Sök
 
KRÖNIKA
Foto: Per Wiklund
Superligan SSL
"Houston, we have a problem" - SSL via TV:n är omöjligt att titta på!

Innebandymagazinets Magnus Fredriksson skriver en krönika om årets SSL-sändningar.

"Houston, we have a problem" är ett populärt men felaktigt citat från radiokommunikationen mellan Apollo 13-astronauten Jack Swigert och NASA Mission Control Center ("Houston") under rymdflygningen Apollo 13 1970, när astronauterna meddelade sin upptäckt av explosionen som förlamade deras rymdfarkoster. Rätta citatet ska vara att ”vi har haft ett problem", inte att "vi har ett problem”.

Oavsett ovan så inser jag djupt att vi har ett innerligt problem i SSL och sändningarna därifrån. Jag ska nu berätta om mina erfarenheter från matchen mellan Pixbo Wallenstam IBK och Mullsjö AIS.

Det var onsdag kväll och klockan hade passerat 19:05 skulle jag gissa. Vi satt tre personer framför TV:n. Det var jag, min fru (som spelat innebandy på division I-nivå) och min yngsta son som tycker att innebandy är det roligaste i världen att syssla med. Jag har visserligen en miljon TV-kanaler att tillgå men kände att det inte fanns något vettigt att se på. När jag då förslog att vi skulle ratta in SSL-matchen mellan Pixbo Wallenstam och Mullsjö blev det ett rungande ja direkt…

Oavsett vilken match du kastas in i är det lite klurigt att komma in i en sändning när en match har börjat. Vi kom in i matchen efter kanske fyra minuter. Det stod fortfarande 0-0 vilket såklart borde göra det lättare att kastas in i handlingarna.

Men jag måste säga att det var totalt omöjligt av många anledningar.

Själva matchen var inget vidare. Det var två lag utan energi och kraft, två domare som gjorde ett blandat intryck och miljön i hallen fick mig att nästan börja gråta. Hundratals linjer och reklammärken på golvet som inte direkt gör matchen till en fest för ögonen.

TV-produktionen är på en nivå som gör att vi kastas 50 år tillbaka i tiden. Kamerahanteringen är inget vidare och avsaknaden av repriser, slowmotions och andra vinklar på situationer gör såklart att det nästan är ett självmordsuppdrag att arbeta med dessa förutsättningar.

Det är år 2021 och samtidigt låtsas de som producerar SSL att vi är i en annan tid då vi inte har några som helst förväntningar på en direktsändning av en match. Det heter så snyggt att vi har världens bästa liga i Sverige, hur sjutton kan vi då ha världens sämsta TV-sändningar av våra högsta ligor?

Vi som är en dedikerad innebandyfamilj kunde inte fortsätta att titta på matchen. Det gick liksom inte. Trots att vi är ovanligt intresserade av innebandy. Vi valde att istället titta på ”Lyxfällan” på TV3… men det säger kanske inte så mycket heller egentligen än att det orkade vi i alla fall att slötitta på.

Först och främst är produktionen på en nivå som gör att det blir ointressant att följa en match. Huvudkamerans placering är ofta dålig oavsett hall. Huvudkamerans ”utzoomning” gör att du ser för mycket i bilden. Du behöver inte se vilka drickor som står bredvid speakern framför plan och du behöver inte se hela hallen bakom plan heller för den delen. Ögat får helt enkelt för mycket att hålla koll på. Att du nästan enbart ser ryggar under matchen gör ingen glad. Inte heller det faktum att du känner som TV-tittare att du följer matchen via en ”övervakningskamera". TV-tittarna är egentligen längst ifrån varje detalj som sker i hallen. Redan på 1990-talet började TV-kanalerna råda bot på detta genom att placera reportrar vid sidan av planen, få kameror nära planen, följa en timeout och till och med vara med i omklädningsrummet.

Niklas Jihde och hans kollegor som jobbar med en ishockeymatch kan under periodpausen ligga och kräla på golvet i hockeyutrustning och i detalj förklara för tittarna hur en viss situation uppstod. De kan ge tittaren detaljinformation som gör matchen mycket intressantare än vad den egentligen är.

När vi följer våra matcher i SSL är det helt upp till spelarna att leverera och inte ens då blir det bra TV.

De som producerar innebandyns matcher verkar tro att jag inte märker vad som sker. Jag upptäcker efter 15 sekunder att den stackaren som fått uppdraget att kommentera Pixbo Wallenstam mot Mullsjö namnger spelaren i bild så snart han vänt ryggen mot kameran. För det är precis då han ser vilket nummer spelaren har och kan då stolt berätta att det var han med nummer 15 på tröjan.

Själva matchreferatet oavsett om det är Pixbo Wallenstam mot Mullsjö eller någon annan så upplevs matchen med öronen som att den går på radion. Killen som refererar berättar mellan vilka spelare som får bollen. I en fotbollsmatch blir det mer behagligt eftersom spelet går långsammare men i innebandy blir det lite som pingis. Det går för fort och det blir ingen struktur på sändningen.

Det görs oftast inga som helst analyser av matchen under spelets gång. Någonstans verkar de som producerar matchen tro  att alla är med från början till slut. Verkligheten är troligen snarare att ”folk” hoppar in och ut ur en sändning eller som i mitt fall att jag inte var med direkt från start.

Jag vet inte i hur många matcher den här säsongen som kommentatorer påminner sig själva i sändningen med att säga att det är innebandy de kommenterar. Det verkar nästan vara mer regel än undantag att de säger att ”nu är första halvleken snart slut” för att sedan snabbt korrigera, nej det heter period i innebandy.

En matchanalys är inte att berätta att nummer #14 nu gjorde sitt sjunde mål för säsongen. Det är fakta och fakta kan du som kommentator blanda in när du bjudit din publik på något annat. Avsaknaden av riktiga analyser är såklart uppenbar. Det finns några få undantag bland de som kommenterar.

Jag tycker att en kommentator ska kunna förklara varför en domare tog en utvisning i just den situationen. Kunna berätta att just den forwarden är som farligast på just den platsen i slottet. Att just den högerbacken vanligtvis spelar i en annan formation och då som forward och för tre år sedan spelade han i motståndarlaget. Det är därför det blev extra känslor i den närkampen som han var inblandad i. Alltså sådan information som är svår att googla in en timma innan sändning och gör dig trovärdig i din roll där du ska förmedla mer än det som alla vi som följer matchen via vår TV, dator eller mobiltelefon ser.

Jag skrev inledningsvis "Houston, we have a problem". Det är ett jätteproblem. Innebandyns sändningar från SSL håller INTE måttet. Jag som bryr mig och orkar bry mig ser det som ett gigantiskt problem. Frågan är vad de som bestämmer gör åt det?

Kanske har jag helt fel? I så fall tur för de som bestämt det hela…

/Magnus Fredriksson

---------------------------------

Innebandymagazinet gjorde en enkätundersökning i mitten av november för att höra vad våra läsare tyckte om SSL-sändningarna, ni hittar svaret på den här. I samband med det pratade vi även med FSSL:s VD Jörgen Lindgren vad de tyckte om sändningarna och läsarnas dom. Den intervjun hittar ni här.   

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten