En håll käften-bok om innebandy

Innebandyns Magiska Resa – Från Vårvindens Fritidsgård till VM i Scandinavium är en välskriven, underhållande och charmig berättelse om hur innebandyn tog sina första staplande steg i Göteborg på 1960-talet fram tills idag. En riktig ”håll käften”-bok helt enkelt.

Vi får följa med under intensiva besök i gamla fritidsgårdar samt ta del av en uppsjö av mer eller mindre exklusiv information, skojiga anekdoter, spännande intervjuutdrag och unika innebandybilder.

Magnus Fredriksson som grundade Innebandymagazinet började själv spela innebandy som 7-åring 1979 på en fritidsgård vid Selma Lagerlöfs Torg. Men det dröjde tio år till hösten 1989 som den stora kärleken för innebandy blommade ut totalt. Magnus hittade ett lag att börja spela för och sedan dess har innebandy varit en stor del för den numera 47-årige innebandy-nestorn som Sveriges Radio P1 kallade honom.
– Först och främst känner jag stolthet för vår sport och vad vi tillsammans har åstadkommit med innebandyn. När det gäller utgivningen av boken känns det fortfarande helt fantastiskt. Nu har det gått en liten tid sedan den kom ut och jag kan konstatera att boken har tagits emot väldigt bra. Många har tackat för att jag har skrivit ”deras” historia.

Hur gick tankarna innan arbetet med boken började?
– Jag önskade att jag hade kunnat berätta att det kom naturligt. Visst, jag hade en ganska klar vision om att tänka stort och brett, betydligt bredare än de som tittade över axeln när jag började arbetet. När möjligheten fanns att börja gräva ville jag naturligtvis gräva djupare och längre än vad någon gjort tidigare.

Och vad hittade du?
– Ett helt oberättat 1970-tal till en början. Några saker hade jag koll på men massor var helt nytt för mig. Bland annat hur utbrett samarbetet var mellan bandyn och innebandyn genom Unihoc redan på tidigt 1970-tal. Nya namn och historier har kommit fram. Det var vansinnigt häftigt att ta del av de första internationella ungdomsmatcherna mellan ett svensk lag och de amerikanska i Detroit 1974.


Magnus Fredriksson intervjuas under en av många boksigneringar under 2019

Innebandyns Magiska Resa väger 2,7 kilo och är på 648 sidor. Blev resultatet som du hade önskat?
– Det är väldigt långdraget och komplicerat att göra en bok. Det behövs pengar, massor av pengar för att ge ut en bok som denna men framförallt behövs tålamod. Ekonomin löstes och tålamodet fanns där hela vägen. Jan Inge Forsberg hade en viktig roll att sy ihop allt det praktiska och hade en positiv attityd under alla månader som arbetet fortlöpte. Ulf Widell och Göteborgs Innebandyförbund stöttade projektet på ett strålande sätt. Men utan Mats Ekendahls engagemang med layout, som bollplank och som korrekturläsare hade boken inte blivit så bra som den blev.

När får vi se nästa innebandybok från dig?
– Det var någon som räknade ut att boken som den blev är ett projekt värt runt tre miljoner kronor i arbetstid och kostnader för layout, texter, bilder, tryck och distribution. Det är därför jag tror det kommer dröja mycket länge innan innebandyvärlden ser någon liknande bok igen.


Bild från tidernas första SM-final i Mariestad 1983. Kolarbyn mot Hagsätra i Vadsbohallen. Notera att flera spelare har långbyxor(!) under matchen.


Mölnlycke FK är en av världens första innebandyklubbar på tidigt 1970-tal baserad i Göteborgsområdet. IK Lugi från Lund var en annan tidig klubb. Redan 1976 bytte klubben namn från landhockeyklubb till innebandyklubb. Dokumentation som finns med i boken.


Matchbild från tidernas första officiella innebandymatch i Göteborg mellan IBK Björndammen och IBF Backadalen i Lexby Sporthall.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: