Foto: Ronny Gunnarsson
Allsvenskan södra

Magnus Ander om Jönköpings silly season: "Dragit ut på tiden"

ANNONS

Jönköping förbereder sig inför sin fjärde raka säsong i Allsvenskan.

Jönköpings damer vann allsvenskan södra serien förra året och gick till playoff. I första playoff tog det stopp mot Hammaröklubben Skoghalls IBK och klubben fick se SSL-drömmen försvinna för framtiden. Nu befinner sig klubben under silly season och Innebandymagazinet har pratat med sportchefen Magnus Ander, som berättar hur klubbens silly season har varit såhär långt. 

– Vår silly season har dragit ut på tiden. Mestadels för att vi inte har vetat vart vi skulle spela någonstans, förrän sista playoffmötet mot Skoghall. Så vi kom igång ganska sent med alla dem som varit tveksamma. Men sen har det fallit väl ut. Vi får behålla i princip hela truppen. Vi har även nyförvärv som vi inte gått ut med ännu, men vi har ett par som vi har en dialog med. Med tanke på att vi kom igång sent och med faktum att vi inte gick upp då, så tycker jag att det har fallit väl ut. Dittills, vi är inte riktigt klara, säger Ander till Innebandymagazinet. 

Ander går vidare med att berätta vad klubben gör för att fortsätta att vara konkurrenskraftiga inför kommande Allsvenskan. 

– Vi har som mål i klubben att träna som ett SSL-lag och att spela som ett SSL-lag, även om vi spelar i Allsvenskan. Vi har styrelsen med oss som vill att vi ska gå upp till SSL. Vi har truppen med oss, ledarstaben med oss och sponsorerna med oss. Vi har även skaffat en ny huvudtränare. Det var inte så att vi sparkade förra tränarstaben för att de inte uppfyllde kraven. Det var mer att Daniel (Stenmarker) har varit här rätt många år och han kände att det behövdes en ny röst, hans familj ökar och det var mer att de bestämde sig för att sluta och så har vi letat när de hade bestämt sig för att sluta “Therna” (Andreas Thern) och Daniel. Sen sprang vi in i vår nästa huvudtränare då Jani (Pyykönen). 

"I början så ville de behålla honom, men jag tycker att de agerade proffsigt"

Jani Pykkönen tränade Västerås IBS förra säsongen, som åkte ur allsvenskan västra efter att ha slutat näst sist. Nu blir Jönköping tränarens nya klubbadress och Ander beskriver hur det var att värva Pykkönen till JIK. 

– Vi hade en dialog med Västerås och jag tycker att de intog en professionell inställning till Jani och hans situation. Så i slutändan var vi överens. I början så ville de behålla honom, men jag tycker att de agerade proffsigt och hade en människovänlig syn om man ska säga så. 

Det står även klart att det är spelare som lämnar klubben. Ander berättar om spelare som lämnar och som är nära på att lämna. 

– Vi har bland annat Tuva Henriksson, som flyttar tillbaka till Stockholm. Jag vet att Tilda Härnborg, en av tvillingarna har sökt skola och kommer hon in, så är det en stor risk att vi tappar henne, men det är inte klart ännu, men vi väntar på antagningsbesked. Det är egentligen det som vi vet som ska sluta. 

Om nya allsvenskan: “Rent sportsligt tycker jag att det är helt rätt”

Klubben har även förnyat samarbetet med grannklubben Hovslätts IK. Samarbetet går ut på att förstärka innebandyn i Jönköping både på elitnivå och på breddnivå och göra så att spelarna får rätt förutsättningar för att kunna utöva innebandy och även få de som vill elitsatsa att kunna få förutsättningar att elitsatsa. Ander beskriver känslan av att få förnyat samarbete. 

– Det är jättebra. Vi startade det förra året, men väldigt sent. Så vi fick lägga rälsen framför loket när loket samtidigt körde. Så vi räknar med att det ska bli dubbelt så bra i år. Men det är också en jättetrygghet för oss att kunna få hjälp på träningar och namn på spelare på matcher som vill satsa lika mycket som oss i JIK och Hovslätt är en väldigt seriös förening. De är duktiga med stora ungdomsled och för oss är det väldigt bra och vi är i samma hus, så det förbättrar saken. 

– Vi hade möte med Hovslätt om hur samarbetet ska gå till rent praktiskt. De har sina behov och vi har våra behov och få de behoven att matcha så att det inte känns som att det är ena klubben som tjänar på det. De är nöjda med att vi ska fortsätta med det och vi räknar med att det kommer att fungera ännu bättre i år än förra året. 

Allsvenskan väntar återigen för JIK, som ramlade ur SSL för tre säsonger sedan. Men seriespelet görs om. Istället för fyra åttalags-serier, blir det istället två tolvlags-serier, där JIK kommer att spela i Allsvenskan södra. Ander får frågan vad han tycker om ett sådant serieupplägg. 

– Rent sportsligt tycker jag att det är helt rätt. Jag är ganska säker på att serien blir bättre och jag tycker att det är bättre med en rak serie så man slipper enkla möten. Det blir konstigt att möta ett lag bara borta, så det blir inte sportsligt rättvist, så jag tycker att ett sådant i år är bra. Jag tror att det blir en högre lägstanivå med jämna matcher där man måste prestera. Sen blir det väl lite längre resor, men å andra sidan blir det inga övernattningar då det inte blir dubbelhelger. Så att jag ser fram emot det. Jag tror också att de lag som kommer att gå upp kommer att vara bättre förberedda. 

Hur förbereder ni er träningsmässigt? 

– Försäsongsmässigt kör vi fem gånger i veckan från och med den 6:e maj. Vi har två fyspass som vi kör i hall, med klubba och boll, men det är fyspass med klubba och boll. Sen kör vi löpning och styrka och kör så tills att vi går in i hall kring månadsskiftet juli och augusti. Sen är vi igång igen. 

Han får även frågan om vilka som blir den stora favoriten i allsvenskan södra. 

– Jag har inte hunnit kolla på serieindelningen ännu. Men vi har ju bland annat göteborgslagen som är med och slåss om det. Jag räknar med och hoppas på att vi också ska vara med och slåss om det. Men vi får se lite hur silly season går, sen kan jag peka ut favoriter. 


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

Matchrapporter: Underläge i tredje perioden – då vände Partille D1 och vann Klart i dag: Jönköping vinner serien efter seger mot Växjö IBK Jönköping ny serieledare efter 14-1 mot Olofström Lindås segerrad fortsätter efter 7-4 mot Jönköping Jönköping toppar tabellen efter seger mot Craftstaden

Den här artikeln handlar om: