Foton: Per Wiklund
VM 2023

Moa Tschöp: "Tjeckien kommer vara svårare än Finland"

ANNONS

Backstjärnan Moa Tschöp gör sitt sjätte VM: "Går in med inställningen att det är mitt sista VM"

Under måndagen så presenterade förbundskaptenen Åsa "Kotten" Karlsson vilka 20 spelare som ska representera Sverige i VM 2023, som avgörs i Singapore den 2-10 december.

På plats under pressträffen fanns bland annat  Moa Tschöp. Kalmarsundssbacken gör sig nu redo för sitt sjätte VM., det första spelade hon redan 2013. 

Vad ser då den numera 32-åriga Tschöp för skillnader på henne nu jämfört med när hon VM-debuterade för tio år sedan?

– Ganska mycket, jag har fortfarande spetskvaliteerna kvar men rutinen gör otroligt mycket för prestationen. Man förstod inte det för tio år sedan men nu känner jag att rutinen gör otroligt mycket, så pass att jag tycker det är roligare att spela innebandy nu än vad jag gjorde då, säger Tschöp till Innebandymagazinet.

Det är flera debutanter med i truppen, vad kan du som rutinerad landslagsspelare göra för att hjälpa debutanter som kommer med, ger du några tips?

– Jag tycker redan att de är inne i truppen, de är fantastiska tjejer och fantastiska innebandyspelare. Det handlar om att komma in i VM också med allt vad det innebär, där skulle jag bara säga njut, det är klart att det är prestation och att vi ska vinna men glöm inte bort att njuta och verkligen vara här och nu.

Det är mycket press på svenska landslaget, allt annat än guld känns som ett misslyckande, hur hanterar du det?

– Jag ser det som en morot, “Kotten” (Åsa Karlsson, förbundskapten) och ledningen tar ut en trupp där de vet att spelarna klarar av det, man kan kalla det press men jag skulle kalla det privilegium att man får vara med och kriga om VM-guld efter VM-guld, det är det inte många landslag som får göra. Man vet att om man spelar innebandy i ett svenskt landslag är det guld som gäller och det är bara att hantera situationen, sen gör alla det på olika sätt men jag tycker det är fantastiskt att vi får vara med om att göra det.

Du har haft en knäskada och du säger idag att du går in med inställningen att det här kan vara ditt sista VM. Vad känner du kring det?

– Jag är fokuserad på VM, på att spela, prestera och ta ett VM-guld sen tar jag beslut därefter. Jag hade kunnat spela i tio år till om kroppen hade velat för så kul tycker jag att det är men sen får man se vad verkligheten säger och vill. Men det är mycket möjligt att det är mitt sista VM och det är väl ingen skillnad egentligen förutom att det blir lite mer känslosamt.

Åsa Karlsson nämner också att det blir hennes sista VM, också känslosamt. Hade det känts extra speciellt att ni båda kan avsluta med ett guld?

– Ja självklart, jag åker inte till ett VM och tänker att “nu ska vi vara nöjda med att förlora”, aldrig i livet. Utan det är vinst som gäller och sen tar vi det därifrån men det är klart att om det blir mitt sista VM så vill jag självklart vinna mitt sista VM.

Hur ser du på konkurrenterna inför VM? Finland har varit väldigt starka, ser du några andra toppkonkurrenter?

– Tjeckien har tagit otroliga kliv och är väldigt, väldigt bra. Jag tror att Tjeckien kommer vara svårare än Finland. Men det är klart att Finland alltid ät Finland och ett VM alltid ett VM, vi har sett hur tight det har varit senaste åren men jag tycker alltid bara att det är roligt, jag vill åka till ett VM och känna att vi måste komma upp i prestation för att kunna vinna. VM ska vara tufft och det ska va tight, man måste bara älska det.

Vm spelas nu i Singapore, en lång resa, vad känner du inför det?

– Jätteroligt, man hör hur fansen är där borta, att det blir ett annat tryck. Sen är det en omställning med klimat och tidszon men det är bara att hantera. Det är lika för alla och speciellt för oss som kommer från Europa. Vi ska se till att vi inte kan skylla på det eller att det är en orsak till att vi inte vinner. Ledningen har bra koll på hur vi ska hantera det så för oss gäller det bara att vara påkopplade, medvetna och göra det bästa av situationen. Det ska bli jätteroligt!
 


TV: Chrull & Traktorn synar Sveriges VM-trupp

Christian "Chrull" Svensson och Jonas "Traktorn" Hansson snackar upp VM i Singapore: "Hon kan bli viktigaste spelaren för Sverige"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: