20 frågor till finaltränarna
Christoffer Suominen.
Foto: Per Wiklund
SM-final

20 frågor till finaltränarna: Christoffer Suominen

ANNONS

Inför SM-finalen: Här är 20 heta frågor till de båda finaltränarna.

Innebandymagazinet har valt att damma av klassikern "20 frågor" inför SM-finalen, där tränarna för Pixbo Wallenstam och Team Thorengruppen fick svara på samma frågor – en blandning av både tuffa och snälla frågeställningar.

✔  Hon förtjänar mer rubriker: "Unik i sitt sätt att spela"

✔  Favoritskapet: "Det snacket har varit överdrivet"

✔  "Inget stort misslyckande om vi förlorar"

✔  Detta ska TV-tittarna hålla koll på: "Framtidens innebandy"

Christoffer Suominen, Team Thorengruppen  

Vad är era styrkor som lag?

- Vi har flera styrkor. Framförallt en bra rollacceptans i laget. Vi gör det bästa för laget, vi är ett lag! Sen har vi vår absoluta styrka i spelet med boll. 

Vad är eran svaghet?

- Det återstår att se på lördag 

Vem är er bästa spelare?

- För oss är det laget som är stjärnan.

Nämn tre spelare hos er som inte får rubrikerna de förtjänar?

 Ellinor Berling, Emelie Fällman och Maja Viström. När man pratar om vårt lag så är det sällan Emelie Fällman som nämns. Det är trots allt en landslagsmeriterad spelare som har varit bra i flera säsongen. Samma med Ellinor Berling, hon är ganska unik i sitt sätt att spela. Hon och Ida Sundberg är kanske de två bästa duell-spelarna i SSL. Sen får Maja Viström alldeles för få rubriker. Hon är en ledare, energispridare och en spelare som kan göra det oväntade. 

Vad är det största missförståndet om er, om det finns någon myt eller något du är trött på att höra om er som inte stämmer?

- Det är många som säger att vi är favoriter till att vinna, men jag skulle säga att det är en 50/50-match. Det är iaf jag lite trött på att höra, att vi är favoriter hela tiden. Det är en ganska öppen final med de två bästa lagen i Sverige. Det där favoritsnacket har varit ganska överdrivet.

Vilka tre spelare hos Pixbo är svårast att ha och göra med på planen?

- De har många väldigt bra spelare. Men får man nämna tre tycker jag Lara Heini är duktig i kassen, Ida Sundberg är bra på backen och så har vi Krupnova därframme.

Vilka Pixbo-spelare hade gått in i eran första- eller andrafemma?

- Oj, svår fråga. Vi är nöjda med de spelarna som vi har och vill inte spekulera i den där typen av fråga.

Vad har Pixbo som ni inte har?

- Ingen aning, vi lägger bara fokus på oss själva. 

Hur ser uppladdningen inför finalen ut på lördagen?

- Det är ju lite ändrat då vi skulle ha spelat 12.15 från början. Då hade det varit två frukostar men nu blir det lite vanliga rutiner. Frukost, promenad, samling, lunch och så spelar vi. Vi brukar samlas 1h 45 minuter innan matchstart

Vilka är favoriter på förhand?

- Det är 50/50.

Vad är det sista du säger till spelarna inför matchen om du inte fick säga ”gå ut och njut av stunden”?

- Jag kommer nog dra något klyschigt citat, jag brukar jobba mycket med det!

Vilken detalj blir viktigast för er del i finalen?

- Jag tror kampen om bollinnehavet blir viktig för båda lagen. 

Hur slutar matchen och vem blir matchvinnare?

- Det är alltid svårt att tippa ett resultat. Jag är bara nöjd om vi vinner, sen spelar det ingen roll vem som avgör eller hur det ser ut.

Varför tar ni SM-guld?

- Det är en helt öppen match, de som får ut mest av sitt spel vinner och då är man värdiga vinnare. 

Hur stort misslyckande vore det om ni förlorade finalen?

- Det är svårt att säga på förhand, det beror lite på hur matchbilden blir. Det är klart att man blir besviken om man inte vinner, så tror jag alla känner. Men ”stort misslyckande” tycker jag inte, vi har tagit kliv framåt.

Ni ligger under med två mål och det är fem minuter kvar. När plockar du målvakten och vad säger du under time-outen?

- Framförallt att älska läget. Den här matchen kommer inte tillbaka – det är en match man spelar. Det är inte säkert att man får spela en final så många gånger i sin karriär. Gör allt du kan och älska läget. Jag vill inte röja för någon annan när jag plockar målvakten (skratt).

Vad bör tv-tittarna hålla koll på under matchen?

- Både Pixbo och vi har många delar i spelet, både individuellt och kollektivt. Vi är lite före i tiden, det pratas ju mycket om framtidens innebandy. Jag hoppas att det blir en sån match där vi får visa alla de grejerna. Då tror jag att underhållningsvärdet blir väldigt bra – det finns alla förutsättningar för det. 

Har du klart med vilka fem som ska lägga straffar om det blir ett straffavgörande, och hur resonerar du i så fall? Är det de bästa spelarna först eller sist?

- Ja! Vi har alltid en pool. Sen får man ta hänsyn till hur matchen har varit för spelarna rent mentalt och individuellt. Vi har alltid några ”extra”, utifrån hur dagsformen är och hur spelarna känner själva. Ordningen där får man ta efter hur matchen har varit. Ett säkert kort kan vara en spelare som har varit bra där och då, det behöver inte alltid vara att man har ett säkert kort som alltid är bra. Vi tänker lite utifrån hur det ser ut, men jag ska inte säga att vi har någon ordning färdig. 

Du får välja en låt som spelas i Gavlehovshallen när ni lyfter pokalen. Vilken väljer du?

- Jag har en ganska så stor förkärlek för The Winner Takes It All med Abba. Vi körde den när vi gick upp i SSL med Kalmarsund för ett gäng år sedan och den har ebbat sig fast i mitt huvud. Jag lyssnar väldigt, väldigt gärna på den igen. 

Vem i laget eller föreningen unnar du ett SM-guld mest?

- Jag unnar alla våra spelare och vår organisation SM-guldet. Jag unnar alla tränare i staben, Raja Thorén, alla som jobbar kring matcherna. Alla vi har gjort det tillsammans. Jag är så sjukt stolt och glad över alla som lägger ner sin själ i den här föreningen. Alla som på något vis har haft nåt att göra med den här säsongen förtjänar det. 


Videoblogg: "Konstaterat att det är i stort sett omöjligt"

TV: Magnus Fredriksson kommenterar beskedet att Kalmarsund drar sig ur semifinalspelet.

Matchrapporter: Ny tung förlust för Åkersberga IBF – som tvingas lämna serien Målfest när Thorengruppen krossade Lockerud/Mariestad i Thoren Arena Seger med 8-4 för Thorengruppen mot Endre Pixbo Wallenstams segerrad fortsätter efter 9-3 mot Malmö FBC Storseger för Pixbo Wallenstam borta mot Kais Mora

Den här artikeln handlar om: