
Förbundskaptenen om att 7 av 10 spelare kommer från norr
I veckan släpptes U19-damlandslagets trupp till Euro Floorball Tour. Kritik riktades från Lindomes tränare Mikael Bernvid om att ingen spelare från Lindome blev uttagen, och att det är väldigt få spelare från södra Sverige. Bara 5 av totalt 22 spelare som blev uttagna spelar i klubbar söder om Stockholm.
Så Innebandymagazinet bestämde sig för att titta upp hur fördelningen mellan norra(Stockholm och uppåt) och södra Sverige sett ut de 10 senaste trupputtagningarna. 72% visade sig komma från norra Sverige och räknade man med RIG-spelarnas moderklubbar kom 63% från norr. Så vi tog ett snack med förbundskapten Camilla Granelid för att höra om hennes tankar om att 7 av 10 spelare i U19-landslaget kommer från norra Sverige.
– Utifrån varje uttagning som vi gör så tar vi ju ut de spelare och karaktärer som vi tycker passar bäst ihop som lag. Vi tittar inte alls på var de kommer ifrån. Det är bara en slump att det blivit så och det finns ingen dold agenda geografiskt bakom. Utan vi tar de spelarna som vi tror på utefter det vi har sett.
Vad tittar ni efter?
– Vi tittar på hur vi tror att spelarna passar tillsammans och vilka roller och karaktärer som vi behöver i laget.
Vad tror du att det beror på att norra har så pass mycket mera spelare med när det är södra som har flest antal licensierade spelare i den ålderskategorin?
– En anledning kan ju vara att Stockholm tillhör norra Sverige i undersökningen. Stockholm har ju vunnit SDF-SM i många år och det borde ju betyda att det området har och har haft många bra kullar. Där ligger nog ett antal procent i alla fall men jag har inte satt mig in i detta så jag har inget svar på varför statistiken ser ut som den gör mer än att vi tar ut de spelare som vi tycker passar bäst.
Finns det några riktlinjer uppifrån som du måste rätta dig efter geografiskt när du tar ut en trupp?
– Nej, landslagets tre huvudsyften är att vi ska vinna de matcher som vi ställer upp i och att vi ska utbilda och inspirera spelare. Så att hitta en balansgång mellan dessa tre stora pusselbitar ser jag som mitt huvuduppdrag som förbundskapten.
En vanlig åsikt ute bland folket är att det är väldigt mycket spelare med från RIG och att de har en gräddfil in i U19-landslaget. Finns det några direktiv hur många RIG-spelare som du måste plocka ut?
– Det finns det absolut inte. Antalet RIG-spelare ser ju olika ut från trupp till trupp och det bottnar ju i hur pass stark den årskullen är, hur stort söktrycket varit ett år, har alla de bästa spelarna i den årskullen sökt och så vidare. Sverige är ett långt land och att flytta från långt ner i söder upp till Umeå är ett stort kliv. Men det finns inga direktiv och procenten för hur många spelare som gjort landskamper när de slutar på RIG ser annorlunda ut från år till år.
– Funkar systemet med att RIG får in de bästa talangerna så ska de ju ha med många spelare. RIG:s syfte är att utbilda och ta fram internationella elitspelare medan NIU:s syfte är att utbilda och ta fram nationella elitspelare. Så det skulle ju vara konstigt om det inte var med många RIG-spelare, för då skulle ju inte RIG nå sitt syfte.
En annan kritik som man ofta läser på sociala medier är att förbundskaptenens geografiska hemvist spelar in i trupputtagningen, vad säger du om det?
– Kolla in statistiken på Dalarna som jag kommer ifrån så dör nog den myten direkt, skratt. Men självklart har jag det lättare att hålla koll på spelarna i min närregion och se dem oftare. Ingen av juniorförbundskaptenerna är heltidsanställda och vi har dessutom inte så stor budget att vi kan åka runt och kolla på så många matcher. Skulle vi åka runt varje helg så skulle pengarna ta slut väldigt fort. Så U19 är beroende mycket mer av scouter än vad seniorlandslaget är. Seniorlandslaget behöver dessutom bara följa SSL medan våra spelare spelar i olika serier.
Hur många scouter har ni?
– Vi har en i Umeå, en i Ö-vik, en i Stockholm, jag bor i Falun och vi har en i Warberg. Plus att vi har andra personer som inte är officiellt scouter som vi ringer och pratar med från områden som vi inte täcker in så ofta. Så vi har ett stort nätverk utöver scouterna.
En annan kritik som brukar ploppa upp emellanåt är att Dam1anspelare blir uttagna istället för spelare som tillhör allsvenskan. Hur ser du på den kritiken?
– När vi spelade VM sist var en spelare med från Dam1an och i truppen senast var det två som var med. Spelar men i Dam1an så måste man självklart sticka ut i sin hemmamiljö. Sedan ska vi värdera det mot spelare som spelar i SSL och allsvenskan och självklar får man inte en plats i landslaget bara för man tillhör en SSL-klubb. Så då får man kolla på spelarnas olika miljöer om de spelar i ett topplag i Dam1an kontra mot någon som spelar i ett bottenlag i allsvenskan och så vidare. Är man till exempel målvakt i ett bottenlag i allsvenskan får man kanske bättre träning där än att vara en målvakt i ett topplag i Dam1an. Man måste inte spela i allsvenskan eller SSL för att han en chans att spela i landslaget men det kommer bli svårare att ta en plats om man spelar i Dam1an. Det kommer alltid vara en svår balansgång mellan vilka kriterier man ska titta på när man tar ut en trupp och framförallt när man jämför spelare mot spelare. Det är en väldigt komplex fråga.
Den här artikeln handlar om: