schweiz
Foto: Per Wiklund och Paul Wellauer-Weber
Internationellt

Emil, 19, lämnade division 1 – delar nu backpar med Rasmus Enström

ANNONS

Berättar om sin resa: "En del tillfälligheter att det blev så, men också hårt jobb"

Blundar man och tänker på "svenskar i Schweiz" så är det lätt att legendarer som Niklas Jihde, Kim Nilsson, Robin Nilsberth och Albin Sjögren poppar upp i huvudet – det är ju nämligen rätt så populärt för svenska storspelare att flytta till alplandet på ålderns höst.

Eller så gör man som Emil Mikaelsson.

För en säsong sedan förde 05:an en anonym tillvaro i division 1-laget Hälsinggården samtidigt som han spelade i Juniorallsvenskan med samma klubb. Nu?

Jodå, nu spelar 19-åringen i schweiziska Alligator Malans förstafemma i ett backbar med Rasmus Enström.

“Det är ingen dålig resa”

Hur går man då från att spela i division 1 till en förstafemma i Schweiz på bara några månader? Vi skickade vidare frågan till huvudpersonen själv.

– Jag bestämde mig redan vid jul att jag ville till Schweiz nästa säsong. Jag hade lite kontakt med några klubbar och var ner redan i april och hälsade på. Dock drog det ut på tiden och tillslut fick jag hjälp av NORDSTA och kontakten med Alligator Malans, säger Emil Mikaelsson till Innebandymagazinet.

Några möten senare var kontraktet också på skrivet.

– Spännande – en riktig utmaning. Dels inom själva sporten men också för mig personligen att flytta hemifrån och då också till ett nytt land med allt det för med sig.

Det är ingen dålig resa du har gjort?

– Absolut är det ingen dålig resa. Sen är det såklart en del tillfälligheter att det blev så men också hårt jobb samt att jag vågade utmana mig själv och flytta. Visst, division 1 är en annan sak men jag har fått en väldigt fin utbildning via NIU i Falun med Jacob Lundmark, Adam Fernqvists och Lena Birath och att spela med både Ciya (Hajo), Jonas (Adriansson) och Johannes Larsson i klubblaget har bidragit till min utveckling.

Hyllar Rasmus Enström: “Bäste genom tiderna”

Mikaelsson, som för två säsonger sedan var kapten för Dalarnas DSM-lag, beskriver sin första tid i schweiziska ligaåttan som rolig – men också tuff.

– Jag fick ett fint välkomnande och har känt mig omhändertagen. Att få spela in en seriös klubb med tydliga mål är grymt men det har också varit lite kämpigt med allt nytt och lite hemlängtan.

Mikaelsson var inte den enda svensken med Falukoppling som Alligator Malans värvade till årets säsong – in kom också en viss Rasmus Enström, som nu också är Mikaelssons backpartner i förstafemman.

– Rasmus är en grym spelare och fin kille. För mig så är Rasmus den bäste genom tiderna så det är otroligt stort och kul att få spela med honom och se han på så nära håll. Att få spela med honom är väldigt utvecklande och han tar verkligen hand om oss yngre och delar med sig av sina erfarenheter. Det är bara att se och lära.

Hur ser du på dina kommande år som spelare? Vill du etablera dig här i Schweiz först eller lockar det redan med en flytt hem till Sverige?

– Just nu trivs jag bra och Alligator Malans erbjuder en fin utvecklingsmiljö och Kontraktet är på 1+1 år. Jag vill verkligen ge innebandyn en chans och vi får se vart jag hamnar i framtiden och jag drivs av att någon gång verkligen få vara med och tävla om ”en titel”.

Har några svenska lag hört av sig till dig?

– Det finns intresse på olika håll men det håller jag för mig själv tills vidare. Just nu vill jag inte prata om det utan det är fullt fokus på Alligator och livet här nere i Schweiz. I slutet på oktober kommer min familj på besök och jag ser verkligen fram emot det, avslutar Mikaelsson.

Rasmus Enström om Emil Mikaelsson:

“Har en väldigt fysisk spelstil som passar bra i Schweiz. Väldigt trevlig/snäll kille som har framtiden för sig och tar för sig på banan, och har fin utvecklingspotential! Coolt att han vågar testa på Schweiz i så pass ung ålder!”


TV: Felix Lanver en jätte när Falun sänktes: "Jag var bra idag..."

Pixbos vinner toppmötet mot Falun med 9-5 – formstarke Felix Lanver bakom sex av målen.

Den här artikeln handlar om: