Foto: Per Wiklund
SSL (Herr)

Aktiv silly season i Växjö: ''Han är en fullgod ersättare''

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren. Näst ut på tur är Växjö.

Årets Silly Season är inte över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu - och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr och dela med sig av sina tankar om dem - samt ge betyg. 

  • Ett fruktat skott
  • Han går rakt in i förstafemman
  • Återvänder till Växjö efter en säsong

Filip Stjernberg

Född: 1999
Position: Center
Kommer från: FBC Kalmarsund, SSL
Statistik 2023/24: 14 poäng (10+4) på 23 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Rivaliteten mellan Kalmarsund och Växjö är påtaglig. Att gå mellan klubbarna hör inte till vanligheterna. Nu har Filip Stjernberg, tidigare Kalmarsund, valt att ta steget till konkurrenten Växjö inför kommande säsong. Totalt blev det 221 matcher i Kalmartröjan. 

I Stjernberg får Växjö en tvåvägscenter. 25-åringen har sina spetsegenskaper i det hårda arbetet. Vipers har bra koll på Stjernberg efter förra årets slutspelsmatcher, där den hårt jobbande centern stod i fokus. Växjös tränare Jyri Korsman håller nyförvärvet högt. 

Växjö har både Ludwig Persson och Victor Hansson på centerpositionen. Där borde han bli den självklara tvåan. Efter att ha tappat Marcus Ekengren och Philip Fox finns det skor att fylla för Stjernberg. 

Michal Dudovic

Född: 1999
Position: Forward
Kommer från: Wiler-Ersigen, Schweiz
Statistik 2023/24: 38 poäng (24+14) på 21 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Michal Dudovic har länge varit ett namn för den svenska scenen. Nu är steget taget och i höst får vi se den slovakiske landslagsmannen i Växjös matchställ. Under den gångna säsongen slutade Dudovic femma i den schweiziska poängligan med sina 38 poäng (24+14). 

25-åringen har skrivit på ett tvåårskontrakt med Vipers. En fullgod ersättare till Tommy Bolin, som lämnade Växjö för spel i Schweiz. I Smålandsklubben får Dudovic tuffast möjliga konkurrens. Framför sig har han Jesper Sankell, fjolårets bästa spelare i SSL, och Samuel Folkesson-Algman. 

Jonathan Nilsson

Född: 1995
Position: Forward
Kommer från: Rychenberg, Schweiz
Statistik 2023/24: 33 poäng (18+15) på 22 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Det händer grejer i Växjö inför kommande säsong. Smålandsklubben har tvingats vara aktiva på marknaden efter att ha tappat flera tongivande spelare. Vipers har jobbat hårt med att ersätta dessa spelare och faktum är att man verkar ha lyckats. 

En spelare som ansluter är Jonathan Nilsson. Högerforwarden lämnade Helsingborg för spel i Schweiz efter säsongen 202½2. Skånepojkens målskytte har fortsatt även i schweiziska Rychenberg, där han under fjolåret producerade 33 poäng (18+15) på 22 spelade matcher. 

Växjö snor Nilsson framför ögonen på Helsingborg och säkrar en stark värvning. 28-åringen förväntas tillhöra den fruktade förstafemman tillsammans med Ludwig Persson och Jesper Sankell i Vipers.

Eemeli Akola

Född: 1999
Position: Back
Kommer från: Classic, Finland
Statistik 2023/24: 12 poäng (6+6) på 19 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Växjö har hittat en värdig ersättare till Philip Fox. Smålandsklubben plockar in den finska landslagsbacken Eemeli Akola från storlaget Classic i Finland. 24-åringen har skrivit på ett 1+1-årskontrakt och återförenas med Jyri Korsman, som tidigare har tränat Akola i det finska ungdomslandslaget. 

Landslagsbacken stärker upp Växjös defensiv ytterligare. Akola, som fanns med i den senaste VM-truppen för Finland, siktar på att fortsätta utvecklas i SSL. Konkurrensen i Fortnox Arena är tuff, då främst Oscar Johansson och Linus Pettersson konkurrerar på högerbackspositionen. Det mesta tyder på att Akola ingår i den hyllade förstafemman när säsongen drar igång.  

Santtu Strandberg

Född: 1991
Position: Målvakt
Kommer från: IBF Falun, SSL
Statistik 2023/24: 77.65% i räddningsprocent (78 insläppta mål på 349 skott)
Innebandymagazinets betyg:

Santtu Strandberg återvänder till Växjö efter en kort sejour i Dalarna och Falun. Det blev inget SM-guld för finnen, som nu återvänder till Fortnox Arena för att ta revansch. 33-åringen får dessutom sällskap av två landsmän, nyförvärvet Eemeli Akola och huvudtränaren Jyri Korsman. 

Det är inget snack om att Santtu Strandberg är en bra ersättare till Viktor Kastengren. Den rutinerade målvakten är Växjös nummer ett kommande säsong. Klubben står för ett väldigt starkt och bra transferfönster, där man lyckats ersätta nyckelspelarna som har lämnat Växjö. 


Får stjärnan ett samtal från AIK efter den här intervjun?

Växjös stjärnforward Samuel Folkesson Algman om bästa säsongen hittills i SSL, och att gå in på sista året på kontraktet.

Matchrapporter: Tre poäng till Växjö efter snabba mål mot FCH Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö

Den här artikeln handlar om: