Foto: Kjelle Svensson
Herrettan

Föreningen lägger ner sin innebandysektion

ANNONS

Igår kom chockbeskedet att Rosersbergs IK lägger ner sin verksamhet i Herr1an och Herr3an.

Igår släpptes serieindelningarna till förbundsserierna och den stora överraskningen var att Rosersbergs IK inte anmält sitt lag till Herr1an kommande säsong utan man lägger ner föreningen. För Innebandymagazinet berättar sportchef Fredrik Raschke vad som hänt.

- För att göra en lång historia kort så inledde vi tillsammans med Arlanda IBK ett samarbete för ett par år sedan där vi bildade en ny förening som heter Rosersberg Arlanda IBK (RA19). Dit har vi flyttat över hela ungdomsverksamheten de senaste säsongerna och den här säsongen så fanns bara Rosersbergs Herr1an- och Herr3an-lag kvar, säger Raschke och fortsätter:

- Rosersberg har alltid varit framgångsrika ekonomiskt med starka samarbetspartners men så kom Coronan och det slog hårt mot oss. Eftersom vi har flyttat över ungdomsverksamheten till RA19 så har vi haft dialog med Förbundet om att även flytta över seniorverksamheten dit.

Tanken var att flytta över Herr1an-laget till den nya föreningen också men det gick inte Svenska Innebandyförbundet med på. Historiskt sett har flera SSL-lag med dålig ekonomi flyttat över sitt lag till en annan förening. Pixbo Wallenstams damer tog till exempel över Hindås IBKs SSL-plats i början på 00-talet och på herrsidan tog Djurgården över Capierotäbys serietillhörighet.  

- Förbundet på ett bra sätt täppt till alla luckor och tidigare kryphål som fans för att kunna flytta över sin verksamhet till en annan förening. Till exempel så kunde ju Djurgården ta över Caperiotäbys verksamhet för ett par år sedan. Men efter det har förbundet stängt igen alla kryphål för sådana samgåenden och ändrat regelverket.

 

Rosersbergs försökte i en dialog med Förbundet att få tillåtelse att även flytta över Herr1an-laget till den nya föreningen Rosersberg Arlanda IBK men fick avslag.

- Vi gjorde en skrivelse till tävlingsutskottet i oktober men fick avslag på den och det har vi överklagat och fått avslag igen vilket vi har gjort en ny överklagan på. Jag har respekt för att Förbundet har ett regelverk och att de följer det. Men jag tycker att det är beklagligt när vi precis gått igenom en pandemi och innebandysverige lider att man inte kan ha en behovsprövning av besluten istället för att säga nej per automatik. Men jag vill betona att jag inte har något agg mot någon på Förbundet utan jag tycker bara att regelverket är helt galet.

Däremot så fick Rosersberg flytta över sitt Herr3an-lag till den nya föreningen som kommande säsong kommer ha ett lag i Herr2an och ett i Herr3an. Eftersom Rosersberg försvinner som förening så var spelarna fri att gå var de ville men nästa alla har valt att följa med ner i Herr2an.

- Våra spelare kommer gå in RA19:s befintliga Herr2an-lag och 90% av truppen kommer att flytta med. Det finns ett par äldre spelare som inte vet om de kommer köra vidare eller inte. När en sådan spelare som Linus Jämtdal reser sig upp och säger att ”vi kör” då var det inte svårt för de andra att följa efter. Alla våra framstående spelare är med på tåget. De som tycker att det här är jobbigast är våra unga killar, vi har ett gäng duktiga 02:or som tycker att det här är ett steg i fel riktning i deras karriär. Men vi har en så ruskigt bra trupp så skulle de byta nu kommer det bli ännu jobbigare för dem när vi går upp till ettan kommande säsong.

Senare i höst skulle Rosersberg fira 100 år som förening och det får man alltså göra med att lägga ner sin innebandysektion.  

- Rosersberg är ju en flersektionsförening och eftersom vi bara hade våra två seniorlag kvar så kommer de att lägga ner innebandysektionen nu. Planen var att vi skulle köra ett år till i ettan men så blev det inte nu utan efter klokt övervägande kom vi fram till att det bästa beslutet långsiktigt var att lägga ner innebandysektionen redan nu.

Tränare för Herrlaget förra säsongen var ju demontränaren Magnus ”Binge” Jäderlund som för ett par veckor sedan gick ut med att han lämnade Rosersberg och ska träna AIK kommande säsong. Lämnande han tack vare detta?

- Nej det var det absolut inte. Beslutet att lägga ner togs efter att Binge valde att lämna för AIK. Jag vill verkligen betona att det är ingen skugga som faller över honom här utan han har varit väldigt tydlig och transparent med vad han vill. Binge vill tävla mot de bästa och den ambitionsnivån har inte alla i Herr1an. Men det är något vi vill passa på att ändra nu och vi kommer öka träningsmängden för att kunna fostra framtida elitspelare. Vi har ett styrelsebeslut på att ambitionen är att gå upp till Allsvenskan inom kort.

Så när får vi se Rosersberg Arlanda IBK i Allsvenskan för första gången?

- Ambitionen är att gå direkt upp till ettan och säsongen efter det gå till Allsvenskt kval. Vi kanske inte löser den allsvenska platsen första året men det är ambitionen. Vi gjorde ju den resan med Rosersberg innan då vi gick raka vägen från femman till tvåan. Sedan parkerade vi en säsong i tvåan innan vi gick upp till ettan och säsongen efter gick till kval. Den resan vill vi göra en gång till och vi vet att vi kan göra det.

Man hör verkligen att Raschke brinner för laget och föreningarna och att han tror att detta kommer bli väldigt bra på lång sikt och att han ser fram emot det nya ”superlaget”. Innan vi lägger på skickar han med ett par sista ord som sammanfattar det hela ganska så bra.

- Rosersberg läggs ner men spelarna och föreningen byter bara förening och ambitionen är att vårt så kallade fredagsmys ska leva vidare. Ambitionsnivån ligger fast och tidigare har föreningen varit en one-man-show där jag har haft målet att vi ska till Allsvenskan. Nu har vi hela styrelsen bakom oss där vi har ett uttalat mål att vi ska till Allsvenskan. Så enda skillnaden är egentligen att vi får offra ett år på det sportsliga planet men nu har vi verkligen musklerna att göra det vi vill.


TV: Här får Emil Johansson Årets back-priset

Falustjärnan efter SM-finalen om att bli utsedd till bästa back i SSL för femte gången på sex år.

Matchrapporter: Rosersberg vann mot Tyresö Trollbäcken på bortaplan Dålig start sänkte Rosersberg mot Hammarby

Den här artikeln handlar om: