vm-truppen
Foton: Per Wiklund
VM 2023

Hyllar debutanterna: "En grym blick för spelet"

ANNONS

Åsa "Kotten" Karlsson efter gårdagens truppsläpp: "Bredden är otroligt stark"

Under måndagen så presenterade förbundskaptenen Åsa "Kotten" Karlsson vilka 20 spelare som ska representera Sverige i VM 2023, som avgörs i Singapore den 2-10 december.

Innebandymagazinet var på plats under pressträffen och inledde med att fråga förbundskaptenen Åsa “Kotten” Karlsson vad som egentligen kännetecknade den trupp som hon nyligen presenterat. 

– Just att bredden är otroligt stark, vi har många som har spelat flera internationella och stora matcher, vi har många matchvinnare, vi har en blandning av erfarenhet och spetskompetens. Jag tycker att det är en stark trupp på det sättet att vem som helst kan gå in och avgöra.

Du nämner under presskonferensen att det är många som kan spela på olika positioner och att det är en styrka för er, varför är det viktigt?

– Det är för att vi spelar ett väldigt rörligt spel, ett offensivt spel där vi sätter hög press, vi vill att alla ska va delaktiga i anfallsspelet. Även en försvarare kan ju vara högst upp ibland beroende på vart bollen är och då kan det bli så att man inte hinner ner till sin ordinarie plats. Rörligt spel helt enkelt.

Flera VM-debutanter presenteras, vad hoppas du att de unga spelarna ska tillföra?

– Jag skulle säga att dom ska bidra med det dom är uttagna för, i Nellies (Öhgren) fall som är här så har hon en grym blick för spelet, kan spela på många positioner, sätter många bra passningar och gör sina medspelare bättre. Jonna Stenvall som försvarare är en duellspelare, oöm och med bra uppspel. Lovisa Hedin är en målvakt som har erfarenhet av stora matcher och bra utkast. Sen har vi Hanna Nordstrand, årets rookie förra året och var grym på att sätta dit bollen och jobba hårt, har ett otroligt avslut.

Hur har det funkat för debutanterna att komma in i landslagstruppen?

– Vårt landslag är fantastiskt, det är så öppet och alla tar hand om varandra, det spelar ingen roll om man har gjort 100 landskamper eller om man är debutant. Man välkomnas med öppna armar och vi vet att alla har en viktig roll i det här laget för hur vi ska vinna matcher och stå där med guldet i slutet. Det är en god stämning i laget.

Hur ser du på konkurrensen från de andra toppnationerna till detta VM? 

– Det kommer vara Tjeckien i gruppen som vann på straffar mot oss i EFT, de är på frammarsch. Schweiz som har bytt ut sin ledarstab och bytt ut spelare har hittat ett nytt spel och är intressanta utifrån den aspekten, vilket jag tror kommer ställa till det för många lag. Men Finland är den största motståndaren.

Finland har vunnit EFT två år i rad, vad skulle du säga att det är som gör Finland bra?

– De jobbar stenhårt i varje duell, vinner mycket boll där och sen så har de en oerhört skarp trupp med Veera Kauppi i spetsen, det gäller att de inte får ha så mycket boll helt enkelt.

Sverige har tagit åtta raka VM-guld, hur hanterar ni den pressen och favoritskapet som det ständigt innebär?

– Vi gjorde en utvärdering under VM i Uppsala, då tog vi in en idrottspsykolog till VM-lägret som uppskattades väldigt mycket och sen har vi fortsatt att jobba med det under de här två åren. Vi har pratat om vårt beteende, oavsett dignitet på matchen och när i matchen det är. Vad vi känner oss trygga med och hur vi kan känna oss bekväma med att våga göra de saker som vi har bestämt oss för att göra. Det är klart att huvudet är en viktig del, spelmässigt så är vi ju riktigt bra innebandyspelare i Sverige och har den bästa truppen men sen gäller det att huvudet är med, tänka rätt och våga ta rätt beslut.

Du nämnde i slutet av presskonferensen att det blir ditt sista VM, hur känns det?

– Det är klart att det kommer kännas, det här har jag hållit på med sen 2012 egentligen, jag har varit förbundskapten i sex år och det har varit mitt bästa jobb. Det är en stor del av min vardag och det här var ju min dröm, det är fantastiskt att vara förbundskapten men allting har ju sin tid och det känns som att det är en bra avslutning på detta och jag har landat väldigt bra i beslutet.

Än så länge lever vi fortfarande i drömmen, har du börjat tänka på vad som händer sen eller är det fullt fokus på VM?

– Nu är det bara VM och sen så får vi ta det andra efter. Det finns mycket att ta tag i och förbereda oss för i staben och för spelarna så nu ska vi se till att vi blir otroligt jobbiga att möta.


TV: Chrull & Traktorn synar Sveriges VM-trupp

Christian "Chrull" Svensson och Jonas "Traktorn" Hansson snackar upp VM i Singapore: "Hon kan bli viktigaste spelaren för Sverige"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: