Artikelfoto: Christoffer Sturesson
Allsvenskan

Ny kritik mot omdiskuterade regeln: "Skapar irritation"

ANNONS

Allsvenska tränaren: "Så som regeln är nu förstör mer än vad den gör nytta – även om syftet är helt rätt"

Kritiken mot nya regeln som säger att spelare huvudsakligen måste sitta ner i båset har till stora delar varit stor. Belackarna tycker bland annat att det tar bort känslorna från sporten och har även lyft fram mer specifika svårigheter som kommunikationen i båset spelarna sinsemellan.

Du kan höra spelarnas reaktioner om regeln i spelaren ovan.

En del har också lyft fram den fysiska aspekten där spelare kan behöva stå upp av skadeskäl eller liknande. Ett exempel på det fick vi se i helgens match mellan Lerum och Visby.

Lerums tränare Anton Olofsson berättar för Innebandymagazinet att en av hans egna spelare åkte på ett "knä-mot-knä" vilket gjorde att hans knäskål svullnade en aning.

– Då vill man inte att spelaren sitter ner mellan bytena så det stelnar, istället vill man att han håller igång konstant, säger Olofsson till Innebandymagazinet.

Enligt Olofsson så fick man först godkänt från ena domaren att spelaren fick röra sig bakom bänken ihop med ledarna, men ett par minuter senare ska man ha fått nya direktiv av den andra domaren som sa att spelaren ska sitta ner på bänken om han ska spela.

"Nu känner sig alla vi aktiva exkluderade vilket skapar irritation"

Olofsson utvecklar sedan sitt resonemang om problematiken med regeln:

– Jag har uttryckt min åsikt till Mattias Linell (domarbas) och jag tycker följande om regeln: Regeln har enbart kommit till för att man inte vill ha att spelare och ledare som står precis vid sargen och skriker på domarna vilket jag kan förstå inte är hållbart för domarnas arbetssituation - detta är ju inget att hymla med.

Han tycker det vore bättre att bjuda in in klubbarna från SSL samt Herrallsvenskan och diskutera det som är problemet och gemensamt komma överens om hur man ska rätta till det – eller åtminstone ta dialogen.

– Nu känner sig alla vi aktiva exkluderade vilket skapar irritation hos oss när det är vi som drabbas.

Olofsson fortsätter:

– Regeln känns inte genomtänkt och då är det väl bättre att vara prestigelös och bjuda in till dialog för att komma framåt. Så som regeln är nu förstör mer än vad den gör nytta även om syftet är helt rätt. En tanke är ju att man skulle kunna skicka en sån här regel på remiss till elitklubbarna för att ta in feedback och eventuellt slipa till den innan man verkställer den.

– Dessutom om problemet är störst på barn och ungdomssidan så är det väl betydligt enklare att sätta förbudet där initialt.

Mattias Linell, domarbas på Svensk Innebandy, ger i den här artikeln ett svar till Olofsson och diskuterar även regeln som helhet.


TV: Är Umeå innebandyns huvudstad?

Magnus Fredriksson på plats i Umeå i helgen: "En fantastisk innebandystad"

Den här artikeln handlar om: