VM-kval
Christoffer Holland, till vänster, har spelat tillsammans med det filippinska landslaget sedan sommaren 2019.
Foto: Privat/Jun Pellejera
Coronaviruset

Coronaviruset stoppade VM-kvaldrömmarna

ANNONS

Christofer Holland från det Filippinska herrlandslaget berättar om beskedet att laget inte reser till VM-kvalet på grund av Coronaviruset.

Idag kom beskedet att Internationella Innebandyförbundet beslutat att genomföra det asiatiska och oceaniska VM-kvalet i Thailand, det var ett beslut som togs i samarbete med de deltagande nationerna och hur de upplevde rädslan för det det otäcka Coronaviruset som orsakat många dödsfall och vars spridning är ett hett diskussionsämne för tillfället.

Ett land som dock tackat nej till VM-kvalet är Filippinerna. I laget som skulle rest till VM-kvalet finns flera halvfilippinier och en av dessa är Christofer Holland som till vardags spelar i Frötuna IBF, och som fick beskedet så sent som igår.

- Det har varit en dialog det filippinska innebandyförbundet har haft med lite diskussioner fram och tillbaka, men det slutgiltiga beskedet fick vi igår så det var väldigt tråkigt att höra, säger Christofer Holland till Innebandymagazinet.

Men det var inte ett helt oväntat besked, menar Holland.

- Vi har haft det lite på känn också för vi har inte bokat några flygbiljetter eller liknande, så vi har stått lite standby och väntat på ett slutgiltigt besked.

Hur reagerade du när du fick det beskedet?

- Såklart väldigt tråkigt. Samtidigt får man ha lite förståelse och man får respektera deras beslut också för saken är ju att den filippinska regeringen har infört lite såna här travel bans och det är till exempel till Kina och Hongkong, och det där kan ju snabbt ändras så Thailand också dras med där. Och det har vi fått reda på via filippinska förbundet att de inte vill ta ansvar för om någon spelare skulle bli sjuk och att man är orolig för att truppen skulle bli strandsatta i Thailand.

- Vi säger att truppen åker iväg och sen efter turneringen kan det bli så att de har problem med att resa tillbaka till Filippinerna, sen kanske de också blir stoppade när de kommer till Filippinerna och där kan de bli satta i karantän. Och de lokala spelarna, de har ju också jobb att tänka på så för dem kan det bli väldigt ekonomiskt kostsamt. Det är lite såna farhågor som det är för just de lokala spelarna där, jag tror inte att det är lika hårt för oss svenskfilippinier så att säga.

Lagets tränare, Peter Eriksson, är bosatt i Filippinerna och berättar för Innebandymagazinet att han inte blev förvånad över beskedet att laget inte skulle komma att delta i VM-kvalet.

- Jag blev inte speciellt överraskad men det är givetvis tråkigt. Filippinska regeringen införde ett totalt travel ban för Kina, Hong Kong, Macau och Taiwan. Senast idag meddelades det att en stad i Vietnam har satts i karantän. Detta kan lätt utökas till fler länder om inte smittan kommer under kontroll. Det Filippinska förbundet vill inte riskera varken truppens hälsa eller att vi blir strandade i Thailand på obestämd tid. Affärskonferenser i Sydostasien ställs in p.g.a. av Coronaviruset så det tas på allvar här, säger Peter Eriksson till Innebandymagazinet.

För Christofer Holland så skulle det här blivit hans första VM-kval tillsammans med Filippinerna som han har spelat tillsammans med sen sommaren 2019.

- Jag har spelat sen med dem sen i somras förra året och det var första gången som de hade halvfilippinier i laget då. Vi var runt sju-åtta stycken och första turneringen för oss var asiatiska mästerskapen och då tog vi faktiskt brons i den turneringen.

Och efter de asiatiska mästerskapen spelade man även i SEA(Southeast Asian Games) Games under hösten. Men Holland har inte blivit avskräckt av det som hänt utan ser framåt på en ljus framtid tillsammans med det Filippinska herrlandslaget.

- Ja vi vill fortsätta. Vi är ju ett gäng här i Sverige som ska försöka träna ihop lite flera tillfällen och vi börjar få in lite yngre också, vi kan nog bygga upp en bra stomme härifrån och tanken är att om vi kan driva på utvecklingen att leverera resultat för Filippinerna så kommer det också sprida sig på hemmaplan i Filippinerna också.

Den här artikeln handlar om: