Notification

Hur du väljer rätt innebandyutrustning

Lär dig om innebandy utrustning, hur du väljer rätt kläder och skydd både för match och träning.

Den här artikeln innehåller sponsrat innehåll.

 

Innebandy är en fantastisk sport som kombinerar snabbhet, skicklighet och taktik på planen. Oavsett om du är en erfaren spelare eller precis har börjat spela är det viktigt att du har rätt innebandyutrustning för att prestera så bra som möjligt. 

 

I denna artikel kommer vi att utforska hur du väljer rätt innebandyutrustning för dig själv samt hur du kan hjälpa ditt barn att bli bättre på innebandy genom att investera i rätt utrustning. Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på och vilken sorts utrustning som är viktig för alla innebandyspelare.

 

Välj rätt kläder och skydd för att vara bekväm under match och träning

Att ha rätt kläder och skydd är avgörande för att du ska känna dig bekväm under både matcher och träning. Här är några snabba tips som du bör ha koll på när du väljer din innebandyutrustning:

 

Tröja och shorts: Välj kläder som är tillverkade av ett material som är lättviktigt och andas för att hjälpa till att reglera kroppstemperaturen när du spelar. Satsa på funktionella material som transporterar bort fukt för att hålla dig torr och bekväm. Många kläder designade för atleter kombinerar dessa egenskaper och det är värt att investera i lite dyrare material om du verkligen vill höja din prestation till nästa nivå.

 

Skor: Med ett par kvalitativa innebandyskor som ger bra grepp och stabilitet på planen kan du förebygga halkolyckor och få maximal kontroll över din kropp när du utför explosiva och plötsliga rörelser och kroppsfinter. Se till att skorna har en bra dämpning för att minska risken för skador.

 

Skydd: När du spelar innebandy är det oundvikligt att få ett par smällar på kroppen. Välj högkvalitativa knä- och armbågsskydd för att skydda dessa känsliga områden när du ramlar. Ett riktigt bra tandskydd kan också vara en bra idé för att skydda tänderna och förebygga hjärnskakning från olyckliga kollisioner med andra spelare.

 

Klubba och boll – Rätt utrustning gör dig till en bättre spelare

Din innebandyklubba och boll är dina viktigaste verktyg på planen. Att välja rätt klubba kan göra en stor skillnad för ditt spel. Klubben ska kännas som en naturlig förlängning av din kropp och proffsspelare har oftast flera olika klubbor med sig till varje match. Här är det viktigaste du bör tänka på när du väljer klubbor och bollar.

 

Klubba: Klubbans längd och flexibilitet är de viktigaste faktorerna som spelar roll när du väljer din klubba. Generellt sett bör klubban nå upp till din navel när du står barfota. När det gäller flexibiliteten brukar skickligare spelare föredra en styvare klubba för bättre kontroll och skottkraft, medan spelare som har snabbhet som sin styrka brukar välja en mjukare klubba för bättre bollhantering när de springer längs med planen.

 

Boll: Det finns olika typer av innebandybollar att välja mellan, som plast- eller gummerade bollar. Testa olika typer av bollar för att hitta den som passar ditt spel och din spelplan bäst. Ta reda på vilken typ av boll som används i de turneringar och serier du spelar i så att du kan träna med rätt boll innan det är dags för riktiga matcher.

 

Att hjälpa ditt barn bli bättre på innebandy med rätt utrustning

Om du har ett barn som är intresserad av innebandy kan du hjälpa dem att bli bättre spelare genom att investera i rätt innebandyutrustning. Här är några sätt att stödja ditt barns utveckling på innebandyplanen.

 

Storlek och passform: Se till att ditt barn har rätt storlek på kläder och skydd. Kläderna bör vara bekväma och inte begränsa rörelsefriheten. Välj skydd som sitter tätt och ger tillräckligt med skydd utan att vara obekväma. Skydd som sitter för löst kan begränsa barnets rörelser och leda till obehagliga skavsår.

 

Anpassa klubban efter ditt barn: Klubbans längd och flexibilitet är särskilt viktiga för barn. Kapa klubban till rätt längd så att den når upp till naveln när barnet står barfota. En lättare och mer flexibel klubba kan vara fördelaktig för att barnet ska kunna hantera den bättre och utveckla sina tekniska färdigheter. Testa gärna att ha både en styv och en flexibel klubba och låt barnet testa de olika klubborna under träning och välja den modell som de föredrar.

 

Träning och övningar: Förutom att välja rätt utrustning är det viktigt att uppmuntra ditt barn att träna och öva på sin teknik regelbundet. Grundläggande färdigheter som passningar, skott och bollhantering är viktiga att öva på flera gånger i veckan för att bli bättre. 

 

Varierade lagkamrater: Låt ditt barn gärna träna med flera olika grupper av barn så att de kan inspireras och lära sig av flera olika spelartyper och tränare. Detta är särskilt viktigt om ditt barn redan är bäst i sitt lag. Att träna med äldre barn kan också bidra till att de utvecklar sin teknik och fysik snabbare.