Stenhård kritik från Moras ordförande efter Faluns uttåg ur SSL
Moras ordförande Michael Holback kommenterar Faluns avhopp – och riktar skarp kritik mot en möjlig lösning.
Efter beskedet att IBF Falun drar sig ur SSL och vill flytta över sin damverksamhet till IBF Falun Utveckling, har reaktionerna varit starka – inte minst från konkurrenten Mora. Ett lag som påverkats direkt av Faluns agerande, då man åkte ur SSL i säsongens sista omgång efter att just Falun lyckats klara sig kvar.
Moras ordförande Michael Holback är inte förvånad över beslutet – men ifrågasätter både tajming och transparens.
– Den omedelbara reaktionen var att det inte var oväntat. Det har pratats om det här i Dalarna egentligen hela våren, säger Holback till Innebandymagazinet.
Att Falun lyckades spela sig kvar i SSL på Moras bekostnad – för att sedan kliva av några dagar senare – är ett bakslag för hela regionen.
– Det är lite tudelat. För det första ska vi vara tillräckligt bra för att hålla oss kvar. Vi ville hålla oss kvar på sportsliga grunder. Inte att de skulle lägga sig eller dra sig ur innan säsongen tog slut. Sen är det klart att det är trist för daminnebandyn i Dalarna. Att vi inte får något lag i SSL nästa år. Det är tråkigt för alla som spelar och tränar och vill få chansen att se världens bästa spelare på nära håll.
Kritisk till sammanslagningsutspel
Faluns ordförande Dan Andersson väckte uppmärksamhet bara en vecka innan avhoppet, när han i P4 föreslog ett samarbete – eller rentav en sammanslagning – mellan Falun och Mora för Dalarnas bästa. Men från Mora håll möttes det med skepsis.
– Det var nog ett utspel som hänger ihop med det beslut de tog nu. De ville kanske undvika att framstå som det svarta fåret, och såg ett samarbete som ett sätt att framstå som konstruktiva. Men det handlade ju om att slå ihop föreningarna – dessutom bara på damsidan. Det är väldigt svårt att genomföra rent praktiskt, och vi ser ingen direkt vinst med det – vare sig ekonomiskt eller på något annat sätt.
Några framtida diskussioner om ett samgående är inte aktuellt, enligt Holback.
– Nej, det känns inte aktuellt. Det är tio mil emellan. Det är svårt att se hur det skulle gå till praktiskt. Dels vill man ju ha en identitet lokalt för att kunna attrahera sponsorer. Jag kan egentligen inte se vinsten i det. Då skulle man få ihop det så att Dalarna fick ett lag. Men jag tror inte på det. Jag tror inte på en sammanslagning av AIK och Djurgården eller Mora och Leksand i hockey heller.
Mora siktar på comeback
Efter uttåget ur SSL börjar nu Mora om i allsvenskan. Men målet är tydligt – en snabb återkomst.
– Målsättningen är att vi ska ta oss tillbaka. Sen är det möjligt att vi inte studsar tillbaka på ett år. Det vill vi naturligtvis. Vi vill framförallt bygga ett lag med en trupp som kan tävla högre upp i SSL.
Säsongen som gick präglades av skador – på flera nyckelspelare, vilket är anledningen till sortin enligt ordföranden.
– Vi tappade vår spjutspets Lina Hägg i tredje omgången. Vår målvakt, en av seriens bästa, gick sönder i november. Sen gick vår bästa defensiva back sönder med 4–5 omgångar kvar. Vi har haft lite otur.
Om Faluns spelare kan vara aktuella för Mora vill Holback inte kommentera i detalj:
– Vi för diskussioner med några spelare, om de är från Falun eller inte vill jag inte gå in på. Jag är inte med i det teamet som bygger nästa trupp.
Hård kritik mot möjliga lösningen
IBF Falun har meddelat att man vill föra över sin SSL-plats till systerföreningen IBF Falun Utveckling – en lösning som nu diskuteras med förbundet.
Det är något som får Moras ordförande Michael Holback att reagera starkt. Han understryker att det är hans personliga åsikt, och inte nödvändigtvis föreningens officiella ståndpunkt:
— Jag hörde ju också deras ambitioner att de skulle ge platsen till IBF Falun Utveckling. Och där har ju förbundet satt sig lite i klistret. För de gjorde ju samma sak i stort sett med IKSU och Thorengruppen. Men jag vet inte om de förutsättningarna var exakt de samma. Men det var en skandal. Och det här är en skandal – att man bara kan strunta i elitlicensen och ge sin plats till någon annan när man inte klarar det själv. Om de skulle komma fram till att det finns en lösning, då är det en präktig skandal. Då kan vi skrota hela elitlicensförfarandet.
Den här artikeln handlar om: