Foto: Ukrainska Innebandyförbundet
Internationellt

Ukrainska mästarna korade mitt under pågående krig

ANNONS

Ukrainska styrelsemedlemmen om hur det är att spela innebandy under ett pågående krig.

Trots det pågående kriget i Ukraina så har det fortsatt spelats innebandy i landet. För ett par veckor sedan blev Lemberg FC nya ukrainska mästare efter att ha besegrat Zgoda med 2-0 i finalen.

I år deltog åtta lag i högsta ligan, medan nio lag tävlade i första ligan i herrarnas mästerskap. Mästerskapet spelades i tre sammandrag under året och kulminerade i en spännande playoff i slutet på maj. Playoff-matcherna hölls utanför Lviv på Emily Resorts sportkomplex. 

För Innebandymagazinet berättar Tamuz Hildir, som är styrelsemedlem i Ukrainska Innebandyförbundet, om hur det är att spela innebandy under ett pågående krig. 

– Vi får anpassa oss så vi har lagt alla turneringar och mästerskap i västra Ukraina. Där har vi kunnat se till så att alla hallarna har bombskydd ifall det skulle komma larm om inkommande ryska missiler eller drönarattacker. 

Förutom risken att utsättas för några ryska attacker så finns det även andra svårigheter med att spela innebandy under ett krig berättar Hidir. 

– Det är många äldre spelare som funderar en extra gång innan man åker iväg och spelar för det finns en risk att bli stoppad på gatan och bli inkallad till armén. Jag bör också tilläga att en del föreningar har tyvärr upphört med all sin verksamhet. Exempelvis en av våra största föreningar, Skala Melitopol, då staden Melitopol befinner sig under rysk ockupation sedan mars 2022 och de flesta ledare och spelare har antingen lämnat landet eller är interna flyktingar i Ukraina. 

Men trots det svåra läget i Ukraina just nu så har Tamuz Hidir ändå en ljus framtidstro för ukrainsk innebandy. 

– Vi tar en dag i taget och försöker se möjligheter och inte problem. Vi ser positivt på att många ukrainare börjat spela innebandy utomlands och att vi har ukrainare som spelar på hög nivå i föreningar från toppnationerna. Vi hoppas också att förstörda idrottshallar och skolor ska återuppbyggas med ett bra innebandygolv. Idrott överlag och speciellt utvecklingen är beroende av fred och säkerhet och så länge kriget pågår är det såklart svårt att sia om framtiden.  

Det finns runt 800 innebandyspelare i Ukraina men Tamuz Hidir tror att antalet licensierade spelare kommer öka kraftigt snart tack vare en ny trend i landet. 

– Innebandyn har under de senaste åren fått en betydande spridning på ukrainska skolor då idrottslektionerna gjorts om och man letar efter nya modena idrotter som är inkluderande och lätta att utöva. I Ukraina finn det runt 15 000 skolor.  

De ukrainska mästarna Lemberg FC Foto: Ukrainska Innebandyförbundet

 

När tror du att vi kan få se Ukraina kvala sig in till ett världsmästerskap för första gången?

– Det kan ske ganska snart då U19-herrlandslaget ska kvala 4-8 september i år och jag tror att vi har goda chanser att knipa en av de två platserna till VM i en kvalgrupp på sex lag. U19-damerna planerar vi att anmäla också och de ska kvala nästa år vid samma tidpunkt och jag tror att de också har jättegoda chanser. 

Ukrainas starke man tar också tillfället i akt och ber er som läser detta om hjälp.

– Om man vill göra en insats som tränare, föreningsrepresentant är allmänt intresserad eller kanske vill skänka material klubbor/sarg osv kontakta då mig på:

Tamuz Hidir 
+46(0)762141946
tamuzhidir@gmail.com

FAKTA UKRAINSK INNEBANDY
Ukrainska förbundet bildades: 2005
Antal föreningar: 45 där 25 är aktiva
Licensierade spelare: 836
Män: 257
Damer: 105
Män under 19: 413
Damer under 19: 61

 


Jaromir Jagr testar innebandy

En av världens bästa hockeyspelare genom tiderna kör prickskytte i innebandy.



 

 

Den här artikeln handlar om: