Foto: Tomas Brandt Wangel

Bakgrund: Därför förändrades SDF-SM för fem år sedan

ANNONS

Beslutet möttes av kritik: "Har detta beslut tagits av dem det riktar sig till?"

Från början på 90-talet till och med säsongen 2014/15 spelades distriktslags-SM både för 15- och 17-åringar varje år. Från 2015/16 har turneringen bara spelats för 16-åringar.

Förändringen gjordes i andan av Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) när Svenska Innebandyförbundets styrelse fattade flera beslut gällande tävlingar på nationell nivå. Detta för att det är på svart nivå, från och med 16 år, som SIU-modellen tillåter selektering och elitsatsning. Av samma anledning tog man bort Newbody Cup, för att inte bedriva nationella tävlingar för klubblag på röd nivå (12-16 år).

- Fokus på röd nivå enligt SIU är att utveckla idrottare som ska specialisera sig senare, det vill säga det är fokus på att nå utvecklingsmål snarare än kortsiktiga resultatmål, sa dåvarande utvecklingschfen på SIBF, Emil Risberg.

Beslutet följdes av kritik från flera håll. Dels för att åldern höjdes från 15 till 16, men kanske framför allt för att det bara skulle bli ett SDF-SM om året istället för två. Stjärnor som Rasmus Enström och Billy Nilsson uttryckte ett starkt missnöje och menade att SDF-SM är en stor anledning bakom deras framgångar. Billy hade förmodligen valt hockey istället för innebandy om inte turneringen funnits, menade han. Östergötlands distriktslagskapten Dan Leijon ifrågasatte hur mycket man hade lyssnat på spelarna egen vilja.

- Att lägga ner 15-SM är inte ett beslut taget av unga individer och människor, detta beslut är taget av vuxna människor som "vill besluta åt andra". Jag har inte mött eller talat med en enda 15-åring som vill lägga ner SM för 15-åringar. Att tävla och jämföra sig, att utmana för att kunna utvecklas, att drömma om och ha som mål, det är vad dessa 15-åringar ger uttryck för. Har detta beslut tagits av dem det riktar sig till? I vilken mening har 15-åringen och människan varit delaktig i och påverkat beslutet? I vilken mening äger 15-åringen sina egna beslut? Hur har formen för självbestämmande infriats med detta beslut, frågade sig Dan Leijon.


I januari det här året arrangerades den femte upplagan av SDF-SM med nya upplägget. Innebandymagazinet har gjort en undersökning bland följare på Instagram och med spelare som deltog i senaste turneringen för att ta reda på vad man tycker om upplägget som det ser ut nu.