
Från Dalarna till Alperna – Lövéns unika innebandyresa
Elvira Lövén skrev historia – vann NLB med Uri och jagar nu en plats i Schweiz högsta liga.
Att svenska spelare söker sig till Schweiz för att spela innebandy i Prime League är inget ovanligt längre. Men att ta steget ner till den schweiziska andraligan – NLB – är desto mer sällsynt. Och att dessutom vinna den? Nästan unikt.
Men Elvira ”Elvis” Lövén har gjort precis det. Efter en stark säsong med sitt Floorball Uri kan hon nu titulera sig NLB-mästare – med både seriesegern och slutspelet i bagaget.
– Oväntat roligt! Jag hade nog inte riktigt förstått hur stort det här faktiskt är, varken för klubben eller för mina lagkamrater. För mig har det mest varit ett steg vi behövt ta för att nå vårt slutliga mål – att ta oss till Prime League, säger Lövén till Innebandymagazinet.
Seriesystemet i Schweiz skiljer sig från det svenska. I NLB spelar tio lag totalt 18 omgångar, varav åtta går vidare till slutspel. Där väntar kvartsfinal, semifinal och final – alla i bäst av fem.
– Det är verkligen annorlunda här! I Schweiz känns inte själva seriespelet och seriematcherna som så viktiga faktiskt. Eftersom åtta av tio lag går till slutspel spelar en förlust i serien inte så stor roll i det långa loppet. I Sverige kan en enda förlust i serien innebära att man missar en kvalplats eller åker ur – det gör att varje match känns mer avgörande. Jag gillar upplägget med kvartsfinal, semifinal och final, och att fler lag får chansen att kvala, även om det tar lite udden av seriespelet. Men det hade absolut varit kul att se något liknande i Sverige.
Grundserien och slutspelet må vara klar, men säsongen är långt ifrån över. Som NLB-mästare väntar nu en sista, helt avgörande prövning: en kvalserie i bäst av fem matcher mot laget som slutade sist i Prime League – Wasa St Gallen.
– Det är det här vi sett fram emot hela säsongen, så det känns otroligt kul att vi äntligen är här! Jag skulle säga att våra chanser är goda, även om jag tror att det kommer bli väldigt jämna matcher. Vår tränare har som alltid gjort ett bra jobb med videoanalyser, så vi är väl förberedda. Jag hoppas att vår segeranda från säsongen håller i sig hela vägen och att vi kan vara bäst när det gäller.
Svenska innebandyfans kan likna NLB vid allsvenskan – den näst högsta serien – en liga Lövén har god erfarenhet av, efter spel i bland annat Borlänge, Falun, Strömsbro, Mora och sin moderklubb Storvreta. Men det är något med Schweiz som sticker ut.
– Min upplevelse är att det är ett större intresse för NLB än till exempel allsvenskan. Det är mer publik och större tryck på läktarna här än vad jag upplevt i Sverige.
Och livet i Schweiz? Det låter faktiskt nästan för bra för att vara sant.
– Det är jättekul! Här spelar vi ofta dubbelmöten, vilket gör att det blir fler lediga helger. Det gör det möjligt att kombinera innebandylivet med till exempel en weekendresa till Italien eller Frankrike. Att ha så nära till allt är helt fantastiskt!
Efter tre säsonger i Uri har Lövén inte bara vuxit som spelare – utan också som människa.
– Som person tar jag nog mest med mig känslan av att inte alltid förstå vad som sägs i ett rum – särskilt under min första säsong då jag inte kunde ett ord Schweizer tyska. Det har gjort att jag blivit mer uppmärksam på kroppsspråk, tonfall och blickar. Och tack vare det är jag också mer medveten om mitt eget kroppsspråk och vad jag kommunicerar med det.
Trots livet i Altdorf – drygt 200 mil från Dalarna – har hon fortfarande koll på svensk innebandy. När nyheten nådde henne att hennes gamla klubb, IBF Falun, dragit sig ur SSL – då blev hon minst sagt förvånad.
– Helt fruktansvärt. Det är inte särskilt länge sedan jag spelade där, och då kändes det verkligen som att det fanns en satsning på att etablera ett damlag i SSL.
Lövén lyfter särskilt fram den tidigare ordföranden Daniel Lindkvist och hans engagemang:
– Jag hade stort förtroende för Faluns dåvarande ordförande Daniel Lindkvist. Jag minns till exempel när han fick möjlighet att skriva om valfritt ämne hos er (Innebandymagazinets) Sommarblogg, och valde frågan om jämställdhet i föreningen – och drömmen om att dam- och herridrott ska ha samma villkor. Att han inte längre är kvar som ordförande märks tydligt.
Men det är inte bara beslutet i sig som skaver. Det är hur det kommunicerades.
– Om det verkligen inte fanns någon annan lösning än att ta det beslut man nu har tagit – var fanns kommunikationen med spelarna? Det är helt orimligt att först säga att ”målsättningen är att ha ett damlag i SSL om vi har ekonomin”, sedan gå ut och meddela att laget kommer spela i SSL efter att damerna klarat den avgörande matchen – för att bara några dagar senare vända helt och meddela att det inte blir något SSL-spel. Det är för dåligt! Snacka om att kasta deras slit och engagemang i soporna.
Och så avslutar hon med en uppmaning – direkt riktad till de spelare som nu står utan klubb:
– Jag hoppas att alla damspelare tänker om och flyttar till Schweiz och spelar för en klubb som Uri, där man blir sedd, uppskattad och prioriterad. Det förtjänar dom.
Framtiden då? Blir det en fjärde säsong i Uri – eller en hemkomst?
– Det beror lite på hur det går för oss nu. Jag har sagt att jag inte spelar en säsong till i NLB, för det känner jag mig klar med. Men om vi vinner och går upp – då kan jag absolut tänka mig att göra en säsong till i Uri.
Skulle det inte räcka hela vägen upp till Prime League, finns det ändå en annan möjlig väg hem – nämligen via hennes moderklubb Storvreta, som just nu kvalar till SSL på hemmaplan.
– Så roligt! Jag hoppas att dom klarar det. Uppsala behöver ett damlag i högsta ligan. Vi får som sagt se hur det går för mitt lag här. Plan A just nu är att spela i Prime League nästa säsong.
Ikväll klockan 18.00 spelas första matchen mellan Wasa St Gallen och Uri, en matchserie som kommer ligga till grund för Lövéns innebandyframtid.
Den här artikeln handlar om: