Foto: Per Wiklund
Internationellt

Klubbens kommentar om den omtalade värvningen av Rudd

ANNONS

Den uppseendeväckande värvningen av Alexander Rudd har fått hans nya klubb till att göra ett uttalande till klubbmedlemmar, föräldrar, fans och partners.

Alexander Rudd har varit rubrikernas man under hela sin karriär, främst för sina konster på innebandyplanen men under våren och sommaren har han även fått en hel del svarta rubriker för livet utanför planen. 

Rudd tog en paus från spelandet i Storvreta i början av mars då han stod åtalad för narkotikabrott och han har inte spelat sedan dess. Men trots att han stod åtalad så var det många lag som försökte värva honom både i utlandet och i Sverige, Djurgården och Pixbo var två av lagen som försökte att värva honom bekräftade Rudd i en sällsynt intervju om sin framtidsplaner för Innebandymagazinet. 

- Jag är ju Djurgårdare så det skulle vara för den sakens skull men det känns tveksamt att jag kommer att köra med dem. Det stämmer att Pixbo är en av de klubbarna som jag har kontakt med också. Men jag skulle må bra av att komma bort från Uppsala som stad. Så just nu känns inte Storvreta som ett alternativ men jag stänger inga dörrar för den i framtiden. 

Landslagsstjärnan fortsatte sedan att berätta att han inte skulle ta något beslut förrän rättegången var över.

- Jag vill avvakta rättegången först och sedan kommer jag att ta ett beslut och jag hoppas kunna göra det inom kort. 

I slutet av juli kom domen och Rudd blev dömd till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst som påföljd. Kort därefter presenterades han som ny spelare i det schweiziska högstaligalaget Ad Astra Sarnen, som tränas av svensken Mikael Öhman. 

- I Sverige spelade jag i topplag och kämpade om mästartiteln år efter år. För mig är det en stor utmaning att ta ett steg framåt med ett lag från botten av tabellen. I Sverige såg jag Falun utvecklas från ett lag i botten av tabellen till ett topplag. Det var en oslagbar upplevelse. Med min erfarenhet och kvalitet vill jag visa vägen på planen i Sarnen och dra med mig laget. Jag vill hjälpa till att utveckla Ad Astra under de kommande åren, sa Rudd till lagets hemsida när övergången blev bekräftad.

Värvningen av Rudd har väckt en hel del åsikter både i Sverige och nere i Schweiz med tanke på att han nyligen åtalats för narkotikabrott. Så AD Astras Sarnens ordförande har gjort ett officiellt uttalande om värvningen på klubbens hemsida som han inleder med "Kära klubbmedlemmar, föräldrar, fans och partners" och fortsätter sedan:

- Det är korrekt att Alexander Rudd fick stå inför en rättegång i Sverige. I slutet av juli dömdes han i första hand till villkorlig dom på 75 timmar samhällstjänst. De brott som han dömdes för är rattfylleri, narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Alexander Rudd protesterar fortfarande för sin oskuld. Hans advokat överklagade domen till den behöriga domstolen. 

Det är viktigt för styrelsen att betona att vi inte stöder sådana olagliga handlingar på något sätt och att vi tar situationen på största allvar. Vi ansvarar för våra klubbmedlemmar, föräldrar, fans och partners.

Alexander gjorde ett alkoholtest i Sverige med 0,44 promille vid ratten. Till skillnad från Schweiz är gränsen för vad som är tillåtet i Sverige 0,2 istället för 0,5 promille. Vi tar tydligt avstånd från att köra bil under påverkan av alkohol och Alexander har med rätta fått sitt straff för detta.

Angående påståendet om narkotikabrott: I oktober 2020 fastnade Alexander vid en narkotikakontroll. Efter att ha analyserat blodprovet friades han igen. Nu dömdes han för det i alla fall. Alexander betonade alltid att han efter hjärnskakning tog medicin för att lindra huvudvärken. När detta läkemedel först ficks, som diskuterats med hans läkare, fanns det inte på listan över olagliga ämnen. Alexander var inte medveten om att detta hade förändrats under tiden och att drogen nu anses vara olaglig.

Alexander tar tydligt avstånd från alla anklagelser om vapeninnehav eller vapenhandel. Han var varken åtalad eller dömd för sådana brott.

Ad Astra Sarnens styrelse behandlade situationen mycket specifikt innan kontraktet undertecknades och talade med Alexander såväl som hans advokat och släktingar. Vi står bakom Alexander och vill ge honom ett miljöombyte i Sarnen och erbjuda honom den sportliga utmaning som han vill ha. I Ad Astra får han åter koncentrera sig på det han tycker mest om och vad han gör bäst: att spela innebandy. Vi är övertygade om att Alexander snart kommer att göra rubriker för sina prestationer på planen.

Sportiga hälsningar

André Küchler, ordförande för Ad Astra Sarnen






Galante: "Svensk innebandy är fortfarande betydligt bättre"

Alexander Galante Carlström om Sveriges storförluster mot Finland: "Vi har bättre spelare, det gäller bara att få till det"

Du kanske även vill läsa:
Alexander Rudd bryter tystnaden och berättar om sina framtidsplaner
Alexander Rudd bryter tystnaden och berättar om sina framtidsplaner
EXTRA: Alexander Rudd tar en paus
EXTRA: Alexander Rudd tar en paus
Bekräftat: Alexander Rudd till Ad Astra Sarnen i Schweiz
Bekräftat: Alexander Rudd till Ad Astra Sarnen i Schweiz
Storvreta kommenterar Rudd-flytten: "Han vill och behöver byta miljö"
Storvreta kommenterar Rudd-flytten: "Han vill och behöver byta miljö"
Den här artikeln handlar om: