Notification
Foto: Marcus Erdeös

Få en flygande start på säsongen 24/25

Populära försäsongsturneringen Björnslaget spelas den 30/8-1/9 i Göteborg.

Björnslaget i Göteborg har spelats ända sedan 1988 och lockar lag från hela Sverige, men även Norge och Danmark. I år arrangeras cupen 30/8-1/9 i Lundbystrand som har fem fullstora planer så alla matcher spelas där. Klasserna är herr, dam, HJ18, DJ18 och röd nivå flickor och pojkar. 

– Vi skulle ha spelat i flera hallar men nu har vi fått tillgång till alla planer i hallen så alla matcher kommer spelas under samma tak, säger cupansvarige Jerry Holmqvist till Innebandymagazinet.

Turneringen ligger perfekt placerad efter försäsongen och precis innan seriespelet kommer igång. Så det är en väldigt bra chans att bygga ihop laget med att åka på turnering och få möta lag från hela Sverige men även från Norge och Danmark. 

– Det är en bra försäsongsturnering med blandad lag från hela Sverige och från våra grannländer. Sedan är det mycket som händer i Göteborg den helgen med festivaler och vi har en foodcourt precis jämte hallen. Man kan gå på Liseberg eller köra paintball eller åka go-cart. Det finns massor av olika möjligheter för att svetsa ihop laget. Sedan får man såklart spela många bra matcher tillsammans. 

Detta blir 36:e året som Frölunda IBK arrangerar Björnslaget vilket gör det till en av Sveriges äldsta turneringar. Holmqvist berättar om varför turneringen döptes till just Björnslaget. 

– Från början hette det Slagbjörnen som var en innebandyklubb på 80-talet. Men sedan bröt sig innebandyn loss från Slagbjörnen som blev en renodlad bangolfklubb istället. Så efter några sammanslagningar blev det istället Björnslaget.  

Efter alla år så har Björnslaget och Frölunda IBK fått ett bra rykte som turnering och arrangörer så platserna som finns brukar ta slut snabbt. 

– Vi vill inte ta emot för många lag utan vi har satt en gräns på 72 lag. Vi vill ha utrymme mellan matcherna så att det inte blir massor av förseningar och så att lagen kan få en normal uppvärmning. Vi satsar hellre på kvalité än kvantitet. 

36 raka år som arrangör är ju respektingivande. Hur har ni lyckats med att hålla liv i turneringen så länge?

– Vi har ett färdigt recept för hur man ska driva turneringen på ett bra sätt och det har följt med föreningen i alla år. Det har alltid varit någon som är insatt och varit med förut. Nyckelpersonerna har alltid sett till att lära upp någon som ska ta över och så har facklan förts vidare i alla år. Det har gjort att turneringen har blivit väldigt omtyckt och uppskattad där föreningar också återkommer år efter år. 

 

Fakta om Björnslaget
Arrangeras: 30/8-1/9 2024
Spelplats: Lundbystrand, Göteborg
Grundades: 1988
Klasser: 5 (Herr, Dam, HJ18, DJ18, Röd nivå)
Hemsidahttps://bjornslaget.cups.nu