Foto: Tomas Brandt Wangel
Svenska Cupen

Speciell final för Thorengruppen: "Får inte många såna här chanser"

ANNONS

Daniel Jernberg, tränare i storlaget: "Att få spela en final i ett fullsatt kokande Thoren Arena blir något alldeles extra"

Efter att IKSU dragit sig ur SSL sommaren 2020 och Thorengruppen både fått en friplats i SSL och majoriteten av IKSU:s spelartrupp har Thorengruppen vunnit allt i Sverige och internationellt, utom förra årets cupfinal i Svenska Cupen.

– Det känns fantastiskt skoj att få möjligheten att kunna vinna en stor titel på hemmaplan inför våra fans, säger Thorengruppens tränare Daniel Jernberg till Innebandymagazinet.

IKSU och Thorengruppen har varit en maktfaktor inom svensk daminnebandy. Sedan 2005 har Umeålagen vunnit SM-guld tio gånger. Nu håller Thorengruppen på att bygga upp en häftig ”dynasti” där guldpokaler snabbt fylls upp i prisskåpet.

– Vi får inte många sådana här chanser så vi får passa på att njuta och ta in och använda den extra energin som publiken kommer ge oss. Alla finaler är speciella på sitt sätt men ja, såklart att få spela en final i ett fullsatt kokande Thoren Arena blir något alldeles extra.

Det behöver Thorengruppen se upp med hos Pixbo

Daniel Jernberg som själv har en lång spelarkarriär (moderklubb Ersboda SK) bakom sig i främst Umeå City i SSL men även spel i Granlo BK, Visby IBK och Thorengruppen får inte speciellt mycket uppmärksamhet som chefstränare i trefaldiga svenskamästarinnorna Thorengruppen.

– Jag skulle vilja beskriva mig själv som en aktiv coach som försöker ge spelarna direkt feedback under matchens gång samt ge dem energi och belysa bra beteenden.

Och hur går snacket i periodpauserna och hur vill du att ni ska spela?

– Vi pratar igenom de saker vi kan förändra till det bättre samt pusha på att fortsätta med de bra sakerna vi gör. Jag vill att vi är ett lag som driver tempot i matcher, jag vill att vi ska vara bollförande och det är vi genom detta där vi alltid försöker vara framåtlutade. Det kommer inte vara något undantag i finalmatchen mot Pixbo.

Vad är det som gör att finalerna mot Pixbo alltid blir så jämna?

– Svårt att kunna ge något exakt svar förutom att det är två väldigt skickliga lag där vi kan varandras styrkor och svagheter väldigt bra.

Vad behöver ni se upp med mot Pixbo?

– Först och främst vill jag säga att Pixbo är ett väldigt bra innebandylag med tre jämna och skickliga femmor. Men är det något vi verkligen ska se upp med så är det Pixbos kontringsspel, där är de ett av världens bästa lag.

Amanda Delgado Johansson är korsbandsskadad och är borta länge, är det några andra skavanker i truppen?

– Som det ser ut nu är alla tillgängliga.

Er målvakt Lovisa Hedin har den här säsongen fått sitt stora erkännande och genombrott under säsongen tack vare en bra SSL-säsong men också för att hon fick huvudrollen i VM. Hur har det påverkat henne och laget tänker du?

– För oss i laget är det ingen nyhet, Lovisa har varit så här bra i flera säsonger. Men jag är väldigt glad att Lovisa fick möjligheten att visa upp hur duktig målvakt hon är för den breda innebandypubliken.


TV: Borde VAR införas på innebandyns SM-finaler?

SSL-domaren Thomas Andersson: "Underminerar auktoriteten hos domaren"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Thorengruppen svenska mästare – vann SM-finalen dam i innebandy mot Pixbo Wallenstam Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK

Den här artikeln handlar om: