norge
Daniel Gidske och Ketil Kronberg.
Foto: Per Wiklund och Ari Arola, IFF
Internationellt

Nytt bråk i norska landslaget: "Finns ingen logik"

ANNONS

Ketil Kronberg och Daniel Gidske finns inte med i VM-kvaltruppen: "Det är respektlöst"

Det stormade i Norges landslag inför VM 2020 (som spelades 2021). Trion Ketil Kronberg, Marius Pedersen och Tobias Hjorth stoppades från VM-truppen av förbundet, då de inte deltagit i de fystester som krävs för att representera landslaget. Det ledde till att spelare i landslaget hotade att bojkotta mästerskapet. Situationen löste sig till slut och trion blev uttagen i truppen

Nu har det blåst upp till en ny storm. Återigen så är det en petning av Ketil Kronberg som ger upphov till starka reaktioner. Den här gången har även meriterade spelare som Daniel Gidske och Ole Mossin Olesen fått nobben av landslagsledningen i kvalet till VM som spelas i slutet av maj.

Trion var uttagna i den ursprungliga truppen som togs ut av dåvarande förbundskaptenen Johnny Petersen. Nu har Patric Jonsson utsetts som tillfällig förbundskapten (som även leder U19-landslaget), och man meddelade på sin hemsida att landslaget skulle genomföra en generationsväxling. När Jonsson sedan tog ut en ny trupp så fanns inte den meriterade trion med. 

– Det är respektlöst mot Daniel, Ole och mig. Det är helt oförståeligt, det finns ingen logik i det, säger Ketil Kronberg till VG.no.

Han fortsätter:

– Landslaget ska vara för de bästa spelarna, oavsett om de är 18 eller 40. Varför skulle inte Daniel Gidske vara med i landslaget? Han är 29 år, har varit kapten i landslaget sedan 2016 och kunde ha varit det i fem år till.

Kronberg tror också att petningen har att göra med det tidigare bråket som uppstod inför VM, men det förnekar den norska generalsekreteraren Tomas Jonsson. 

Paal Saastad från det norska förbundet uttalar sig om situationen i en intervju med Tv2.no:

– Bakgrunden till den nya strategin är från feedback från tidigare ledning och spelare i landslaget, där man önskar en förändring av kultur och attityder för att delta på den internationella arenan. Det är den signal vi har fört vidare till landslags-administrationen. Det här handlar om en långsiktig plan där vi vill bygga ett landslag som kan slåss i toppen i framtiden, säger han till TV 2.

Innebandymagazinet har kontaktat Tomas Jonsson som ger sin syn på uttagningen:

– Ledningen för innebandysektionen/förbundsledningen har gett riktlinjer till den nya landslagsledningen att det är en strategiskt korrekt tidpunkt för norsk innebandy att så många unga spelare som möjligt får delta i internationell aktivitet. Landslagsledningen har valt ut en trupp till kvalet utifrån detta, skriver han i ett mail.


Det roligaste innebandyklippet någonsin

Kolla in straffen som gick helt fel från början till slut

Den här artikeln handlar om: