Innebandyförbundet förklarar beslutet om IBK Lunds säsong

Innebandyförbundet förklarar beslutet att IBK Lund måste spela klart säsongen trots bussolyckan.

Innebandyförbundet förklarar beslutet om IBK Lunds säsong

Innebandyförbundets beslut att IBK Lund ska spela klart säsongen, trots den svåra bussolyckan, har mötts av skarp kritik. Klubben anser att spelarna, både fysiskt och psykiskt, inte är redo för en återgång, och många på sociala medier ställer sig på Lunds sida. Nu går förbundet ut med en förklaring till varför beslutet fattats.

Den 11 januari inträffade olyckan när IBK Lunds spelarbuss var på väg till en bortamatch i Stockholm. Flera spelare skadades allvarligt, och sedan dess har det funnits osäkerhet kring lagets fortsatta deltagande i Allsvenskan. Förbundet valde först att ställa in lagets matcher under januari, men har nu beslutat att IBK Lund ska återgå till spel. Samtidigt har en fri övergångsperiod införts, nya regler för att låna in målvakter skapats och ett resebidrag erbjudits.

Förbundets beslut och motivering

Svenska Innebandyförbundet har nu gått ut med en förklaring av beslutsprocessen. Direkt efter olyckan aktiverades förbundets krisgrupp och initialt fokus låg på att stödja de drabbade. Tävlingschefen Daniel Gustavsson berättar:

– Vi fick tidigt information om det som hade skett under Lunds resa mot Hässelby. För oss var det självklart att då aktivera vår krisgrupp och erbjuda ett initialt stöd för att bistå föreningen på alla de sätt som vi hade möjlighet till.

Efter den akuta krishanteringen behövde förbundet ta ställning till hur serien skulle hanteras sportsligt. Då det inte fanns några tydliga regler för en sådan här situation, flyttades beslutsfattandet från tävlingsutskottet till förbundsstyrelsen. Vice ordförande Martin Klabere förklarar:

– En extraordinär situation kräver en extraordinär hantering. Frågans komplexitet stod klar för oss ganska omgående.

Beslutet innebar att IBK Lund förväntas slutföra säsongen. Förbundet avslog lagets yrkanden om garanterad plats i Allsvenskan 2025/26 och regeländringar för dubbellicenser, då dessa bedömdes påverka andra serier för mycket. Istället infördes åtgärder för att möjliggöra fortsatt spel, såsom fria övergångar och målvaktsinlåning.

Frågan om att utöka Allsvenskan

En garanterad plats i Allsvenskan till säsongen 2025/26, undantag kring dubbellicenser med mera var frågor som förbundsstyrelsen nu behövde hantera.

– Tävlingsbestämmelserna reglerar hur många lag Allsvenskan herr ska bestå av och där står det tydligt att det är tolv lag som serien ska utgöras av. Sen ska man också ha med sig det faktum att utöka serien innebär att samtliga lag i Allsvenskan skulle få fler veckomatcher. I en verklighet där våra klubbar redan har det ansträngt ekonomiskt skulle det innebära en väsentlig kostnadsökning i resekostnader och tappade arbetsintäkter för lagen i serien, vilket skulle få negativa konsekvenser.

Förståelse för reaktioner

Förbundet är medvetet om att beslutet väckt känslor och att många anser att IBK Lund borde ha fått dra sig ur utan konsekvenser. Generalsekreterare Christer Abrahamsson säger:

– Vi förstår att det är ett beslut som väcker känslor och vi lider med IBK Lund Elit och framför allt med de spelare som drabbades i olyckan.

Trots det menar förbundet att beslutet var nödvändigt för att upprätthålla sportslig rättvisa i serien och förhindra ekonomiska konsekvenser för andra lag. Nu hoppas de att IBK Lund ska kunna genomföra säsongen på bästa möjliga sätt, trots de svåra förutsättningarna.

Läs hela förbundets förklaring här.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: