Foto: Per Wiklund och Idrottsfoto
SM-slutspel
Tippar: Så slutar kvartsfinalerna - "Pixbo valde inte rätt"
ANNONS

Klart för SM-slutspel 2024, Innebandymagazinets Christian Svensson tippar respektive kvartsfinalserie på damsidan.

Nyhet! Prenumerera månadsvis för 89 kr/mån

Pixbo-Lund, 3-1 i matcher

Även om Lund sluta sist av slutspelslagen så tror jag faktiskt att Pixbo inte valde rätt motståndare här. Faktum är att Pixbo vunnit alla matcher mot topp-5-8-lagen men man hade definitivt störst problem med Lund i grundserien. Vilket bevisas av att Pixbo endast vann med 11-7 totalt mot Lund över två matcher. Falun slog man med 12-6, Endre med 17-8 och Kalmarsund med 13-7. Jag var på plats i Wallenstam Arena när de mötte Lund och då hade de stora problem med att vinna. De flesta väntar sig nog en säker 3-0 här men det kommer det definitivt inte bli. Jag tror chansen är större att det blir 3-2 än att det blir 3-0, Men Pixbo kommer att vinna, det är givet, men de kommer vara rätt så chockade och omskakade efter denna matchserie.      

Täby-Endre, 0-3 i matcher

Den här matchserien anses nog som den jämnaste och mest ovissa av alla. Vilket normalt också stämmer för lagen som blev över som ingen fick eller ville välja. Men tyvärr kommer vi bli snuvade på spänningen detta slutspel. Endre vann denna matchserie tidigare i veckan när det stod klart att Hanna Nordstrand även missar slutspelet och att Ellen Bäckstedt gör comeback till slutspelet. Det var nådastöten för Täby. Stockholmarnas form är minst sagt usel och lägg till byte av tränare och timeoutade spelare fram och tillbaka samt skador på flera nyckelspelare. Täby startade som ett superbygge med potential att nå SM-final. Men efter all turbulens i föreningen och i truppen har guldbygget sakta men säkert vittrat sönder bit för bit. Det blir respass för Täby men jag är övertygad om att de återkommer med ett ännu starkare superlag kommande säsong och då är de även revanschsugna. Men här och nu är Endre det starkare laget och det kommer Bäckstedt&Co att bevisa i tre raka matcher.

Västerås Rönnby-Falun, 3-0 i matcher

Ett oväntat val av Rönnby och ett val som chockade Faluns Lisa Svarfvar, som trodde att valet enbart grundades på ekonomi. En rolig detalj i sammanhanget är att Falun är det enda laget som Rönnby har förlorat mot bland topp-5-8-lagen. Men till skillnad från Svarfvar är jag övertygad om att valet inte hade med ekonomin att göra utan att Falun gradvis har blivit sämre och sämre denna säsong och inte tvärtom. Falun tog 26 poäng första halvan och endast 18 poäng under den andra. Det krävs inte någon raketforskarexamen för att räkna ut vad det beror på. Falun har haft problem med skador och svårt att få ihop tre fungerande femmor tack vare det och det har slitit på spelarna. Med sviktande resultat kommer också sviktande självförtroende och denna onda karusell har såklart Rönnby sett. Inför slutspelsvalen var jag övertygad om att Thorengruppen skulle välja Falun just för den onda karusellen och på grund av ekonomin. Det borde varit det naturliga valet. Men till skillnad från Thorengruppen så vågar Rönnby välja motståndare efter dagsform och inte gamla meriter. Något som man belönas med tre raka vinster för. 

Thorengruppen-Kalmarsund, 3-0 i matcher

Det sjuka med årets upplaga av Thorengruppen är inte att de stod för en perfekt säsong utan poängtapp. Det sjukaste är att de har två VM-spelare på skadelistan i Delgado Johansson och Boric Svärd. Omständigheter som skulle kunna knäcka vilket slutspelslag som helst. MEN Thorengruppen har fortfarande kvar åtta VM-spelare i truppen, som spelade VM-final för ett par månader sedan. Dessutom har man fyra spelare till som varit med i de svenska landslaget men som inte kom med till VM. Tänk er Pixbo utan Moa Andersson och Lara Heini, Rönnby utan Wilma Johansson och Monika Schmid, Täby utan Matilda Östlund Visén och Lisa Carlsson, Falun utan Moa Gustafsson och Tone Einstulen, Endre utan Ellen Bäckstedt och Chiara Gredig och Kalmarsund utan Moa Tschöp och Dominika Buczek?

Umeålaget är egentligen ett all star lag och jag är tveksam om övriga lag i serien drog ihop ett gemensamt lag, med deras största stjärnorna, att de skulle slå Thorengruppen. Så det säger sig självt att Kalmarsund inte kommer ha en chans här. Thorengruppen är så överlägsna i år att de kommer skriva om reglerna för vad en perfekt säsong innebär. Hädanefter kommer en perfekt säsong inte längre vara att man tar ful pott i grundserien. Utan det kommer vara full pott i grundserien plus att springa igenom slutspelet utan att förlora en match och sedan kröna det med ett SM-guld.  


TV: Här hyllas Mattias Samuelsson med #13 i taket

Storvreta har hissat nummer 13 i taket i IFU Arena tillsammans med Jesper Berggrens #21 och Hannes Öhmans #14.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

 

 

 

Den här artikeln handlar om: