Legendarerna med skarp kritik mot Falun: ”En generation som drabbas”
Camilla Granelid och Jenny Hedlund reagerar på Faluns beslut att dra sig ur SSL.
Innebandymagazinet kunde redan i början av januari avslöja uppgifter om att IBF Falun planerade att dra sig ur SSL med sitt damlag. När vi då kontaktade klubbens ordförande Dan Andersson, valde han att dementera uppgifterna om att ett beslut var fattat.
Men under torsdagen blev det slutgiltiga beskedet offentligt. IBF Faluns styrelse höll ett extrainsatt möte tidigare under dagen där beslutet fattades. Därefter informerades spelarna i damlaget. Föreningen meddelade att man inte kommer att anmäla något lag till SSL kommande säsong – i stället ska verksamheten flyttas över till systerföreningen IBF Falun Utveckling.
Bakom beslutet ligger en längre tids ekonomisk press – och enligt klubbledningen ett försök att säkra föreningens överlevnad på sikt.
– Det är tre delar i beslutet. Första är att vi nästa år har SSL herr som vi deltar i. Det andra är att vårt damlag går över till IBF-utveckling med ambitioner om att fortsätta spela i SSL. Jag har pratat med Christer Abrahamsson (generalsekreterare i Svenska innebandyförbundet). Vi har även skriftligen meddelat att vi inte kommer delta i vårt organisationsnummer. Det tredje är att vi ska dra ner kostnaderna på herrsidan. För det här är i grunden en existentiell fråga för IBF Falun. Där har du de tre delarna, säger Dan Andersson till Falu-Kuriren.
Vill överlåta SSL-platsen – vilket inte går
I Falun har det också funnits förhoppningar om en möjlighet att kunna låta systerföreningen IBF Falun Utveckling ta över SSL-platsen.
– Det är IBF Falun Utveckling som driver frågan då de äger det hela om att behålla platsen. Det finns en del juridik i den där frågan att hantera. Men vi tycker givet att det är vår systerförening, vi har sex spelare på dubbellicens som varit jätteviktiga för oss när vi haft mycket skador. Alla spelare har presterat bra, säger IBF Faluns ordförande Dan Andersson till FaluKuriren.
Men svaret är tydligt från Svenska Innebandyförbundets tävlingschef Daniel Gustavsson – att överlåta elitlicensen från IBF Falun till IBF Falun Utveckling är inte ett alternativ.
– Någon sån möjlighet att föra över en plats i SSL till en annan juridisk förening finns inte. Nu har vi fått avsägningen från IBF Falun kring deras SSL-plats och den platsen kommer att gå till bästa kvalförloraren i SSL-kvalet, säger Gustavsson.
Ikonernas kritik mot beslutet
Faluns beslut har mötts av hårt kritik från sina håll, bland annat från några av lagets egna spelare. Nu ger sig även två klubblegendarer in i debatten: Camilla Granelid och Jenny Hedlund.
Duon är två av klubbens största spelare genom alla tider och både går nu ut på sina privata Facebook-sidor med ett varsitt längre inlägg där kritik riktas mot beslutet.
Granelid, som bland annat lyfter fram ett bristande jämställdhetsarbete i sitt inlägg, skriver exempelvis följande:
”Hur har vi lyckats förvalta det innebandy-arv som finns här, som ristats in i Lugnets sporthallars golv av så många oerhört duktiga spelare och ledare. Hur kan vi ha tappat bort detta, slarvat bort det, kastat bort det?”
Jenny Hedlund betonar i sitt inlägg damlagets betydelse för föreningen, staden och unga spelares drömmar.
”Med anledning av det som hänt drabbas inte bara tjejerna i SSL. En generation av unga spelare med drömmar om att en dag dra på sig matchtröjan i ett elitlag drabbas. Att inte få möjlighet att ha idoler nära. Som ger driv. Och skapar friska unga människor med ambitioner och välmående. Kanske extra viktigt i den tid vi lever i nu.”

Camilla Granelids inlägg i sin helhet:
”Det är dags att reagera och göra annorlunda.
Så många människor som IBF Faluns damlag genom åren fått så mycket glädje och oförglömliga minnen av. Spelare, ledare, ungdomar, barn, supporters, familjer, vänner…ja tom med motståndare har detta lag färgat av sig på.
Så många fantastiska spelare och ledare har genom åren haft sin stolthet i det här laget, låt det fortsätta leva, beröra, påverka, glädja, inspirera barn, ungdomar och fostra elit- och landslagsspelare till svensk innebandy.
Det sätt som detta har gått till på har slagit undan min tro på hur vi idag handskas med jämställdhetsfrågor och allas lika rätt till den sport som jag förälskade mig i när jag var 18år och sedan dess varit helt såld på och faktiskt givit hela mitt vuxna liv till.
Tyvärr är det inte första gången jag upplever helt makalöst konstiga beslut i föreningen som alltid varit den självklara i mitt hjärta. Här spelade jag i 14år på elitnivå, det var i den här föreningen jag ville verka, det var här jag skulle vinna SM-guld, annars fick det helt enkelt vara.
Staden Falun blev hemma för mig sedan 1995 och så många med mig just för att detta damlag drog mig hit.
Sedan dess har jag jobbat med unga gymnasietjejer som jag ser samma kärlek till innebandyn hos, många av dem har flyttat till Falun för att se hur bra de kan bli till en stad som andas av historik och där nu den sk Rosa Familjen, släcker ner den elitmiljö som de hämtat sin inspiration ifrån.
Jag har jobbat för att de unga tjejer som finns i IBF Falun ska få den bästa miljön och att de här verkligen ska ha chansen att se hur bra de kan bli.
I fredags vann vi playoff-matchen med IBF Faluns juniortjejer i JAS-laget och kvalificerade oss för 4e året i rad till SM-festen. IBF Faluns tjejer på juniorsidan har de senaste åren tagit två SM-silver och ett SM-brons. RIG är det enda lag som varit oss övermäktiga dvs framtiden på tjejsidan i Falun har under tre år visat sig vara i yppersta Sverige-eliten.
Nu tar sig även årets upplaga till festen och är ett av 16st bästa lag i Sverige.
Som tjej är vägen kortare från juniorelit till seniorelit och det betyder att framtiden redan har funnits i Alla På Plan Arena på tjejsidan de senaste 4säsongerna, hur har Elitföreningen förvaltat detta för det är i just detta ord jag vill rikta min största kritik.
Hur har vi lyckats förvalta det innebandy-arv som finns här, som ristats in i Lugnets sporthallars golv av så många oerhört duktiga spelare och ledare. Hur kan vi ha tappat bort detta, slarvat bort det, kastat bort det? Hur kommer det sig att så många är bittra och känner sig svikna, hur har vi förvaltat alla de som en period av sitt liv givit allt för det här laget och för föreningen.
Varför är känslan att det är herrarna eller damerna, eller herrarna mot damerna, varför finns det inte bara ett självklart VI, varför pratar många illa om föreningens verksamhet?
Hur kommer det sig att det är svårt att hitta engagemang i ideella krafter kring damsektionen?
Den frågan vill jag skicka till alla dem som genom åren suttit på stolarna i Elits styrelse för det som händer nu är inget nytt. Hur har all denna kompetens, all den kärlek till innebandyn förvaltats, varför är vi idag där vi är?
En Rosa Familj med en dotter och en son….men det ena barnet får klara sig på en bråkdel, eller kanske till och med självdö utifrån det stöd det känner från de vuxna som har makten.
En elitidrottare har ett skydd mot höga krav i tuffa idrottssammanhang om stödet är stort från familj, vänner, ledare och föreningen, vilket stöd känslomässigt kände årets damlag då de i sista matchen MÅSTE vinna för att hänga sig kvar?
Exakt samma sak hände 2013 för er som minns det, IBF Falun ville lägga ner damlaget men kommunen valde då att ta bort sitt bidrag och därför fick damlaget vara kvar men med noll kronor i budget, spelare fick inte ens reseersättning, det fanns inte ens pengar till en dubbellicens för en ung spelare. Laget fick självdö, jag var tränare då och när det i februari stod klart att vi skulle åka ur ringde en styrelsemedlem för första gången och frågade om de kunde bistå med ngt, då när det var för sent hörde de av sig…det som hänt denna säsong påminner exakt om det som hände då.
Jag önskar så att det inte behövs en ren damförening, det är verkligen att gå bakåt i de samhällsstrukturer vi bygger kring jämställdhet, MEN nu är vi framme vid vägs ände.
Jag har gång på gång i nu 30års tid trott på en bättre morgondag, en förändring, hoppats på nya tag då det ständigt kommer nya människor i styrelsen…men liksom det finns så mkt innebandy i väggarna på Lugnet verkar det också finnas annat skit som hela tiden går i arv så nu har jag ingen tro kvar på att det kan växa ngt gott ur det som är.
Ur askan växer alltid en ny och starkare skog.
För alla de fantastiska spelare och ledare som representerat innebandyn i IBF Falun, för de otroligt talangfulla juniorer på väg in i sin seniorsatsning som jag nu ska ge allt mitt engagemang till i Växjö på innebandyfesten. För alla små jäntor som inför nästa säsong får sin första innebandyklubba som ju antagligen är för lång. För er hoppas jag att vi får en annorlunda framtid i en annan miljö med frisk luft och nymålade väggar men med samma slitna golv och kärlek till innebandyn som alltid funnits här.
Mot en framtid där alla ni tjejer får växa, blomma, vinna, kämpa, förlora, knyta näven, men framför allt bara SPELA INNEBANDY.
IBF Falun….det har alltid varit IBF Falun för mig.”
Jenny Hedlunds inlägg i sin helhet:
”Låt tjejers innebandydrömmar få fortsätta leva i IBF Falun utveckling.
Med anledning av att styrelsen för IBF Falun den 26 mars beslutade att klubbens damlag inte kan spela kvar i Svenska superligan av ekonomiska skäl, vill vi spelare från tidigare år i IBF Falun:s damlag lämna nedan påminnelse om vad ett damlag ger en förening, ett samhälle och vilka drömmar som uppfyllts under alla år.
Många av oss är numera aktiva ledare för både tjejer och killar, mammor till blivande innebandyspelare eller aktiva på andra sätt i innebandyn. Med dessa anledningar vill vi betona vikten av att daminnebandyn såklart bör bedrivas fortsatt på högsta nivå i Falun även framöver.
För att detta ska vara möjligt, behöver det finnas en förening dit nuvarande damspelare kan gå. Systerföreningen IBF Falun utveckling har trots väldigt kort varsel och underlag en kapacitet och vilja för att kunna ta över platsen i SSL, som våra damer så beundransvärt kämpade sig till. Med detta upprivande beslut är det både frivilliga och engagerade människor och sponsorer som redan nu vill bidra och som faktiskt kommer ge starkare och bättre förutsättningar för våra tjejer att få fokusera på passionen. Inte allt annat runtomkring som blivit en vardag under många år.
Vi som varit med länge har genom åren kämpat med liknande förutsättningar. Men vi har också starka band av att tillhöra och ändå stolt fått representera Falun som både lag och stad. En gemenskap som idag ger oss kraft att bidra. Vi minns att Djurgårdens damer fick en plats i elitserien efter en sammanslagning/övergång med Balrog Botkyrka IK:s damlag och därför har vi tilltro till att liknande process skulle kunna ge Falun ett fortsatt lag i SSL även på damsidan.
Vi hoppas verkligen att detta kan vara möjligt igen, även fast vi också förstår att det ser annorlunda ut idag.
Med anledning av det som hänt drabbas inte bara tjejerna i SSL. En generation av unga spelare med drömmar om att en dag dra på sig matchtröjan i ett elitlag drabbas. Att inte få möjlighet att ha idoler nära. Som ger driv. Och skapar friska unga människor med ambitioner och välmående. Kanske extra viktigt i den tid vi lever i nu.
Många är besvikna. Känner sig svikna och ledsna. För Falun som innebandyfäste innebär detta beslut otroliga konsekvenser både för bredd och elit.
IBF Falun utveckling är en förening från F16 och uppåt vilket gör att det finns underlag ock drivkraft att bedriva även elitverksamhet.
Vi som skrivit detta och står bakom resonemanget har alla spelat eller varit aktiva i IBF Falun på olika nivåer, olika tidsperioder och vet vikten av att ha ett lag i högsta serien, i en stad som Falun. Ett lag att få sträva emot, att få följa och känna tilltro till. Få ha idoler. Att tjejer kan.
Vi vill visa och kunna säga till våra barn och ungdomar att det inte spelar någon roll vilket kön du råkar ha.
Vi, med många fler, ställer oss bakom och ber Svenska innebandyförbundet och andra viktiga aktörer att göra allt i er makt och stötta och bevilja IBF Falun utveckling att överta SSL platsen. Dessa handlingar får förödande konsekvenser för innebandyn, för hela Dalarna, för unga tjejer och ska inte få bli avgörande för tjejinnebandyn i Dalarna.
Utifrån jämställdhet kan vi inte acceptera detta som tidigare spelare och för de nuvarande spelarna. Vi borde ha kommit längre 2025.
För kommande generationer vet vi bättre!
Vi vet att det är många fd spelare, aktiva ute i Sverige och även världen. Motståndare som följt Falun med full respekt under alla år och som behöver ta del av vad detta beslut egentligen innebär.
Kommentarer i god ton och delning är lika med stöttning av att ge förutsättningar framåt”
Den här artikeln handlar om: