Foton: Per Wiklund
Internationellt

Topp 10: Världens bästa spelare 2020

ANNONS

För 16:e året i rad har Innebandymagazinet utsett världens bästa spelare på herrsidan i samverkan med förbundskaptener och internationell media.

1. Kim Nilsson, Sverige & FBC Kalmarsund

Kim Nilsson får utmärkelsen världens bästa innebandyspelare 2020 för sin unika och vägvinnare spelstil som bygger på att spela snabbt och komma till avslut i högsta fart. Med en enastående roll i powerplay och som straffskytt visar han upp en spetskompetens på alla viktiga områden som matchvinnare i världens bästa liga och som gör en världsspelare till världsbäst.

2. Nico Salo, Finland & Classic 

Den ledande centern i Finlands bästa lag och motorn i den fruktade förstakedjan. En nyckelspelare som rör sig mycket och smart, är väldigt säker i försvarsspelet och ger sina kedjekamrater möjligheten att röra sig mer fritt. I F-liiga har han +52 i plus/minus-statstiken och det säger mycket om hans vägvinnande spel. 

3. Emil Johansson, Sverige & IBF Falun

Falun blev svenska mästare 2020 och 2019 års världsetta är fortsatt en av lagets absolut viktigaste spelare. Med sin fantastiska speluppfattning, snabbhet och smidighet kan han röra sig över stora ytor och vara där han behövs som mest. Komplett som innebandyspelare då han även har en grym teknik och ett bra skott.  

4. Pascal Meier, Schweiz & Grasshoppers Club Zürich

30-åringen som fortfarande är den odiskutabla ettan på målvaktspositionen i Schweiz, och i år har han hållit en genomgående hög nivå. Pascal Meier är inte den största keepern storleksmässigt men det kompenserar han med en enastående smidighet och rörlighet, väldigt reflexsnabb och har förmågan att kliva fram extra när det betyder som mest. 

5. Sami Johansson, Finland & Classic

Den vassaste spjutspetsen i Classics fruktade förstakedja och ledaren av den totala poäng- och skytteligan i finska ligan med 46 poäng, varav 27 är mål och 19 är assists. I våras vann han föregående säsongs poängliga i överlägsen stil med 75 poäng på 23 matcher. Johansson är ruggigt effektiv sista tredjedelen och har ett mycket rappt skott.

6. Tobias Gustafsson, Sverige & Storvreta IBK

Har lyft sitt spel ytterligare en nivå det här året och har framför allt under hösten varit en av Storvretas bästa och viktigaste spelare. Tillammans med Robin Nilsberth bildar han ett tungt första backpar som är skoningslöst både i försvarsspelet och anfallsspelet. Gustafsson kombinerar styrka med bollsäkerhet och målfarlighet.

7. Matej Jendrisak, Tjeckien & Linköping IBK

31-åringen gör sin sjunde raka säsong i världens bästa liga och det här året har inte varit något undantag mot tidigare då han genomgående varit en toppcenter i ligan. Infört en stor portion professionalism i Linköping och är en utmärkt rollspelare som inte bara gör mycket poäng, utan också är otroligt stark i duellspelet och lyfter sina medspelare.

8. Krister Savonen, Finland & SV Wiler-Ersigen

Finlands bästa och mest spelskickliga back har både en effektiv spelstil och är väldigt underhållande att titta på. Savonen har ett tryggt grundspel och kan även blixtra till med riktiga konstnummer där han överlistar motståndarna med kvicka fötter och känsliga handleder. Tar stort ansvar i klubblaget och är under långa stunder dominant i schweiziska ligan.

9. Alexander Galante Carlström, Sverige & IBF Falun

Faluns suveräna målskytt vann poängligan med 15 poängs marginal i våras och skytteligan med 62 mål, vilket var ännu mer överlägset med 19 måls marginal. Inledningen av säsongen 2020/21 har varit i samma stil. Galante Carlström har utvecklats i spelet utan boll och även i sitt skytte till att bli ännu mer komplett som spelare.

10. Jan Zaugg, Schweiz & Mullsjö AIS

Årets rookie i Svenska Superligan 2019/20 tog världens bästa liga med storm när han gjorde 43 mål och totalt 60 poäng. Under hösten har den schweiziska bolltrollaren fortsatt varit en av Mullsjös ledande pjäser och bidragit till att man är placerade i toppskiktet av tabellen. Zaugg har en unik teknik och kombinerar underhållning med att ta de mest effektiva besluten för att producera mål.

Om utmärkelsen

Världens bästa innebandyspelare har delats ut sedan år 2005 på herrsidan, vilket gör detta till 16:e gången i ordningen. Vinnarna tas ut av Innebandymagazinet i samverkan med förbundskaptener och internationell media från innebandyns mest inflytelserika länder. Finske Mika Kohonen har fått utmärkelsen flest (5) gånger.

FAKTA

Världens bästa herrspelare genom tiderna

  • 2020: Kim Nilsson, Sverige
  • 2019: Emil Johansson, Sverige
  • 2018: Eero Kosonen, Finland
  • 2017: Alexander Galante Carlström, Sverige
  • 2016: Alexander Galante Carlström, Sverige
  • 2015: Rasmus Enström, Sverige
  • 2014: Kim Nilsson, Sverige
  • 2013: Rasmus Enström, Sverige
  • 2012: Mika Kohonen, Finland
  • 2011: Mika Kohonen, Finland
  • 2010: Mika Kohonen, Finland
  • 2009: Mika Kohonen, Finland
  • 2008: Magnus Svensson, Sverige
  • 2007: Anders Hellgård, Sverige
  • 2006: Anders Hellgård, Sverige
  • 2005: Mika Kohonen, Finland
Den här artikeln handlar om: