Notification

Stort fokus på flick- och damklasserna i Swedish Floorball Open

Sommarens höjdpunkt Swedish Floorball Open blir en folkfest för innebandyälskare.

5-8 juli 2023 arrangeras 12:e upplagan av utomhusturneringen Swedish Floorball Open (SFO) i sommarstaden Västervik, och arrangören satsar extra för att göra årets upplaga extra minnesvärd. Bland annat kommer Innebandymagazinet var på plats med en storskalig bevakning. 

Turneringen är väletablerad och spelades första gången år 2010. 

– Första året hade vi framför allt ett seniorfokus, men tanken med turneringen redan då var att den skulle vara för alla. Oavsett nivå så skulle man kunna vara med under avslappnade former. Samtidigt spände vi bågen ganska ordentligt från början och såg till att få bra innebandyprofiler på plats, för att ge turneringen en hög status, berättar Fredrik Ohlsson, som har varit med och drivit SFO sedan starten, och fortsätter: 

– Tre mot tre-spel var ganska nytt utomhus då. Tanken var att kompisar ska kunna sätta ihop sina lag lite som man vill. Vi ville hitta på något nytt i Västervik som lockade en bred målgrupp. Västervik är ganska evenemangstätt men kanske inte just för den lite yngre målgruppen.

Sista året innan pandemin, 2019, tog ungdomssidan ordentlig fart i SFO. Man hade även startat en företagsklass 2017. 

– Vi märker att många tycker att det är roligt att vi har en blandning av bredd och elit. Det blir nästan alltid någon skräll varje år, både att något lokalt lag eller annat ”ribbstolsgäng” skräller.

Berätta om ambitionerna med årets upplaga!

– Förra året blev det en uppstart efter pandemin och det var en tuff utmaning på många sätt att väcka liv i det igen. I år har vi spänt bågen ganska rejält. Dels genom samarbetet med er på Innebandymagazinet, som kommer vara på plats och bevaka, men också genom samarbetet med JACT som kommer att hålla sitt precamp här innan turneringen. Just nu fokuserar vi mycket på damsidan och satsar på att få in ett stort antal lag där, och det känns som att det håller på att slå riktigt väl ut. 

Det brukar vara kända profiler på plats, blir det så även i år?

– Den tanken finns hela tiden där. Vi har haft de bästa spelarna, lokala profiler som lockar den lokala befolkningen, och kändisar både inom innebandyn och utifrån. Tidigare har vi haft med Niklas Jihde, Patrik Sjöberg, Magnus Hedman, Patrick Ekwall och Patrik Åman, för att nämna några. Även i år har vi ambitionen att få med några kända ansikten.

Finns det klasser för alla, oavsett ålder?

– Ja, vi har till och med knatteklass för de allra minsta under en dag, om de vill vara med under avslappnade former. Sedan är det alla åldersklasser uppåt både på tjej- och killsidan. Vi jobbar på bred front och vill få med alla, från yngsta till äldsta. Och i år är det som sagt lite extra fokus på tjej- och damsidan. 

Matcherna är 12 minuter långa och spelas ungefär mellan klockan 9 och 18. Spelplatsen ligger väldigt centralt i Västervik med endast 200 meter till stadskärnan. Förra året spelades matcherna på tre olika planer, nu är ambitionen att ha fyra planer. 

– Vi har förutsättningar och golv för en fjärde plan också, det är målbilden. Förhoppningen är att ha fyra spelplaner till sommaren och som intresset verkar nu så känns det väldigt realistiskt. 

Den naturliga frågan för en utomhusturnering - vad händer om det börjar regna?

– Vi har en sporthall förbokad och uppriggad, så det går att spela inomhus också. Men jag brukar vara kaxig och säga att vi nästan aldrig gör det. Jag tror faktiskt att det bara är vid tre tillfällen som det har hänt. Ibland har det hängt i luften men då har vi kunnat bromsa en halvtimme-timme och sedan kört igång igen. 

Ni planerar en speciell avslutning för deltagarna också?

– Ja, v avslutar med en konsert på lördagen, Hamnplan Live, som ingår i deltagarbandet som seniorspelarna har. Vi brukar alltid ha någon form av festlig tillställning som avslutning, tidigare år har vi varit på någon av våra lokala restauranger, men förra året tog vi steget till att gå all in med det här konceptet. Hoffmaestro, Bolaget och 2 Blyga Läppar är bokade att uppträda. Vi har fått väldigt bra respons på detta. 

Mer information och hur du anmäler dig på: https://www.swedishfloorballopen.se/

Du kanske även vill läsa:
Swedish Floorball Open i Västervik blir sommarens höjdpunkt
Swedish Floorball Open i Västervik blir sommarens höjdpunkt
10 anledningar att delta i Swedish Floorball Open 5-8 juli i Västervik
10 anledningar att delta i Swedish Floorball Open 5-8 juli i Västervik
Avsnitt 106: Swedish Floorball Open
Avsnitt 106: Swedish Floorball Open