Notification

Nyhet: ECO - den klimatsmarta innebandyklubban

UNIHOC tar ett nytt steg mot framtidens klubbtillverkning för bättre hållbarhet.

Världen står inför stora utmaningar för att minska de utsläpp som förstärker växthuseffekten och påverkar klimatet. UNIHOC har senaste säsongerna arbetat för att göra sin verksamhet och sitt sortiment mer hållbart, bland annat genom att använda tillverkningsmaterial som är återvunnet. En del i detta har varit att man bytt ut plasten i sina vattenflaskor mot återvunnen plast och även deras nya väskserie är tillverkad i mestadels återvunnen polyester. 

Nu har UNIHOC tagit första stegen mot att även förbättra klubbornas tillverkning ur hållbarhetssynvinkel. Nya klubban ECO, som släpps på fredag, är producerad med ett så litet koldioxidavtryck som möjligt.

– En innebandyklubba är tillverkad i komposit eller kolfiber, vilket betyder att det ännu inte går att göra tillverkningen helt miljövänlig ur hållbarhetssynvinkel. Vi har dock förbättrat de delar som är möjliga för att klubban ska lämna ett så litet avtryck som möjligt. Vi har därför använt återvunnen PE-plast för bladet, som dessutom inte har någon printfärg på sig. Grepplindan är också oprintad och har inte heller någon hotstamp, den är alltså helt slät för att kapa produktionsmoment och printfärger. När man tillverkar ett skaft använder man något som kallas för prepreg-material för att tillverka kompositmaterialet, och vi har till dessa klubbor använt ett prepregmaterial som är helt utan lösningsmedel, berättar Johan Jihde på UNIHOC. 

Ni skänker också pengar till organisationen myclimate för varje klubba som produceras och säljs, kan du berätta mer om det? 

– Myclimate är en schweizisk non-profit-stiftelse som jobbar för miljön, de är även samarbetspartner med IFF, så de har en stark koppling till innebandyn. Myclimate hjälper sina samarbetspartners att utbilda sig om vad som kan göras för att arbeta mer hållbart i sin verksamhet, samt att de erbjuder sina partners möjligheten till klimatkompensation där pengarna går till en stor mängd olika miljöprojekt runtom i världen som myclimate driver. I vårt fall så går en summa motsvarande 20% av produktionskostnaden för varje klubba till myclimate och deras olika miljöprojekt.

Vilka speltekniska egenskaper har klubban? 

– Vi har för detta ändamål tagit fram en klubba som är så allround som möjligt för att tilltala så många olika spelare som vi kan. Klubban heter ICONIC ECO Composite 28 och finns i 92, 96 och 100 cm.

När och var finns den tillgänglig att beställa? 

– Klubban släpps inför dam-VM i Uppsala, på fredagen den 26:e november. Vi kommer även att finnas på plats i IFU Arena med en monter under veckan för att visa upp klubban och berätta om projektet.

Fakta: UNIHOC ICONIC ECO Composite 28

Längder: 92, 96 och 100 cm

Blad: ICONIC

Flex: 28

Skaftmaterial: Komposit

Grepplinda: Feather Light plain

 

JUST NU! 20% på hela sortimentet hos Unihoc.com (gäller på ordinarie priser)

Ange rabattkoden: MAGAZINET20

 

Klimatsmarta detaljerna

Bladet: Producerat av 100% återvunnen PE-plast och utan printfärg.

Skaftet: Prepreg-materialet som används för att tillverka komposit-skaftet är helt utan lösningsmedel.

Grepplindan: Oprintad och slät utan hotstamp. Ingen cap plate högst upp.

Du kanske även vill läsa:
Nya RE7 ute nu: "Enda 27-skaftet i vår kollektion"
Nya RE7 ute nu: "Enda 27-skaftet i vår kollektion"