Foto: Magnus C Lydahl
Allsvenskan (Herr)

Skälby överraskade – nu vill man göra om det utan Berglund

ANNONS

Skälbys sportchef Jonas Edberg hoppas att laget även den här säsongen ska kunna hålla sig kvar i den nya allsvenskan.

Skälby överraskade förra säsongen när man som nykomlingar i allsvenskan slutade på en femteplats i tabellen. För deras del innebar det fortsatt spel i allsvenskan vilket var klubbens målsättning inför säsongen. Inför nästa säsong görs också allsvenskan om då man slår ihop de två olika serierna till en 12-lags serie över hela landet.

Skälbys ordförande Jonas Edberg berättar för Innebandymagazinet om sina tankar kring ändringarna i allsvenskans system.

– I grund och botten är jag positiv. Jag tror att vi alla gemensamt måste anstränga oss till max för att höja kvalitén på sporten. Det handlar både om det som händer på planen och det som händer runt planen, alltså hela arrangemanget. Produkten innebandy måste höjas, inte bara SSL utan även i allsvenskan och då måste alla förbereda sig och vara mer elitmässiga. Det säger jag med ödmjukhet, det är inte så att jag slår mig för bröstet och säger att vi ligger i framkant där. Jag tror att hela innebandyn behöver lyfta sig och då är det här ett steg i det, säger Jonas Edberg till Innabandymagazinet.

Han fortsätter att prata om de farhågor han har inför det nya systemet: 

– Det kommer att kosta en hel del pengar för framförallt lagen i norr och söder, det finns därför en risk att sporten blir mer centraliserad i landet. Jag upplever inte att vi kommer att drabbas så mycket av ökade kostnader på grund av längre resvägar, snarare tvärt om, men jag lider samtidigt lite med Sundsvall och de andra lagen i norr, säger Edberg.

Edberg tror i och med sammanslagningen att det kommer bli mycket svårare för hans Skälby att hålla sig kvar, men han menar samtidigt att det var svårt redan förra året och då klarade man det och man hade häng på kvalplatserna till SSL ända in i de avgörande omgångarna. Men att den missade kvalplatsen skulle påverka laget negativt tror inte Edberg.

– För oss var femteplatsen den ultimata platsen. Spelarna och tränarna hade säkert hoppats få spela SSL-kval. Men föreningsmässigt så hade vi inga ambitioner att ta oss upp till SSL förra säsongen, ambitionen var alltid att hålla oss kvar. Vi var nöjda med femteplatsen, det var vårt mål och det var där vi hamnade, så jag ser det varken som något negativt eller något positivt, säger Edberg.

Får nya tränare – men tappar storstjärnan

Även framöver är målsättningen för Skälby att hålla sig kvar i allsvenskan. Inför nästa säsong får man göra det med en nygammal tränarduo, man har plockat in Niklas Lind och Niclas Österberg som båda återvänder till klubben. Tanken är att de tillsammans ska leda laget och det är en lösning Edberg tror väldigt mycket på.

– De två har jobbat ihop tidigare, bland annat hos oss. Vi vet att dem som tränarduo kompletterar varandra väldigt bra. Vi var ute efter att hitta en lösning där vi inte behövde sätta allt på en huvudansvarig, vi ville ha ett bredare ledarskap, säger Edberg.

En spelare som inte kommer vara med Skälby nästa säsong är supertalangen Jonathan Berglund. Efter att ha blivit utsedd till både årets rookie och årets center i allsvenskan är han nu klar för Falun och Edberg säger att förlusten kommer att kännas av nästa säsong.

– "Jonta" är en extrem talang och det finns få spelare i landet som är i den åldern som är på den nivån han är. Vår bild är att vi kommer behöva jobba på ett lite annorlunda sätt, men vi tror stenhårt på det här. Det som krävs kommer vara extremt hårt arbete från alla spelare och vi kommer att vara ett hårt arbetande lag. Vi kommer inte längre kunna luta oss mot Jontas individuella kvalitéer utan vi kommer behöva agera som ett lag, säger Edberg.

Men att det blir några fler kännbara tapp tror inte Edberg. Han hintar samtidigt om att det inom kort kommer att presenteras några nyförvärv. Utöver det berättar han att klubben alltid har som ambition att kunna plocka upp spelare från de egna leden. Förra året hade man Sebastian Dahlström som är född 2007 som fick spela en hel del matcher i allsvenskan och Edberg berättar att det är några fler ungdomsspelare som är med herrlaget på försäsongen.


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.


Matchrapporter: Djurgården måste kvala efter oavgjort mot Skälby Skälby vann klart borta mot Sirius Ryck i sista perioden avgjorde för Tyresö Trollbäcken borta mot Skälby Skälby kunde inte stoppa IBK Dalens segertåg Seger med 9-6 för Sundsvall FBC mot Skälby

Den här artikeln handlar om: