OPINION
Foto: Tomas Brandt Wangel

Uppmaningen: Ge oss två SDF-SM per år igen!

ANNONS

Borde SDF-SM återgå till att spelas för två åldersklasser? "Då får man en andra chans"

Från början på 90-talet till och med säsongen 2014/15 spelades distriktslags-SM både för 15- och 17-åringar varje år. Från 2015/16 har turneringen bara spelats för 16-åringar. För drygt en månad sedan arrangerades den femte upplagan med det nya upplägget.

Nu är det många som önskar att det ska återgå till två SDF-SM per år. Via en omröstning på Innebandymagazinets Instagram har över 2 000 personer svarat på frågan om de vill se turneringen för två åldersklasser igen. 78 procent röstade ja.




Nästan exakt likadant ser det ut procentuellt när vi har frågat flera av spelarna från årets SDF-SM i Gävle. 8 av 10 spelare vill se två SDF-SM per år.

- Jag tycker absolut att det borde återgå till två turneringar med tanke på att vissa kanske kommer lite senare i sin utveckling och då skulle det ju vara perfekt med två turneringar där det blir lite andra spelare som får visa upp sig för innebandysverige. 15- och 17-åringar tycker jag skulle vara en bra ålder, säger Dalarnas Hampus Morelius till Innebandymagazinet.

Östergötlands Axel Falebrant är inne på samma spår:

- Då får man en andra chans och får försöka igen om två år, plus att mer publik lockas till arrangemanget. Isåfall anser jag att SDF-SM borde spelas som innan för 15- och 17-åringar för att man i de åldrarna är i slutet på sin juniorkarriär och början på sin seniorkarriär och man är då mitt i sin utveckling.

- Det hade varit kul om de vore två gånger eftersom turneringen är såpass rolig och uttagningsprocessen är så lång för endast några dagars turnering. Åldrarna 16 och 18 vore bra eftersom de flesta har mognat både person- och spelmässigt, säger Dalarnas Daniel Hultmark.

Västsvenskas Frida Hellström föredrar att nuvarande upplägg kvarstår.

- Jag tycker det är bra som det är nu, det gör att man blir mer taggad till att ta en plats i sitt distriktslag i och med att det bara händer en gång i livet, menar Hellström och får medhåll av Upplands Julia Melltorn:

- Även om SDF-SM är bland det roligaste och häftigaste jag har fått uppleva och jag mer än gärna hade velat uppleva det igen så är det något speciellt med att man vara har chansen en gång. Jag tror att det bidrar till upplevelsen och man gör allt för att prestera. Men om man skulle ha två turneringar tycker jag det hade varit bäst med åldrarna 16 och 18. Detta för att man då får uppleva ett SM sitt första år på gymnasiet och sitt sista. Det blir på så sätt bra att kunna använda för att analysera sin egna utveckling, säger Melltorn.


Flera spelare beskriver att de upplever ett problem med att turneringen spelas när man börjat på gymnasiet. En av dem är Södermanlands Lukas Bemström, som pluggar i Falun och spelar med IBF Falun Ungdom. Han kommer ifrån Nykvarn och valde att spela med hemmadistriktet Sörmland.

- Jag skulle vilja se att det ändras till att man spelar ett år tidigare, alltså när spelarna går i nian i skolan och inte första året på gymnasiet som det är nu. Just för att många väljer att flytta iväg i samband med gymnasiet. Som det är just nu blir det att vissa spelare inte spelar i de distrikten man kommer ifrån medan andra gör det. Det blir alltså inte riktigt svart på vitt vilket distrikt som egentligen är bäst, utan det blir att distrikten blandas lite grann, säger Bemström och fortsätter:
- Det hade varit mycket bättre att ha det när alla bor kvar i sina distrikt som man kommer ifrån, det hade enligt mig då blivit ett mer rättvist resultat i turneringen. Och för att slippa att allt blir så krångligt, med överskrivningar till sina gamla lag, resor fram och tillbaka till träningar och så vidare.

Vad är din åsikt? Maila oss på redaktion@innebandymagazinet.se eller tyck till i våra sociala medier!