Allsvenskan
Foto: Marcus Vilson/mphotos.se
Allsvenskan (Herr)

Det har Hovslätt lärt sig från oväntade kvaluttåget

ANNONS

Hovslätts IK rustar upp inför kommande säsong i Allsvenskan.

Jönköpingslaget Hovslätts IK förbereder sig inför stundande säsong i allsvenskan. Laget har presenterat värvningar, förlängningar och spelare som har lämnat klubben. Sportchefen Emanuel Ambré summerar silly season i dagsläget.

– Jag tycker att den är som den brukar vara. Vi har haft rätt så bra koll på vad som kommer att hända både in och ut. Den har varit rätt lugnt. Inte så mycket vare sig åt det ena eller åt det andra hållet skulle jag säga, säger Ambré till Innebandymagazinet. 

Hovslätt vann sin allsvenskan serie förra säsongen och kvalade i första playoffmötet mot Strängnäs, där det tyvärr tog stopp och laget fick se sig besegrade med 2-0 i matcher. Ambré berättar vad de gör för att bygga om truppen inför kommande säsong. 

– Framförallt har vi sett till att utveckla oss. Tränat hårdare och vara mer förberedda. Sen ska man komma ihåg att kvalet avgjordes i två matcher. I första matchen på hemmaplan så tycker jag även nu när jag tittat på den i efterhand så var vi mycket bättre. Det handlade om att vi inte fick in bollen. 

– Sen i match två blev det kanske lite annat, men det var främst tillfälligheter som gjorde det. Vi ledde matchen när det var tio minuter kvar och framförallt så har vi samlat på mycket rutin. Det ska man komma ihåg att man behöver, att spela de här tuffa matcherna. 

Mer rutin har laget tagit in bland annat i före detta JIK-backen Oliver Lindén, som kommer till Hovslätt med fyra säsongers SSL-rutin i ryggen. Ambré beskriver känslan att få in Lindén i truppen. 

– Det är en grym spelare att få in och det är något som kommer att höja totalen i våran trupp. Framförallt tror jag att det är en spelare som kommer att bidra på ett väldigt bra sätt hos oss. Det är ju en lite större, mer muskulös och lite mer tyngd som jag tyckte att vi behövde. Så att det kommer att bidra jättemycket och sen är han väldigt hungrig och det tror jag är det viktigaste för oss. 

"Det var fantastiskt att få till den förlängningen"

Klubben har även förlängt kontrakten med ett antal spelare i truppen. Exempelvis målvakten David Andersson, anfallaren Adam Bäck och backen Max Johansson är namn på några spelare som stannar i Hovslätt kommande säsong. Ambré beskriver förlängningarna. 

– Det är väldigt mycket det vi försöker jobba med i Hovslätt. Vi försöker att bygga med en kontinuitet och att addera saker under resans gång. Men det är jätteviktigt för att få den stabiliteten och då tror vi att vi kan utvecklas i gruppen och laget de här procenten som krävs för att ta ytterligare steg framåt. 

En spelare som klubben har förlängt är poängplockaren och slitvargen Adam Bäck, som förra säsongen stod för 41 poäng (19+22) på 21 matcher i Hovslätt. Ambré kommenterar den förlängningen.

– Det var fantastiskt att få till den förlängningen. Han gjorde en grym säsong både offensivt och defensivt ska jag tillägga. Så det klart att det är en otroligt viktig spelare som vi alla är jätteglada av att kunna förlänga med. 

Har tre tunga tapp på minuskontot

Men i ljuset av dessa kontraktsförlängningar, så tappade Hovslätt trion Viktor Ylenfors, Casper Härnborg och Johan Nygårdh, som alla tre var viktiga pjäser i Hovslätt genom åren. Ambré beskriver känslan av spelartappet. 

– Det klart att det går ju på minuskontot. Vi kan ju börja med att tacka dem för grymma insatser i Hovslätt. Jag tittade på det lite tidigare och det är rätt många matcher och många timmar som de lagt ner i den här föreningen. Det har varit en starkt bidragande faktor till att vi faktiskt är där vi är idag. Så det vill jag passa på att tacka för. Men det klart att det kommer på sitt sätt göra att det blir ett tapp där. Men vi hoppas att vi kan ersätta det med “Oliver” (Lindén) och “Malcolm” (Blychert, ny från Tenhults IF), som vi har plockat in och att våra spelare i truppen nu blivit ett år äldre. Det kommer att göra rätt stor skillnad för oss. Men det är tunga tapp, det är rutin och det kommer att ligga på minuskontot, helt klart.

– Men tyvärr är det så det fungerar i idrotten att tiden tar slut, bland annat i Johans Nygårdhs fall då. Han har gjort rätt många år i innebandyns tjänst som spelare. Nu får vi in honom i sportgruppen och kommer att gå tillsammans med mig framöver. Så att det kommer att addera något utanför banan. Viktor Ylenfors gick ju till Nässjö och det är skittråkigt. Men sen så måste man också ha respekt för att alla har inte tiden och kraften hela vägen att lägga ut. För “Casper” (Härnborg) är det precis samma sak. Det är en fantastisk kille som har varit med på resan. Han har varit en fantastisk spelare och föregått med gott exempel jämt. Det är tunga tapp och vi ska försöka fylla ut det med det vi har och med en ungdomlig entusiasm också. 

Kommer ni eventuellt att fylla hållet med ytterligare nyförvärv?

– Just nu är det ingenting som vi kikar på här och nu. Sen håller man alltid ögon och öronen öppna. Det är så jag har lärt mig, att en trupp aldrig är stängd vare sig åt det ena eller åt det andra hållet. Men det gäller att ha ögonen och öronen öppna hela tiden. Det vi framförallt tittar på är våra unga spelare. Hur vi kan addera upp dem till verksamheten, för att vi ska komma ihåg att i Hovslätts innebandy tycker vi att vi är duktiga på att lyfta upp unga killar. Det vi försöker göra då är att sätta en lite tuffare fysprofil på de unga spelare vi har i föreningen. Det gör vi för att spelarna ska vara bättre förberedda på seniorverksamhet och A-lagsverksamhet i Hovslätts IK:s innebandy. Därav har vi två fystränare i dagsläget som jobbar med det, där de jobbar lite tyngre med de yngre så att de ska kunna vara bättre förberedda när de väl får chansen i A-laget. Så vi tittar absolut på nya spelare, men vi tittar på det vi har först och främst. 

“Kan vara väg att gå om man ska spetsa till sporten”

Allsvenskan närmar sig och serieupplägget görs om helt och hållet. Istället för att ha en nord och en syd-serie, så spelas Allsvenskan likt SSL i en enda stor serie, med tolv lag. 

Även playoffspelet görs om inför säsongen. Lagen som kommer etta och tvåa spelar ett finalspel, där vinnaren i bäst av fem-serien direkt går upp i SSL. Laget som förlorar finalspelet får en chans till att avancera. Då möter förloraren i finalspelet laget som vinner playoffspelet mellan lagen som slutar plats tre till plats sex.

Playoffspelet mellan plats tre och sex och plats fyra och fem spelar i en serie bäst av tre och laget som möter förloraren i Allsvenska finalen spelar i en serie bäst av fem. 

Ambré kommenterar kommande serieupplägg. 

– Det kan nog bli jättebra. Jag säger varken att det är fel eller att det är rätt. Man kan absolut tycka att tiden just nu är fel, med tanke på att många föreningar sliter med väldigt mycket åren efter pandemin. Å andra sidan, om man ska spetsa till sporten så kan det också vara en bra väg att gå, att kunna professionalisera allsvenskan. Sen får man anpassa sig mycket efter verksamheten. Det som jag tror är svårt överlag i sporten innebandy är hitta rätt väg och gå, men så är det i alla idrotter. Hockeyn gör om sina kvalspel hit och dit och serierna också. Jag tror att man får vara beredd på att läget kommer att förändras då och då och då får man göra det bästa av det situationen. Så är det. 

Du beskrev att ett sånt här upplägg kan ses som positivt. På vilket sätt är det positivt? 

– De lagen som har en stabilare verksamhet och kanske en större satsning gör att det kommer att spetsa till kvalitén på spelarna i ligan och det tror jag kommer att vara väldigt bra. 

Hyllar nya seriekonkurrenten: “Grymma"

Allsvenskan har fått Karlstad IBF och Hagunda IF som både åkte ur SSL föregående säsong. Karlstad missade strecket med ett poäng, men som hade en bättre målskillnad än AIK och Hagunda kom klart sist i serien. Ambré beskriver vad han vet om de två lagen i dagsläget. 

– Karlstad mötte vi förrförra året. De tycker jag är grymma och de har genom året gjort en utveckling med en tuffare profil på spelarna man har i laget. Så de kommer definitivt att vara jättebra. Hagunda har jag lite dålig koll på, men de har några års SSL-rutin. Så de kommer absolut att gå in som starka givetvis. 

Hässelby SK IBK är det enda laget från division ett som tagit steget upp till Allsvenskan. Andra lagen som tog sig upp till Allsvenskan via playoff var Fagerhult/Habo, som förra året spelade i Allsvenskan. Som nya motståndare, vad vet Ambré om Hässelby inför kommande säsong? 

– Det har jag inte 100% koll på, utan det har tränarstaben lite bättre koll på rent tekniska bitarna, men de blir säkert ett bra lag också. Har man tagit sig igenom det kvalet så har man inte gjort det på tur, utan man gör et för att man är ett skickligt innebandylag och de spelar nu i allsvenskan nästa säsong och det gör de för att de är tillräckligt bra. Det gäller också samtliga lag som spelar i allsvenskan nästa säsong, som alla gjort ett bra jobb. Alla vi som spelade förra säsongen i allsvenskan hade en tuff säsong, om vi ska vara ärliga. Man var tvungen att komma topp fem och det är inte lätt att göra det. 

När allsvenskan drar igång kommer det säkerligen finnas en favorit som har bäst chans att vara i toppen av serien och med chans att nå SSL. Men det är en fråga som Ambré uttrycker sig försiktigt kring. 

– Pass på den frågan. Jag brukar säga att alla matcherna ska spelas och så kan vi ta ett beslut efter det. 


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.

Matchrapporter: Hovslätt vann efter förlängning mot Karlstad Hovslätt klar seriesegrare efter seger Hovslätt avgjorde tät match mot Höllviken i tredje perioden Hovslätt besegrade Nilsby och toppar nu tabellen Warberg upp i serieledning efter seger i toppmötet med Hovslätt

Den här artikeln handlar om: