Böjda klubbor gör skillnad
ANNONS
Ett bra skott handlar om att föra över så mycket energi från rörelsen som möjligt – ut till bollen. Ett rakt eller böjt skaft gör skottet hårdare beroende på hur...
Ett bra skott handlar om att föra över så mycket energi från rörelsen som möjligt – ut till bollen. Ett rakt eller böjt skaft gör skottet hårdare beroende på hur just du skjuter. Om du behärskar att pressa ner bladet tillräckligt hårt mot golvet för att utnyttja den flex klubban har kan du utnyttja klubbans kapacitet fullt ut. En del spelare står för rakt upp, får inte ner bladet ordentligt och därmed blir skottet lösare. Muskelstyrkan har betydelse, men även ens skotteknik spelar en väsentlig roll. En spelare som väger 70 kilo kan trycka ner klubban bra medan en del andra, som väger betydligt mer, inte gör det på grund av just tekniken.Det går inte att säga att ett visst skaft är bäst för alla, det är extremt individuellt. Det baserar jag på tester som jag gjort med 15 spelare, allt från elit- till amatörspelare. Därför borde man bli filmad när man skjuter vid köp av ny klubba. Ungefär som att testa löpskor på ett löpband. Det man ska tänka på är att skaftet i princip är som ett gem. Ju mer du böjer det desto mer utmattat blir det och till slut går det av. Jag kan inte säga hur många skott det tar till dess att ett skaft börjar tröttna, men klubban blir mjukare med tiden. Det innebär att ett 27-flex-skaft efter ett stort antal skott beter sig som ett med 29-flex. Jämför din använda klubba med en helt ny, känner du skillnad i flex så har din gamla klubba börjat bli utmattad.
Klart är också att kolfiber, som skaften är gjorda av, är ett sprött material och beter sig som glas, det vill säga klubban går rakt av. Kyla påverkar skaftet, den interna strukturen i materialet åldras – och med tanke på sprödheten hos kolfiber kan minsta påverkan på ett minimalt område knäcka klubban. Ett skaft slits mest vid bladets rot där det tänjs och böjs mest. Längst upp i skaftet händer det inte så mycket och den delen hålls ihop av lindan.
Skaften idag är bra. Däremot skulle man genom ett simuleringsverktyg kunna utveckla skaften ytterligare både när det gäller att optimera vikt och flex. Detta är dock en stor investering för en relativt liten industri som innebandy. Genom simulering delar du upp klubban i tiotusentals bitar. Se det som att om man puttar på ett skaft – då kan du med blotta ögat se hur det rör sig i toppen och i botten men inte så mycket mer. Jämför det med att bygga ett skaft av legobitar. Då är det lättare att se vad som händer mellan toppen och botten. På samma sätt kan man med simulering se förskjutningar och krafter i varje del av skaftet. Då skulle vi kunna ta fram hur många skott en klubba håller för, hur den böjs, beter sig vid ett slagskott och så vidare.
Säg att du genom det förbättrar skottet med fem procent. Om du skjuter 180 km/h blir fem procent 9 km/h snabbare. Det är 2,5 meter snabbare per sekund och kanske skillnaden mellan ett mål och en miss?