Foto: Per Wiklund
VM 2023

Svenskan debuterar i VM efter en 7 år lång kamp

ANNONS

Jennie Malm har lagt ner blod, svett och tårar för att kunna ta sig till VM plus 30 000 svenska kronor.

Jennie Malm debuterade i SSL som 18-åring i KAIS Mora 2014, men hon tvingades lägga upp hjälmen på hyllan två säsonger senare. Efter en lång kamp är 27-åringen tillbaka i målet igen, i allsvenskan med Falun, och om ett par veckor debuterar hon i VM för Danmark. 

– Søren (Förbundskaptenen red anm) ringde mig förra veckan när jag stod och pratade med min chef på jobbet, chefen är en stor supporter så han var snabb på att se till att jag svarade, säger Malm till Innebandymagazinet med ett stort skratt. 

Att målvaktsfantomen från Leksand skulle få spela VM var bara något hon kunde ha fantiserat ihop i sin vildaste fantasi för ett par år sedan. Kampen att komma tillbaka till innebandyplanen har varit lång och väldigt tuff men nu är Malm tillbaka mot alla odds. 

– Jag har haft förhoppningar om att komma med till VM, men ingen förväntning med tanke på åren jag har bakom mig. Jag tvingades lägga hjälmen på hyllan för sju år sedan på grund av plötslig konstant smärta i båda knäna och benen. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna spela igen. De följande fem åren bestod av rehab och att ta mig ur en djup depression som orsakades av det abrupta avslutet. Jag har även knåpat ihop mina egna knäskydd som gör att jag kan spela igen. Så att vara klar för ett VM var bara något man kunnat drömma om!

Måste vara extra skönt att få fira din långa kamp tillbaka med att få åka och spela VM i Singapore då?

– Ja det ska bli en riktigt häftig upplevelse, speciellt att få spela med och mot de bästa i världen! Sen ska det bli väldigt spännande att få känna på hur innebandyspelet är i olika länder.

Men Malm har inte bara lagt ner blod, svett och tårar för att kunna ta sig till VM utan det har kostat en hel del pengar också. Det danska innebandyförbundet har inte så god ekonomi och det var länge tveksamt om de skulle ha råd att skicka ner ett lag till Singapore. I augusti gick landslaget ut på sin hemsida och bad allmänheten om hjälp med sponsring till laget via en så kallad crowdfunding. 

– Jag har ingen koll på vad crowdfundingen har dragit in. Bara resan till Singapore har jag betalt 30 000 för och då vill jag inte ens tänka på vad summan blir totalt med alla läger och resor till och från Danmark också. Men det har det varit värt, alla gånger! Men skulle man vilja sponsra oss så finns fortfarande chansen!

Danmark har hamnat i grupp D tillsammans med Japan, Estland och USA. 

– Mina förväntningar på både mig och mina spelare kommer att vara att vi går ut på planen och gör vårt allra bästa. Vi ska ta en match i taget och spela för varandra. Vi är ett väldigt härligt gäng, på bara några få träffar så har laget blivit som en andra familj och det kommer bli otroligt kul att få uppleva detta tillsammans med dem.

Vinner Danmark gruppen så kommer de troligtvis få möta Norge i åttondelsfinal och skulle de slå sina nordiska grannar så väntar antagligen Sverige i kvartsfinal. 

– Hade varit en dröm att möta Sverige. Sverige är ju en toppnation, så jag kommer få det hett om öronen, precis som jag vill ha det! Extra speciellt också när min gamla lagkamrat från Leksand (Moa Gustafsson red anm) är på andra sidan.

Jennie Malm vill också ta tillfället i akt och passa på att skänka hopp till alla unga talanger som inte når sina drömmars mål vid första försöket utan blir nobbade att komma med till A-laget, distriktslaget eller juniorlandslaget. 

– Jag vill hälsa till alla att - ge aldrig upp, sjukt klyschigt jag vet. Men det är så många människor där ute som slutar med sin sport för att de inte når ”framgång” direkt. Man kanske inte kommer med i distriktslag eller att man hamnar i samma eller liknande sits som mig med en långtidsskada. Trots att åren går, så kan man fortfarande lyckas! Man behöver inte heller vara 17 år för att nå framgång. Ibland kan man även behöva stanna upp och ta andra vägar för att nå sitt mål. Alla vägar går inte helt spikrakt och det är verkligen inget fel med att våga byta riktning.

VM-målvaktens väg till hennes drömmars mål har verkligen inte varit spikrak men hon har aldrig slutat tro och hoppas. Så om 22 dagar kommer hon få debutera i VM och hon har ett sista råd till andra spelare som drabbats av psykisk ohälsa. 

– Jag vill hälsa till alla som mår dåligt eller som känner någon som mår dåligt att - Våga ta emot hjälp eller att våga be om hjälp. Ensam är inte alltid stark och det finns otroligt fina människor där ute som VILL hjälpa dig. Du ÄR viktig.


TV: Chrull & Traktorn synar Sveriges VM-trupp

Christian "Chrull" Svensson och Jonas "Traktorn" Hansson snackar upp VM i Singapore: "Hon kan bli viktigaste spelaren för Sverige"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: