JAS-bloggen

Multitalangen med VM-medalj - nu korsbandsskadad: "Fokus på att komma tillbaka"

ANNONS

Ordet multitalang är numera ett välanvänt begrepp inom idrottens värld. I Hilda Anderssons fall, uppväxt i Klässbol två mil söder om Arvika, så stämmer det definitivt in. VM-medalj i trial, men även spel i SDF-SM med Värmland finns på meritlistan.

Andersson är född i Arvika, men uppväxt i Klässbol, en liten by med drygt 300 invånare som främst är känt för sitt linneväveri som bland annat väver linnedukarna till Nobelfesten. 

Andersson i en familj med sina två föräldrar, en storebror och sedermera en lillasyster, introducerades först för fotbollen när hon drygt var sex år gammal. Innebandyn, den kom två år senare i Dotteviks IF, men fanns inte inom familjen sedan tidigare. - Jag hade en vän som spelade det, och hon fick med mig att testa! 

Vid den tidpunkten var Andersson drygt åtta år, men trots det tog det ett tag innan hon fastande för sporten helt. - Jag fastande inte direkt, utan det tog några år innan jag riktigt fastnade för innebandy. Jag tror jag var runt 14 när jag verkligen fastnade för innebandyn. Jag vet inte exakt varför, utan det bara blev så! 

Att trots det hänga i under flera säsonger, även fast intresset inte fanns fullt ut är imponerande. - Jag gillade innebandy, men fotbollen och cyklingen var roligare under den tiden. Men ju äldre jag blev, desto roligare blev innebandyn. 

Under åren så växte även ett annat intresse fram - cykling i form av trial som introducerades vid 11-årsåldern ungefär som snabbt växte fram till en favorit. - Jag fastnade ganska direkt, men när jag var 12 fastnade jag helt. 

Trial är alltså en cykelsport som kräver oerhört mycket teknik och balans, där farten inte är prioriterad. - Det är en spektakulär cykelsport som går ut på att man ska ta sig över olika hinder utan att sätta ner fötterna. Man får avdrag om man sätter ner fötterna och det är tidsbegränsat. Det går alltså ut på att inte sätta ner fötterna. 

Det dröjde inte särskilt länge innan första framgången kom. På ungdoms-VM som avgjordes i polska Wadovice 2019, så tog tog en imponerande sjätteplats trots att hon både var ung, men inte heller hade utövat sporten särskilt länge. - Häftigt och roligt!! Fick mycket motivation av den framgången. 

Ganska naturligt så blev satsningen mer intensifierad efter det och träningen blev hårdare. - Det blev mer träning i olika former. Styrka i kombination med cykling såklart. 

Sporten i sig dock är ganska dyr för utövare, vilket kräver en del uppoffringar, men där även sponsorer är inblandade. - Det är en dyr sport. Mestadels betalar man själv, men också sponsorer! 

Trots en ökad satsning, så har sporterna fortsatt att kombineras och innebandyn har varit en del av vardagen också. - Det har ändå funkat bra. Ibland har det blivit mycket, och ibland har det krockat så jag varit tvungen att välja, och det är alltid tråkigt för gillar både innebandyn och cyklingen, men överlag har det funkat toppen. De kompletterar varandra bra! 

Även om det krockat och krävt en del val, så finns det såklart fördelar i att utöva båda sporterna där man kan nyttja styrkorna i båda. - Ja verkligen! Styrkan i cyklingen har gynnat mig i innebandyn, och konditionen i innebandyn har gynnat mig i cyklingen. Så de kombinerar varandra bra. 

Framgångarna väntade inte särskilt länge efter satsningen. Under tävlingsåret 2022 så kunde Andersson dels nypa en bronsmedalj på VM, men även en tredjeplats i den totala världscupen. - Det var helt magiskt, det bästa som hänt mig! Det var häftigt och hela säsongen 2022 var perfekt. Trea på vm och trea i alla världscuper, kunde inte varit bättre! 

Just framgångarna inom trial var en del, men även inom innebandyn gick det starkt framåt. Andersson fick chansen att representera Värmland i SDF-SM, ett mål som många juniorer har högt uppsatt. - Den var fantastisk på alla viss! Det var superkul att få representera Värmland! 

Att vara multitalang och nå framgångar inom två sporter gör det såklart extra speciellt och sporrar till fortsatta mål. - Jag har alltid velat satsa så långt det går på båda sporterna! 

Olyckan skulle dock hålla sig framme och inte inom trial, utan just i innebandy. I december 2023 så skulle hon under en vanlig seriematch skada sig, vilket skulle visa sig vara en korsbandsskada. - Jag vred mig om och så ”fastnade” foten i golvet så knät vred sig och då gick det riktigt illa! 

Prognosen dröjde inte särskilt länge efter röntgen. - Jag fick veta ganska direkt att det troligtvis var korsbandet, men fick svar två veckor efter när jag gjort magnetröntgen att det var korsbandet och menisken. 

Sedan operationen i mars, är det rehab på agendan som gäller. - Planen är fortfarande ovis. Jag vet inte när jag är redo för full träning igen. Just nu är det bara fokus på rehab, och sen får vi ta en dag i taget och se hur allt utvecklar sig. Jag kan tyvärr inte veta när jag är tillbaka fullt ut. 

Tanken är dock att komma tillbaka och fortsätta inom båda sporten, men att en sport kommer prioriteras något mer. - Jag vill komma tillbaka och satsa så mycket som möjligt på båda, precis som innan skadan, men mest kommer jag satsa på cyklingen.

Exakta mål som kan finnas på agendan när comebacken är gjord, det är inte spikat och det återstår att se hur allting landar. - Jag har inte tänkt så långt än, just nu är fokuset på att ens komma tillbaka till tävlandet. När vi är där, då kan jag börja fundera över resultat igen. 

//Rasmus

Den här artikeln handlar om: