Foto: AC.Kårhag
Allsvenskan (Dam)

Växjö satsar mot SSL - "Fått de vi ville ha"

ANNONS

Växjö IBKs damlag har haft en stark silly season och förlängt med flera spelare och värvat SSL-rutin till klubben.

Växjö IBK, mer känt som Växjö Vipers har gått in i Silly season och gjort flera kontraktförlängningar, nyförvärv och tackat av ett antal spelare i damlaget. Innebandymagazinet pratade med Tommy Porselius från sportgruppen, som berättar vad han tycker om klubbens silly season såhär långt.

– Väldigt bra och vi är väldigt nöjda. Vi har fått dem vi ville ha. Vi har letat både på forwardssidan och på backsidan och hittat både leftare och rightare. Sen också relativt unga personer som vill gå in och satsa rejält då och som ska passa med hur vi vill spela och så vidare. Så vi är nöjda. Vi har även fått in en spelare vid namn Alva Jacobsson som kommer från Hovslätt. Vi har även klart med ett sjätte namn, så jag väntar på att det kontraktet ska komma hem till mig som är en spelare med SSL-bakgrund. Så vi är nöjda med vår silly season såhär långt. 

Efter intervjun står det klart att det sjätte nyförvärvet som klubben gjort, är forwarden Julia Zachrisson, som senast representerade Kalmarsund i SSL. Hon har skrivit på ett två-årskontrakt med Vipers. Hon har representerat RIG Umeå i Allsvenskan och hade en fin poängskörd mellan 2017 och 2020, med 153 poäng (91+44) på 74 matcher. Hon representerade även Växjö genom en dubbellicens och är nu helt klar för Växjö. I ett pressmeddelande säger Porselius: ”Vi är glada att Julia nu valt oss i Växjö. Det är en klasspelare som vi får in i truppen, en spelare som har för vana att göra mål. Hon har en gedigen innebandy-skolning via RIG och flera års erfarenhet av spel på högsta nivå. Vi vet också att det är en ambitiös och ödmjuk spelare. Hon kommer att passa utmärkt in i gruppen och hur vi vill spela”.

En annan spelare med SSL-rutin som klubben fått in är den tidigare Lund-spelaren Amanda Berg, som har drygt 100 SSL-matcher i bagaget med Lund. Porselius berättar hur det känns att få in den rutinen till klubben. 

– Det var jätteviktigt tyckte vi. Det är också en spelare som är ambitiös och som går in för det, som också har bra rutin och erfarenhet. Vi träffade henne redan inför förra årets säsong men då var hon kanske inte riktigt mogen att ta steget av sociala och privata skäl, som också ska passa och i livet i sig. Men nu funkar det med livet i övrigt, plugg och sådana saker. Så det kändes jättebra. Sen har vi fått in en tjej som heter Tuwa Bolmö från Lockerud och som har spelat i SSL. Så jag tycker att vi har vässat truppen med rutin och det är unga spelare dessutom, vilket är bra. 

Tuwa Bolmö har Vipers som moderklubb och hon vänder hem till moderklubben efter fem säsonger på äventyr. Under den tiden har 21-åringen hunnit med SSL-spel med både KAIS Mora och IBK Lockerud. Porselius berättar hur det var att få hem Bolmö tillbaks till moderklubben. 

– Man kan väl säga såhär att när Tuwa var junior hos oss, så var hon som andra juniorer. Att hon var ambitiös och ville mycket. Hon stack väl inte ut som den allra vassaste vid det tillfället. Det var många i den juniortruppen som var duktiga. Sen flyttade hon iväg och pluggade på innebandygymnasiet och har spelat på bra nivåer och har verkligen utbildat sig ordentligt och vuxit till sig rejält. Så det känns väldigt bra att få hem en spelare från Växjö och som känner för laget och för stan och som har den rutinen som hon har med sig nu. Hon är van vid att möta de här lagen från SSL och vet hur det går till där. Så det kändes jättebra. 

Klubben har även gjort kontraktsförlängning med sju spelare i klubben. Bland annat med Amanda Roslund, som har spelat fyra säsonger för Vipers. Men Porselius vill lyfta upp flera kontraktsförlängningar som klubben gjort. 

– Egentligen alla kontraktsförlängningar vi gjort har varit bra. Amanda Roslund, Emilia Lindgren, Hanna Jönsson och alla de spelare som vi ville ha kvar har alla varit framstående i klubben i flera år. De har alla valt att vara kvar. Några av de spelare har dessutom haft flera SSL-klubbar som har ryckt i dem, men de har valt och stanna. Så de är vi jätteglada för. De spelare som vi har tappat har gjort det för att de ska flytta någon annanstans för jobb eller spel i en annan klubb. Så stommen är kvar och vi har fyllt på med bra spelare. Så vi känner oss nöjda.

 

Porselius har nämnt att flera spelare i klubben har fått SSL-anbud, men lyckats få förnyat avtal med samtliga. Han berättar hur det har varit att få behålla spelare, trots att de har fått SSL-anbud. 

– Vi har ju sagt vi ska upp till SSL. Det ska man vara försiktig med att säga, annars kommer man få äta upp de orden. Men däremot så har vi inte bråttom med att komma dit, utan vi vill komma dit av egen kraft och utveckla unga spelare. Så jag tror att de som har valt att stanna känner en kraft och ett visst intresse i vad vi vill åstadkomma och det är väl framförallt kanske det då. Sen har väl de klubbarna kunnat erbjuda pengar som inte vi kan göra, men sen har spelarna kanske något socialt eller något bra jobb, som gör att de är svåra att bryta sig från. 

Klubben har även tackat av spelare som bestämt sig för att lämna laget. Sofie Dahl och Frida Israelsson var de två första som lämnade.

– I båda fallen så är det trist. Sofie har varit en kulturbärare i många år och varit med riktigt länge även innan vi gick upp i allsvenskan. Hon är liksom född i klubben på något vis. Hon har valt och sluta nu och kommer fokusera mer på jobb och annat, så hon kommer inte att spela alls. I allafall inte på den nivån. Frida flyttar då hem till Örebro. Hon är sambo ihop med Marcus Ekengren som spelar i vårt herrlag då och de båda lyttar tillbaka till Örebro. Hon var också en väldigt stabil och mogen person, med ett bra psyke, lugn och säker spelare, Så vi hade gärna haft kvar båda två i truppen. Men de har båda valt av andra skäl att göra något annat. 

Allsvenskan görs även om inför kommande säsong. Istället för att ha fyra serier med åtta lag, så blir det istället två serier, med 12 lag i varje, där klubbarna får möta varandra två gånger, en gång hemma och en gång borta. Porselius delar med sig vad han tycker om ett sådant upplägg. 

– Jag tror att det kan vara bra för innebandyn. Att serien borde då bli lite bättre och steget till SSL kanske blir lite närmare om jag inbillar mig lite. Nu bör det ju bli en bättre nivå i ligan så att säga, eftersom man slår ihop de bästa lagen från två olika serier. Så jag tror att det är bra. Sen är det lag som är oroliga över att det skulle bli mycket dyrare. För vår del tror jag inte att det blir speciellt mycket dyrare, då vi fortfarande kommer hålla oss vid Skåne, Västsverige, Jönköping och upp till Mellansverige kanske då. Så vi får ju inte dyrare resor egentligen än vad vi har haft tidigare. 

Hur känns det att nu få undvika enkelmötena som ni hade mot lag i Allsvenskan Väst förra säsongen?

– Det är lite både och. De här dubbelhelgerna man har haft, har ju varit lite teambuilding samtidigt då. När hela gänget åker iväg och är borta ett par dagar. Det svetsar samman laget på ett sätt kan man säga då. Men det blir ju samtidigt mycket dyrare för klubben så är det ju. Då man har övernattning, mat bussförare och allt sånt där. Så det slipper man ju kan man säga. Sen hade vi inget emot att det var enkelmöten, det spelade ingen roll om man möter ett lag en gång eller två, det är skitsamma. 

Hur förbereder ni er i Växjö inför kommande säsong? 

– Vi körde igång försäsongen första maj. De har ett träningsprogram där de tränar nästan varje dag kan man säga. Det är både fys, innebandy och andra delar. Men det är aktiviteter nästan varje dag ända fram till semestern. Sen blir det några veckors semester i juli då, där de får träna på egen hand. Så det är precis som vi brukar göra, om inte snäppet vassare, vad gäller kvalité på träningen. 

På vilket sätt är det vassare? 

– Det är fler moment instoppade i programmet. Inom fysen jobbar vi ihop med ett träningscenter som heter HPC (High Performance Center), som har duktiga instruktörer för fysisk träning, som är kopplade ihop med idrottsklubben som finns i stan. Så där får vi bra hjälp på den delen som handlar om den fysiska träningen. Den delen kanske är snäppet vassare då. 

Vilka ser du som favoriter inför kommande säsong i Allsvenskan Södra? 

– Skoghall lär väl vara där om de får behålla sina spelare. Jönköping lär väl vara där. Nu ska man väl inte hänga upp på en enskild spelare, men jag tror ändå att Mira Markström betyder mycket för klubben. Sticker hon, så går de och tass med. Partille har väl lyckats värva till sig tror jag. De har haft två säsonger, där de har förstärkt och fallit lite på slutet och det vet jag inte riktigt vad det beror på. Men de har nog spelarmaterial som räcker för att vara i toppen. Det är de tre lagen som jag tänker mig. 


Växjö IBK

Nyförvärv:

Amanda Berg, forward (Lund)

Thindra Stenvall, forward (Storvreta)

Lina Eriksson, center (Gamla Stan)

Tuwa Bolmö, back (Lockerud Mariestad)

Alva Jacobsson, back (Hovslätt)

Julia Zachrisson, forward (Kalmarsund)

Förluster:

Frida Israelsson, back (klubb ej klar, flyttar till Örebro)

Sofie Dahl, back (slutar)

Edda Gudnadottir, back (klubb ej klar)

Alma Johannisson, center (klubb ej klar)

Emelie Persson, målvakt (Olofström)

Wilma Hedberg, forward (Ingelstad)


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

Matchrapporter: Lindome klart för kval till Superligan Klart i dag: Jönköping vinner serien efter seger mot Växjö IBK Tungt för Växjö IBK – Craftstaden bröt fina vinstsviten Växjö IBK toppar tabellen efter seger mot Fristad Växjö IBK besegrade Olofström och toppar nu tabellen

Den här artikeln handlar om: