Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)
Berglinds kalla & heta: "En av de sämre matcherna jag har sett i år"
ANNONS

Karlstad både hissas och dissas i veckans SSL-krönika av Andreas Berglind.

Börjar med att jag tycker det är roligt att se att lagen kan rubba de två stora giganterna som har prenumererat på finalspelet de senaste åren. IBF Falun ger Thorengruppen två riktigt bra matcher med ett kryss i Svenska Cupen, då man också leder matchen med endast minuten kvar att spela. Man gör en till riktigt bra match i helgen då man visar att man börjar närma sig. 

Sedan har vi Täby FC som vinner matchen med 8-4 över Pixbo och ett drömmål av Hanna Nordstrand till 5-4, som visar vägen till en 8-4-seger. Jag tror Moa Andersson tänkte mycket på sin makalösa miss i öppet mål där Pixbo istället hade gjort 5-4 och matchsiffrorna hade varit tvärtom. 

Apropå snygga mål så gjorde Kalmarsund en hel del snygga mål och börjar närma sig den där sista slutspelsplatsen men som har oturen när man nu har vunnit en del matcher på slutet att ha Thorengruppen i nästa match. Det ska bli roligt att få se Kalmarsunds förstafemma mot Thorengruppens och få se hur den står sig där.

Kalla) Matchen mellan Endre–Åkersberga var en av de sämre matcherna jag har sett i år med ett uselt försvar av Endre som knappt ens hade ett markeringsspel, men framförallt hur man kan sjunka så mycket i försvaret så att Åkersbergaspelarna bara får gå in och skjuta helt ostört. Ändå om Isabel Balzano gör det mycket bra och var i särklass lagets bästa spelare, så kan man inte släppa dessa ytor. Varför kom inte en time out tidigare från Ackers? Varför tittar man bara på boll i Endreförsvaret? Hur kan det bli så många spelvändningar? Hur kan lagen släppa till så många enkla lägen?

Nej, den här matchen var det så mycket misstag och det enda positiva i den här matchen var Endres förstafemma som hade lekstuga varenda gång de kom in på plan och en fantastisk ”som vanligt” Ellen Bäckstedt som serverade passningar på passningar och framförallt till en mycket duktig Elin Roos, som är grymt roligt att få se den här publikfavoriten och en grym tjej i sig få göra 4 raka mål i matchen. Även Erika Nilsson ska nämnas som var duktig tillsammans med otroligt duktiga backparet Stina Ander och Ellen Berglund som satte ett bra tempo på bollen. Men Endre måste hitta uppspelsvarianter för kedja 2 och kedja 3 om det här ska hålla för man kan inte bara förlita sig på att Ellen Bäckstedt själv ska driva upp bollen och servera sina lagspelare som inte kommer att hålla i längden.

Kallare) Misstagen i slutet i matchen Karlstad-Lund där klockan stod på 18.45. Då med en 3-2 ledning för Karlstad och där Lund hade tagit ut bollen när Karlstad bröt Lunds uppspel och bollen gick till Frida Eklund som bara ska passa fram bollen till en helt fri Josefin Svarvfar, men missar den dessvärre för Karlstad och det är inte slut där. För när klockan står på 19.28 så blir det ett hopslag mellan Terners klubba och Minna Karlssons klubba där man ser att bollen går klart och tydligt (enligt mig) åt det hållet Minna Karlsson slår så Karlstad borde fått bollen i sina ägor med 32 sekunder kvar och hade varit närmare då men domare Claes Knutsson tyckte annat och sedan kunde Lund kvittera till 3-3 genom just Minna Karlsson. Men Karlstad fick ändå med sig två livsviktiga poäng i bottenstriden.


Kallast) IBK Lund som sjunker som en fura just nu och har förlorat fyra raka matcher i serien och har tappat placeringar i tabellen där Kalmarsund just nu jagar Lund. Som nu i deras två kommande omgångar möter Kais Mora och Lockerud där det nog måste bli sex poäng om man ska ta den där slutspelsplatsen man har jagat i flera år nu. Man har just nu en riktigt tunn trupp i Lund som kan straffa sig om man inte får in några nyförvärv där serien för dem
kommer att bli lång. En riktig kamp för ett slutspel mot lagen Kalmarsund, Malmö och Endre.

Het) Karlstad IBF som ryckte lite i botten och har nu hela sex poäng upp till Åkersberga och fem poäng upp till Kais Mora och som i sin nästa match möter Warberg och vid vinst där säkrar kontraktet, och ja jag säger det för jag tror att man blir kvar i serien om man får ihop 15 poäng, som kommer att räcka detta år i SSL. Då samtliga bottenkonkurrenterna förlorade så tar Karlstad två väldigt viktiga poäng som borde varit en poäng till.

Hetare) Kalmarsund som endast är fyra poäng upp till sjunde och åttonde platserna och endast fem poäng till sjätte platsen som kommer att bli lika rafflande som i bottenstriden. Jag tittade på matchen och tänkte om Buczek är lite krasslig då jag tyckte att hon slarvade med boll och passningar men går ändå från matchen med tre mål, som är imponerande. Som vanligt imponerade Moa Tschöp på mig i matchen men inte lika bra som tidigare, men det räcker att hon går på 80% så är hon ändå Bäst på plan och även roligt att se Matilda Sjödin som är överallt på plan och var riktigt bra idag.

Hetast) Täby FC som jag tittade på live och som jag innan säsongen sa att de kan vara en joker om en plats i finalen detta år. För dagen gick de mycket på två femmor mot Pixbo och rullade in någon avlastningsspelare då och då. De vinner mycket starkt mot Pixbo även om man inte var så där jättebra och Klara Molin hade inte sin bästa dag, men man har många andra duktiga spelare som Moa Delshammar. Hon gjorde vad hon ville i första perioden och la fram en sån där framspelning som bara hon kan till 1-0 och gör sedan själv 2-0. En annan spelare som var bra och gör 2+1 var Vilma de Gysser som bokstavligen stänkte upp det viktiga 3-1 målet och när man pratar om viktiga mål så var nog det viktigaste och snyggaste målet i matchen 5-4 målet av Hanna Nordstrand, som borde bli månadens mål.

Tycker också coacherna ska hyllas för ett kanonjobb i matchen då man visar att man kan slå samtliga lag på två femmor och inget lag vill nog ha Täby på sin slutspelssida nu. Kommande omgång blir en mycket spännande omgång med väldigt många jämna matcher där Åkersberga möter Lockerud och där Lockerud i princip kan spela bort Ackers ur SSL och där Rönnby möter Täby hemma om den viktiga tredje platsen i serien. Sen har vi matchen Malmö-Endre om vem som kan göra ett ryck om slutspelsplatserna. Vi har också den mycket viktiga bottenmatchen Warberg-Karlstad där Karlstad i princip kan säkra en SSL-plats om man slår Warberg. 

Kan Falun hota Pixbo borta och vara lika bra som de har varit mot Thorengruppen? Kämpa!

Andreas Berglind, som utsågs till årets tränare i SSL förra säsongen, har en expertroll på Innebandymagazinet 2023/24 med återkommande analyser om högsta och näst högsta divisionen på damsidan där han utser omgångens kallaste och hetaste.

Den här artikeln handlar om: