Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)

Superligans nya magiska radapar

ANNONS

Linnea Hammar spelar just nu sin bästa innebandy någosin med Wilma Johansson vid sin sida.

Linnea Hammar är bara 22 år, men för de som följer Svenska Superligan (SSL) känns det nog som om hon alltid funnits där. Och med rätta – den tekniskt briljanta forwarden från Storvreta går nu in på sin sjätte säsong i världens tuffaste innebandyliga. Redan som ung blev hon stämplad som en supertalang, och hennes resa tog fart på riksinnebandygymnasiet – en resa som hon valde att avbryta efter bara ett år. Istället blev det spel i SSL med Sirius innan Västerås Rönnby blev hennes nya hemvist.

Med ett snitt på 18 poäng per säsong, har Hammar länge varit en stabil poängspelare. Men det där definitiva genombrottet, det alla väntat på, har låtit vänta på sig – fram tills nu. Den här säsongen har Hammar exploderat. Hon ligger just nu tvåa i skytteligan och sjua i poängligan med hela 10 poäng på bara fyra matcher och spelar antagligen sin bästa innebandy någonsin.

– Ja, tack så mycket! Jo, så är det nog, men jag känner att jag har ännu mer att ge, säger Hammar ödmjukt till Innebandymagazinet.

Hittat rätt – både på och utanför planen

Linnea Hammar har länge varit en av svensk innebandys största talanger. Efter flera säsonger som en viktig kugge i ett av världens bästa klubblag har hon nu tagit ytterligare ett steg. Så vad är det som hänt just den här säsongen?

– Jag tror att jag har hittat mig själv mer som innebandyspelare. Jag känner mig tryggare och lugnare i det jag gör, vilket kanske har gjort att jag ”blommat ut” lite mer den här säsongen, reflekterar hon.

En annan bidragande faktor till succén är att hon fått spela tillsammans med Wilma Johansson – och de två har snabbt blivit ett av SSL hetaste radarpar.

– Wilma är en fantastisk spelare, och det är otroligt kul att vi hittat en så bra synk på planen också!

De flesta av de stora målgörarna, som man pratar med, så är de väldigt blygsamma och ödmjuka när man frågor om hur många mål de ska göra kommande säsong. Det är sällan att någon ”bryr sig” om att göra mål så länge som laget tar sina sedvanliga tre poäng. Men när man frågar samma målskytt under en formsvacka så säger dem alltid att: ”Jag är en målskytt så det är klart att det är viktigt för mig att göra mål”.    

Så hur ser Hammar på sina chanser att slåss om skytteligatiteln i år? Först ger hon ett försiktigt svar, men vågar sedan sticka ut hakan lite.

– Jag har inte direkt något fokus på det, men om jag fortsätter spela som jag gör nu så kanske jag är där uppe i toppen när säsongen är över, säger hon med ett leende.

Ny tränare – ny energi

En annan förändring för Hammar den här säsongen är tränarbytet. Andreas Harnesk har lämnat för att ta över det finska landslaget, och in har Sveriges tidigare förbundskapten Andreas Lundmark kommit. Hammar ser bytet som en frisk fläkt för laget.

– Alla lag behöver nog ett nytt ansikte och nya idéer efter några säsonger. Lundmark har kommit in med en rolig spelidé som verkligen har hjälpt många av oss att utvecklas och bli tryggare på planen, förklarar hon.

Ikväll väntar ännu en chans för Hammar och Johansson att öka på sin poängskörd när tabellsexan Täby gästar Västerås. Vid en seger går Rönnby upp på andraplatsen i tabellen, något Hammar ser fram emot.

– Jag tror det blir en tuff men rolig match. Vi ser verkligen fram emot den och hoppas ta tre nya poäng, avslutar Hammar.


TV: Felix Lanver en jätte när Falun sänktes: "Jag var bra idag..."

Pixbos vinner toppmötet mot Falun med 9-5 – formstarke Felix Lanver bakom sex av målen.

Matchrapporter: Täby utklassade Rönnby IBK – vann med 10-3 Rönnby IBK fortsätter vinna – 9-4 mot Warberg IBF Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK

Den här artikeln handlar om: