MER LÄSNING INFÖR SM-FINALEN
Foto: Tomas Brandt Wangel (montage)
SM-final
SM-finalkrönika: Ge oss en käftsmäll!
ANNONS

Magnus Fredriksson inför SM-finalen mellan Thorengruppen och Pixbo Wallenstam.

Första gången sedan 2001 är herr- och damfinalen separerad från varandra. Anledningen är såklart covid-19 och inte någon ny 50/50-satsning från Svenska Innebandyförbundet.

81 minuter tog det exakt för förbundets webbsatsning inför SM-finalen att börja prata om SM-finalen. Snacka om antiklimax.

Något av antiklimax var det även att kliva av tåget i Gävle dagen före finalen. Tomt på tåget, tomt på gatorna men inte på innestället Brända Bocken i centrala stan. När jag passerade den inglasade restaurangen såg det ut som att pandemin var ett okänt begrepp.

SM-finalen mellan Thorengruppen och Pixbo Wallenstam kommer bli en finalfest inför tomma och tysta läktare. 

Det har varit en vemodig säsong på många sätt med inställda matcher i grundserien, spel inför tomma läktare och flyttade matcher i massor. Ändå känns det lite chockartat att allt ska avgöras inför tomma läktare när Sveriges största inomhusidrott delar ut sina guldmedaljer.

Svenska Innebandyförbundets marknadsavdelning har gjort en fin säsong. Skrivit nya avtal med flera nya partners. Flera av dem kommer synas med stora loggor på de avstängda läktarsektionerna. Ni som ser matchen på SVT kommer inte att missa dem.

Äntligen kommer innebandy i TV produceras på ett professionellt sätt igen. Det har varit efterlängtat och något som är direkt nödvändigt. Innebandy är en sådan snabb sport att det inte fungerar att visa upp sporten med en eller två kameror som dessutom är illa valt placerad på läktaren. Damfinalen kommer att ses av ett par hundra tusen personer förhoppningsvis istället för uppskattningsvis några hundratals som följer Expressens webbsändningar.

Sportsligt sett önskar jag mig en öppen match mellan Pixbo Wallenstam och Thorengruppen. Att lagen gasar på och ger oss en käftsmäll. Det behöver vi alla efter en säsong som denna. Thorengruppen behöver att deras andra- och tredjefemmor levererar. Och Pixbo Wallenstam behöver stänga ner Thorengruppens förstafemma för att vinna. Logiskt, eller hur?!

Om det blir en öppen och målglad match mellan Sveriges två bästa damlag 2020/21 är naturligtvis bara tillfälligheter som avgör. Jag tänker att möjligheten är stor att vi får se minst tio mål under ordinarie speltid. Det är en helt öppet vem som kommer vinna guldet denna säsong. Det finns ingen given favorit och det gör det extra kittlande.

Något mer positivt att damernas och herrarnas SM-finaler spelar olika helger är att vi nu har möjlighet att fokusera på en match och allt som händer under och efter finalen. Varken publik eller den lilla armén av journalister på plats behöver kasta sig snabbt vidare på match två.  

Jag som sett alla damfinaler live sedan det blev en enda finalmatch konstaterar även att dammatchen spelas rekordsent. Vanligtvis har damfinalen alltid startat runt lunchtid. Nu får tjejerna en mer normal uppladdning finaldagen med både frukost och lunch innan de kliver in på planen. 

Kanske det gör att någon oväntad spelare kliver fram och slår en macka eller två?!


TV: Här får Vilma de Gysser Årets rookie-priset

"Inte alla som får vara med om det här, jag är supernöjd"

Du kanske även vill läsa:
Finska förbundskaptenen: "De bästa spelarna är utländska"
Finska förbundskaptenen: "De bästa spelarna är utländska"
Nostalgi: Tidernas största SM-finalhjältar
Plus Nostalgi: Tidernas största SM-finalhjältar
20 frågor till finaltränarna: Fredrik Larsson
20 frågor till finaltränarna: Fredrik Larsson
20 frågor till finaltränarna: Christoffer Suominen
20 frågor till finaltränarna: Christoffer Suominen
Lagdel mot lagdel: Så bra är Thorengruppen och Pixbo Wallenstam
Plus Lagdel mot lagdel: Så bra är Thorengruppen och Pixbo Wallenstam
Pixbos stormiga väg till SM-final - månad för månad
Plus Pixbos stormiga väg till SM-final - månad för månad
Thorengruppens väg till SM-final - månad för månad
Plus Thorengruppens väg till SM-final - månad för månad
Den här artikeln handlar om: