NAFL 2024
Foto: Joel Olofsson
North American Floorball League

Florida Vikings ägare: "Inte intresserade av att vara ett expansionslag"

ANNONS

"Vi skulle behöva betala 10 000 dollar - dubbelt så mycket som några dagar tidigare"

På lördag är det seriepremiär i den tredje upplagan av North American Floorball League (NAFL). Något som har väckt stor uppmärksamhet är att Florida Vikings, som tagit hem den pampiga pokalen de båda föregående åren, saknas bland de sex deltagande lagen i år. 

Enligt Florida Vikings själva var det inte deras egna val. NAFL gick ut med en egen förklaring där man hävdade att Florida hade blivit inbjudna att återansluta sig men tackat nej. 

Florida Vikings ägare Daniel Williamsson har tagit del av ligans uttalande på Innebandymagazinet och vill nu ge sin version av turerna runt att hans lag inte deltar, och berätta om klubbens ambitioner och verksamhet. Nedan är hans fulla redogörelse. 

"Tack Innebandymagazinet för att ni kontaktade oss angående artikeln och bad oss att göra ett uttalande. Florida Vikings FC är bara en familj som arbetar hårt för att utveckla innebandyn i USA. Vi har spenderat otaliga timmar, och våra egna personliga investeringar, för att utveckla sporten med fokus på ungdomar. Vi brinner för sporten, vill att den ska lyckas i USA och ge ungdomarna en möjlighet att njuta av denna fantastiska sport. Detta är vårt uppdrag som vi aldrig har vacklat från och vi driver det inte som ett företag för att tjäna pengar, i själva verket har våra dagliga jobb stöttat uppdraget sedan starten. Vi arbetar för att bli en hållbar klubb med förmåga att ta hand om våra spelare, från ungdomar i innerstaden till professionella spelare.

Som bara en av många saker som vi gör och har gjort genom åren gick vi med i ligan med avsikten att höja tävlingsnivån för att på bästa sätt visa upp sporten för ungdomar i USA. Idén är bra om den hanteras på rätt sätt och på bara två års arbete lyckades vi skapa det bästa klubblaget som någonsin spelat i USA med flera stjärnspelare och flera nuvarande världsmästare. Vi höjde också nivån på sociala medier med våra reels med (bara för att nämna några) Niklas, Kevin, Albin, Linus och Pepa. Dessa spelare var också med på Peaches Vikings Camp och vi genomförde även U.S. Youth Nationals med fyra åldersgrupper för första gången någonsin i USA samtidigt. Vi tyckte att det här var ett fantastiskt sätt för ungdomarna att få träffa spelarna och se dem spela på hög nivå, vilket de annars inte skulle ha möjlighet att göra i USA.

Efter att vi förklarat för ligans ägare och lagägarna i text att det tyvärr inte på något sätt var möjligt för oss att komma till Texas personligen för ett möte i oktober på grund av svårigheter, fick vi ett omedelbart svar från ägaren att vi inte var berättigade att spela. Enligt vår åsikt kunde vi antingen göra det på distans eller bara acceptera att vi inte skulle vara en del av mötesagendan, vilket skulle skada oss mer än någon annan. Vi kunde inte föreställa oss att det skulle vara ett problem och om ligan inte tycker att det är rättvist för dem är det upp till deras diskretion eftersom ligan är ett företag och business. Efter några dagar fick vi ett mail där det förklarades att vi fick gå med igen, men nu som ett expansionslag och att vi skulle behöva betala $ 10000, vilket var dubbelt så mycket som några dagar tidigare. Vi tackade nej till det erbjudandet på grund av vår klubbs integritet och för att vi inte var intresserade av att vara ett expansionslag och betala dubbelt efter bara några dagar.

Efter att uttalandet från ligan publicerades om att vi var ute ur ligan började mail och telefonsamtal från fans, spelare och vårt community att strömma in i flera veckor. Vårt mål är att göra det möjligt för ungdomar över hela världen att komma till Florida för att titta på och spela innebandy samtidigt som de njuter av allt annat som Florida har att erbjuda. Det var nödvändigt att lägga ut ett uttalande på vår webbplats för att låta alla veta att vi inte kommer någonstans och det var utom kontroll. Detta är det uttalande som ni baserade artikeln på. Vi kände inte att det var nödvändigt att nämna några andra detaljer eftersom ju mer vi förklarar vad som hände desto mer kommer det att ge bränsle åt spekulationer och vi har inget intresse av det.

Vikings är oerhört stolta över vad vi har åstadkommit, att skapa ett extraordinärt semiprofessionellt lag och att vara föregångare när det gäller att utveckla ungdomar i USA. Vi fortsätter att bygga vidare på vårt semiprofessionella lag för framtida planer och fortsätter att ha ett stort intresse för vår klubb. För vårt 3:e årliga Peaches Vikings Camp med Pepa Juha och Vikings-laget samarbetade vi med Universal Studios i Orlando för att ge deltagarna extra valuta för pengarna. Vi tar också med ungdomar från USA till Europa. Vi fortsätter att sträva efter att göra lägret överkomligt och tillgängligt för alla, allt i ett försök att få sporten att växa. Nästa års läger kommer att hållas i början av juli och registreringen kommer att finnas på vår webbplats inom kort. Se till att spara datumet och vi hoppas få se dig där.

Med allt detta sagt hoppas Vikings att de andra lagen och spelarna har roligt i sommar. Vi vill tacka alla våra supportrar, lojala spelare och sponsorer. Håll ögonen öppna på Florida Vikings och Orlando Vikings webbplats och sociala medier för fler spännande nyheter framöver. Endast vår fantasi kan stoppa oss från att bygga innebandy tillsammans.

Go Vikings!"

Highlights från finalen förra året: Florida Vikings-Fresno Force 9-2

Du kanske även vill läsa:
NAFL förtydligar: Därför saknas Florida Vikings
NAFL förtydligar: Därför saknas Florida Vikings
Dubbla mästarna Florida Vikings portas från NAFL
Dubbla mästarna Florida Vikings portas från NAFL
Minnesota Growlers värvar superprofiler till hemmafesten
Minnesota Growlers värvar superprofiler till hemmafesten
Forth Worth Jaguars byter ut finskt mot svenskt i NAFL
Forth Worth Jaguars byter ut finskt mot svenskt i NAFL
"Svensklaget" Fresno Force - med nytt affischnamn i truppen
"Svensklaget" Fresno Force - med nytt affischnamn i truppen
Den här artikeln handlar om: