JAS-bloggen

Växjöspelaren säkrade VM-plats - med Filippinerna: "Gett oss möjlighet att sprida sporten"

ANNONS

Under förra veckan så avgjordes VM-kvalet i regionen Asien/Oceanien där ett par lag skulle kvalificera sig för höstens VM som spelas i Sverige. I de diverse nationerna som deltog så fann vi flera lag med svensk touch i olika former.

Ett av länderna som kom till spel var Filippinerna, där nästintill samtliga spelare till vardags spelar i de svenska seriesystemen på olika nivåer. En av spelarna som fanns med var Växjöspelaren Noah Larano, som är född 2007. - Det var spännande att få följa med och få chansen att spela. Det var också väldigt nervöst för jag visste inte om jag skulle få speltid. Det var också nervöst att spela för att jag vill prestera bra och få chansen att spela mer, säger han själv till bloggen.

Noahs äldre bror, Simon, som gångna säsongen spelade i FC Helsingborg och även har meriter från spel i SSL med Växjö, var också med i truppen, men där det är pappan i familjen som gett killarna möjligheten att kunna spela. - Vi spelar för Filippinerna för att vår pappa är fillipinsk. Min bror mötte lagkaptenen i en match för något år sedan och blev tillfrågad om han ville spela i landslaget. Så förra året var han med. När de hörde att han hade en bror som spelade så blev jag inbjuden till ett läger och sedan den här turneringen.

Laget som främst då innehåller spelare från Sveriges serier (tex Kim Varga från Linköping IBK), samlades inför kvalet för att kunna ladda upp tillsammans. - Vi åkte till Filippinerna två veckor innan turneringen och tränade och umgicks som lag. Vi hade också träningsläger för lokala spelare för att sprida och lära ut sporten.

När man väl klev in i kvalet som ett av åtta lag, så ställdes man mot Nya Zeeland. En premiärmatch man kunde tillslut kunde vinna med 4-2. - Det var första matchen så lite extra nervöst. Det var första matchen tillsammans för oss som ett lag så vi hade inte spelat in oss ännu, men jag tycker ändå vi gjorde det bra. Vi tog segern med 4-2. Det var även min första match i landslaget, men mina lagkamrater var väldigt stöttande vilket hjälpte mig mycket.

I den andra matchen blev det betydligt större siffror. Hela 12-4 mot Korea, där förklaringen både kan tillskrivas sin egen prestation, men även motståndet. - Lite både och. Vi har spelat ihop oss och hittar passningarna lättare. Samtidigt spelade Korea mycket mer passivt och backade hem långt i försvaret. Det öppnade stora ytor för oss att föra bollen framåt.

Det blev därmed en gruppfinal mot Thailand, en match man skulle förlora med ganska klara siffror tillslut. - Det kändes som Thailand var med från start mer än oss, vi spelade slarvigt och Thailand utnyttjade våra misstag och sen hann vi inte ikapp.Thailand är rivalerna och det blir alltid tuffa matcher mot dem.

En andraplats i gruppen gjorde att man ställdes mot Australien i semifinalen. Ett tufft motstånd med tex bröderna Perry i laget, men där man vann med 5-3 tillslut. - Vi gjorde jobbet rätt från början och kämpade hårdare. Vi täckte fler skott och sköt fler skott. I slutminuterna gjorde vi det som krävdes för att behålla ledningen och säkra vinsten. Vi spelade snabbt, träffade mål och tog returerna.

Vinsten gjorde att man i finalen skulle få chansen att försöka ta revansch på Thailand, som hade vunnit sin semifinal mot Singapore med klara siffror. - Vi pratade om att vara noggrannare i spelet och göra det som krävs. Vi pratade om att det är vår hemmaplan och vår hemmapublik. Vi vill göra de stolta och ta hem guldet till dem och visa att det är vi som är landslaget. Vi ska ta revansch och visa att vi är det bättre laget.

Revansch blev det tillslut då man vann med uddamålet i form av en 6-5 seger som därmed innebar kvalseger och en plats i kommande VM. - Vi försvarade bättre, spelade säkrare. Utnyttjade kontringarna. Jobbade hårdare och vann de fysiska kamperna. Hade bättre energi och attityd under matchen.

Vad betyder VM-platsen och vinsten för er som land och sporten innebandy?

- Det är viktigt för det har gett oss möjlighet att sprida sporten och utveckla intresset för den på Filippinerna. Det inspirerar fler spelare att utvecklas för att själva kunna spela i landslaget och stora turneringar.

//Rasmus

Den här artikeln handlar om: