Nya riktlinjer: Så ska innebandyn spelas från 6 till 12 års ålder
ANNONS
Nytt ramverk på gång med nationella riktlinjer för smålagsspel på grön och blå nivå.
Tidigare i veckan blev det offentliggjort att Innebandyns kompetenscentrum delar ut dubbla stipendier för två studier rörande innebandy. En av dessa studier har gjorts av Mårten Storm och Mattias Lind och är en kvantitativ studie i icke-linjär pedagogik som rör spelvolym i innebandyns smålagsspel.Den handlar om hur teknisk utveckling påverkas av olika träningsmetoder och där man har studerat smålagsspel, fyra mot fyra, tre mot tre och två mot två och sen jämfört dessa med vanlig traditionell fem mot fem. Och resultaten talar sitt tydliga språk - smålagsspel främjar antal bollkontakter och borde således vara ett viktig verktyg för en spelares utveckling.
- Vi såg signifikant skillnad mot alla smålagsspel jämfört med fem mot fem med bollkontakter. Alla bollkontakter var signifikant högre. Sen utöver det så var det också signifikant skillnad där två mot två hade större andelen bollkontakter följt av tre mot tre följt av fyra mot fyra. Mönstret är ju att ju mindre spelform desto mindre spelare på planen och desto mer bollkontakter, berättade Mårten Storm igår.
Svenska Innebandyförbundets utvecklingschef Anders Jonsson menar att den här studien är intressant eftersom det för första gången det finns en direkt innebandyrelaterad studie om effekterna av olika typer av spelarantal och planstorlek.
- Det finns tidigare studier bland annat från fotbollen och resultaten från innebandystudien går i linje med det som framkom i fotbollens, d.v.s. att det på vissa nivåer är gynnsamt att spela med färre spelare på en anpassad yta, säger Anders Jonsson till Innebandymagazinet och fortsätter:
- Nu har innebandyn under en tid arbetat med nationella riktlinjer för grön och blå nivå, i fråga om spelarantal och spelplan. Vi kan enkelt sammanfatta det med att man går från spel 3 mot 3 utan målvakt via 3 mot 3 med målvakt, där alla kan få prova på att vara målvakt, och 4 mot 4 med målvakt ända fram till 5 mot 5 med målvakt, i takt med att spelarna växer och utvecklas färdighetsmässigt.
Riktlinjerna är fortfarande föremål för diskussion men målet är att inom relativ snar framtid presentera ett ramverk som distriktsförbund och föreningar ska använda sig av på grön (6-9 år) och blå (9-12 år) nivå, samt att göra ytterligare studier av effekterna av olika tränings- och spelformer för alla nivåer.
- Studier liknande den Lind och Storm har gjort behöver göras för att vi ska få veta ännu mer om vilka typer av spel som är lämpliga och vilka eventuella förändringar i tränarutbildningarna vi behöver göra för att enklare nå de bästa lek-, tränings- och spelmodellerna på olika nivåer, säger Jonsson.