hittat till arenorna på ett sätt man inte gjorde tidigare.
- Handbollen är förutom fotbollen en av de största sporterna i landet. Nu när innebandyn och handbollen påminner mer om varandra har även publiken fått en annan uppfattning om sporten. Nu beskrivs den som fartfylld, målrik och svängig, säger Florian.

Samma resultat hoppas man nu uppnå i Sverige, Finland och Schweiz där regeln om passivitetsvarning testas kommande säsong. Det är dock oklart huruvida man kommer att testa regeln i förbundsserierna eller i något specifikt distrikt kommande säsong.

SÅ FUNGERAR PASSIVITETSVARNINGEN
När det anfallande laget har tagit sig över mittplanen har man cirka 15 sekunder på sig att ta sig till avslut.

När bollen väl transporterats över mittplan får den inte transporteras eller passas tillbaka över mittlinjen igen.

Har man spelat runt bollen, utan att söka avslut, för länge lyfter domaren armen för att signalera om passivitet. Väl då har anfallande lag fem sekunder på sig att ta avslut. Annars blåses spelet av och bollen tillfaller motståndarlaget.
Den här artikeln handlar om: