Foto: Niklas Åstrand
Allsvenskan (Dam)

Nykomlingarna tveksamma till nya upplägget: "Bara de rikaste överlever"

ANNONS

Hammarbys tränaren John Karlsson inför återkomsten till allsvenskan.

De senaste två säsongerna har Hammarby spelat i division ett efter att man säsongen 2021/22 slutade på sista plats i allsvenskans östra serie. Första säsongen slutade med en kvalmiss i den avgörande matchen mot Täby. Den här säsongen gick kvalet bättre där man slog ut Hagunda med 2-1 i matcher och man gör comeback i allsvenskan till nästa säsong. 

– Ja, men det känns såklart bra, ända sedan vi åkte ner från allsvenskan så var det ju målet att ta sig tillbaka. Vi misslyckas där på målsnöret första säsongen när vi torskar sista kvalmatchen. Det var ju i och för sig ganska övertygande sista match där vi föll med 8-0 mot Täby hemma, men vi var ändå med in i sista matchen. Vi gjorde en bra fajt mot Lillån borta som gjorde att vi tog oss vidare till kvalrunda två. Vi var väl inte riktigt redo att gå upp då heller och jag tror att det var rätt bra för att allsvenskan säsongen som avslutats var ju väldigt tuff med fyra lag som åkte rakt ut och ett femte som kvala. Jag tror att det var det bästa som kunde hända och att vi tog steget upp nu istället då. Men det känns ju så klart jättebra att vara tillbaka efter två år, säger Hammarbys tränare John Karlsson om lagets uppflyttning till Innebandymagazinet. 

Allsvenskan kommer att se annorlunda ut nästa säsong jämfört med hur den såg ut förra gången Hammarby var uppe. Man har bantat ner serien från fyra till två serier och Hammarby kommer nu att ställas mot lag som tidigare har tillhört den norra serien. Det kommer också att kräva en större ekonomisk uppoffring för lagen, inte minst för de lagen som kliver upp till allsvenskan inför nästa säsong. 

– Det har ju varit lite fram och tillbaka hur man har funderat och tänkt kring det här. Dels så känner väl jag som många andra tror jag att det är liksom en ganska stor ekonomisk påfrestning på många föreningar, nu när det blir två serier istället för fyra. Det blir exakt samma upplägg som herrarna hade förut i allsvenskan och herrarnas blir ju bara en och där är det ännu mer ekonomisk påfrestning där man ska åka land och rike runt verkligen. Och så är det med den här sporten som med alla sporter att det är pengarna som talar. Sen finns det kanske inte jättemycket pengar i innebandyn så att jag vet inte riktigt hur förbundet har tänkt med den ekonomiska biten. Men jag förstår att man vill tajta till kompetensen och få lite mer kvalitet på serien, men samtidigt så blir det en ekonomisk uppoffring där i princip bara de rikaste överlever om man ska se det så. Men det är spännande, jag menar, det är ju kul och jag tycker det är roligt med resor och åka runt. Sen vet jag inte, som sagt pengarna talar. Det kostar ju, spelare vill ha mer för att åka längre och så vidare och att göra en större uppoffring på det sociala och personliga planet liksom, säger Karlsson om den nya allsvenskan. 

Karlsson fortsätter också och berättar att Hammarby kommer klara de ekonomiska frågorna som det innebär att spela i allsvenskan. 

– Ja ja absolut, vi kommer klara den ekonomiska biten som det ser ut nu som det ser ut nästa säsong iallafall. Vi håller på och rustar upp och jobbar med en nyinsatt sponsorgrupp som ska jaga mycket sponsorer och göra ett krafttag där. Det är där pengarna finns om man inte har en stor ungdomssektion under sig som kan generera ekonomi upp till föreningen. Vi är också ett ganska bra varumärke, Hammarby, så att vi satsar ju liksom på att försöka bygga ut vår ekonomi också så klart, säger Karlsson. 

Hammarby är också ett av dom lagen som kommer att resa längst om man jämför med hur mycket de behövde resa förra säsongen. Som vi skrivit tidigare i vår uträkning över hur mycket dyrare det kommer att bli för lagen i nya allsvenskan behöver Hammarby resa hela 578 mil längre nästa säsong än man gjorde förra.  

– Några av de här spelarna har ju varit med tidigare och rest. Jag menar förut gjorde man ju ändå sådana här resor upp till Umeå och visst det var dubbelmöten, men det var ändå mycket att flänga fram och tillbaka. Så att jag tror inte att det är så sån stor skillnad liksom kring var det har varit tidigare. Jag känner att det blir mer ett roligt äventyr för spelarna, säger Karlsson om de betydligt längre resorna. 

Nästa säsong för Hammarby kommer, precis som för många andra lag, handla om att etablera sig i den nya allsvenskan. 

– Nej, men det är klart att vi vill vara tillbaka där Hammarby en gång i tiden var, i toppen av allsvenskan. Sen är det ju alltid som nykomlingen ganska magstarkt att ha ett mål att gå ännu högre direkt säsongen efter. Jag tror nog att vi bara vill etablera oss i allsvenskan nu och försöka ha en säsong nästa år där vi inte har någon press som man har haft de tidigare två åren i division ett. Det har varit en otrolig press på spelarna och på ledarstaben att man ska ta sig tillbaka och vinna allt. Det kan ju också vara en psykisk påfrestning, liksom, att så fort det är lite motgångar så måste man på något sätt kunna släppa det och gå vidare. Utan att man nästa säsong försöker ha ett mellanår där man känner att ja, men nu den här säsongen ska vi liksom hålla oss kvar. Så att man släpper pressen från spelarna liksom, säger Karlsson om lagets målsättningar nästa säsong och berättar sedan vilka han tror kommer vara topplagen i serien. 

– Det händer ju mycket nu hos alla lag runt omkring just den här tiden på året och det är svårt att veta vilka trupper lagen ställer upp med och så där. Älvsjö gick ju och vann allsvenskan östra förra året. Det var ju lite av, vad jag tycker, en skräll på förhand. Jag trodde inte att de skulle göra. Sen får vi se vad de kommer med för lag i år, de har ju gått in i något samarbete med Endre, men jag vet inte vad det innebär. Jag har ganska dålig koll på Umeå-lagen, Umeå Västra av dem som kom upp, Sundsvall också. Men Storvreta är ju en stark förening, kan nog tänka mig att de kan vara starka, men jag har inte jättemycket koll på just de andra lagen i nuläget om jag ska vara ärlig. 

Hos Hammarby har det hittills varit ganska tyst på spelarfronten till nästa säsong. Karlsson berättar att han i nuläget är nöjd med truppen men att det är hård konkurrens om spelarna i Stockholmsområdet där det är många klubbar på samma nivå. 

– I och med det här nya systemet så blir det ju tufft. Jag menar det är väl fem Stockholmslag i allsvenskan. Det krävs många spelare för att fylla ut slagkraftiga trupper, så jag tror att det också kommer generera att det blir tufft för Stockholmslagen att kunna etablera sig eller kunna fajtas om en plats uppåt. Det är bara titta på hur det har varit tidigare år. Om man nu ska titta på Stockholms stad på herrsidan så har det ju varit tufft för Stockholm att vara uppe i SSL. Man har haft många lag i allsvenskan där man har fightats om samma spelare och man inte riktigt har fått den här kvaliteten för att kunna spetsa till för att gå upp och fightas mot de storlagen som är utanför Stockholm. Jag tror att det har blivit en sån säsong där som är väldigt svår att sia om på förhand. Allt handlar i slutändan om vilken kvalitet trupperna har och vilka typer av tränare man har, säger Karlsson och berättar sen att man har nya spelare på väg in. 

– Vi har spelare på väg in, vill dock inte nämna några namn som det ser ut just nu. Våran säsong förlängdes med en månad så att våra tjejer har ju varit lite mätta på innebandy om man säger så. Medans andra föreningar som varit klara kunde ta ledigt direkt efter serieavslutningen fick ju vi hålla på en månad till och kvala. Som det ser ut just nu så är det ju silly season, spelar provtränar runt omkring, även hos oss. Man försöker förhandla fram bra avtal och få ihop en bra trupp helt enkelt. Men jag är väldigt positiv. Hammarby kommer vara ett namn att räkna med i allsvenskan, absolut, säger Karlsson. 

Precis som man inte gjort klart med någon ny spelare har ingen spelare lämnat hittills. Karlsson hoppas också att spelarna väljer att stanna inom föreningen och då man också har ett lag som går upp till division ett nästa säsong kan man erbjuda spelarna mycket speltid. 

– Alltså, så här är det. Vi har ju även ett B-lag som gick upp till division ett, så vi har ju både ett allsvenskt lag och ett lag i division ett och det gör ju oss också väldigt attraktiva på det sättet. Vi kan erbjuda mycket speltid, och därav så har vi ju vissa som kanske väljer att fortsätta spela division ett från vårat lag. Än så länge är det ganska oklart, men vi kommer ju liksom kunna erbjuda mycket innebandy hos oss. Målet är att behålla alla inom föreningen och än så länge har ju ingen gått till någon annan förening, säger Karlsson. 


Jaromir Jagr testar innebandy

En av världens bästa hockeyspelare genom tiderna kör prickskytte i innebandy.

Matchrapporter: Storvretas fina svit håller i sig efter 5-3 mot Hammarby Bele Barkarby tvingas till kval trots seger mot Hammarby IBF Älvsjö AIK utklassade Hammarby IBF på bortaplan Oavgjort för Hammarby IBF hemma mot Tyresö Trollbäcken Ny tung förlust för Hammarby IBF – som tvingas lämna serien

Den här artikeln handlar om: