allsvenskan
Foto: Per Wiklund och AC.Kårhag
Allsvenskan västra/södra

SSL-stjärnan om flytten till Allsvenskan

ANNONS

Sara Attermos tankar om sitt nya lag och om den nya seriestrukturen i Damallsvenskan.

En trend de senaste åren har varit att SSL-stjärnor tar ett steg tillbaka ner till Allsvenskan för att hjälpa till att spela upp ett lag till Svenska Superligan. Den senaste i raden att göra det är Sara Attermo som har spelat 15 säsonger i världens bästa liga men efter att Sirius åkte ur SSL bestämde hon sig för att fortsätta karriären i Katrineholm.  

– Jag vet knappt om laget jag spelade i förra säsongen existerar och gör de det är det inte super högt upp i seriesystemet så det bidrog så klart till att jag bytte. Enda jag bestämt inför nästa säsong var att nu är det slut med pendlandet, men så står jag här och har valt ett lag som ligger ännu längre hemifrån än det förra, säger Attermo till Innebandymagazinet med ett stort skratt och fortsätter berätta om valet av att spela med katrineholm: 

– Det är roligare att spela i en mindre stad, är mer fokus från media och känns som det blir mer drag med allt runtomkring än vad det blir i Stockholm där lagen tyvärr försvinner i mängden. Så Katrineholm känns helrätt för mig.

Attermo spelade 10 säsonger i SSL med Täby och vann ett SM-guld innan hon bytte till Sirius där hon spelat de tre senaste säsongerna. Man får backa bandet ända till säsongen 10/11 för att hitta när Attermo spelade på den näst högsta nivån senast.  

– Jag har höga förväntningar på den kommande säsongen, ska bli superspännande att spela i Allsvenskan, har aldrig gjort det förut då näst högsta serien var division 1 back in the days.

Vad har du för målsättning kommande säsong?

– Tycker det är lite svårt med målsättning för både mig och laget då jag inte riktigt vet nivån i Allsvenskan på motstånd och så. Men jag vill vara en viktig spelare för laget som är avgörande i matcherna. Och jag tror vi kan stå oss bra i serien och vara med och slåss om en kvalplats. Katrineholm är ett härligt gäng med en bra attityd och en vilja att gå uppåt så det lovar gott. 

FBC Katrineholm är en relativt nystartad förening (2018) som klättrat upp i seriesystemet fort. De kanske inte har följt din karriär så mycket så hur skulle du beskriva dig själv som innebandyspelare? 

– Jag gillar spelet nära och runt mål, vill göra mål själv och även spela fram. Tycker om att trycka ner motståndarna och bita sig fast i offensiv zon, men även försvaret är en bra chans till kontring så där vill jag vara rätt i position och hugga på motståndarnas misstag. Men är mest känd för att skymma målvakten och hacka in returer, haha.

Kan du berätta något för ditt nya lag som de inte vet om dig?

– Jag kan inte höger och vänster samt förstår inte vart folk pekar, det kan försätta mig i intressanta situationer ibland. Och för att veta vilken sida jag ska försvara på får jag sikta in mig på något riktmärke, typ läktare eller reklamskylt. Alternativt rita något på ena handen.

När sedan den rutinerade forwarden får frågan om att tycka till om vilka hon tror kommer hamna i toppstriden i serien kan hon inte begränsa sig till bara den Västra serien utan förutspår alla fyra serier. 

– I vår serie tror jag lite som ni tippat, vi Telge, Västerås och Skoghall bör vara de som slåss om det. Självklart går vi för kval. I södra blir det väl Partille och Jönköping som får kvala. I norra serien Dalen etta, RIG blir tvåa och får inte kvala så Ö-vik får den kvalplats istället. Östra känns riktigt bra med flera lag som verkligen går för det. Men hoppas och tror att Storvreta lyckas ta sig upp, inte kul att varit med och spelat ur Uppsalas bästa damlag från SSL så skulle kännas fint om de gick upp. Uppsala ska ha ett SSL-lag på damsidan. Men det blir tufft då Dalen är bra och det kändes hugget som stucket mellan dem och Mora om vilka som skulle gå upp igen. Även Nacka är en tuff konkurrent som siktar på att ta sig tillbaka. AIK är det knäpptyst runt men 3-4 bra nyförvärv så kan de också slåss där uppe.

Den kommande säsongen blir den sista med fyra Allsvenska serier för till säsongen 24/25 bantas Allsvenskan ner till två 12-lagsserier. Vilket innebär att endast de fyra bästa lagen denna säsong är garanterade fortsatt allsvenskt spel samt att tabellfemman får kvala sig kvar. 

– Jag tycker sättet det görs på är fel, fler lag borde kvala mot varandra då Norra serien egentligen bara har 2,5 lag som är bra. Men fler än så därifrån kommer få spela i en av de två serierna. Tycker även att det blir tokigt i Östra serien då den känns superstark att så många av de lagen kommer ryka. 

– Att man bantar Allsvenskan till två serier kan bli bra, men problemet i Allsvenskan är enligt mig att lagen från div 1 kommer upp dit för enkelt. Så hade jag fått välja, tre serier och ett gruppspel med lag från olika delar av Sverige innan du får gå upp från div 1, tycker också bara att max ett lag ska åka ur direkt från allsvenskorna, resten säkra eller kval, gör det tuffare att gå upp istället så kommer det bli bättre nivå då lagen får chans att etablera sig när man väl gått upp.

– De bästa lagen i allsvenskan har ju stått sig bra i SSL och hållit sig kvar för det mesta och är inte överdrivet många matcher som slutar tvåsiffrigt heller, så nivån bör vara helt ok, i vart fall på topplagen.

Katrineholms Silly season så här långt


Klara in

Sara Attermo, forward (Sirius)

Jani Pyykönen, tränare (Hässelby)

Andreas Sjöberg, ass tränare

Martin Kristensson, ass tränare

Julia Andersson, back (Katrineholms IBF)

Maya Adolfsson, back (Standard)

Klara ut

-


TV: Storvreta och Falun i gemensam storsatsning

Storklubbarnas plan för att kickstarta nästa säsong: "Hela Sverige ska kunna titta - hoppas bjuda på show"


Matchrapporter: Katrineholm tvingas till kval trots seger mot GS 86 Katrineholm vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Huddinge IBS Seger för Katrineholm borta mot Skoghall Telge SIBK upp i topp efter trepoängare mot Katrineholm Berglund och Lilja bakom Katrineholms vändning mot Västerås IBS

Den här artikeln handlar om: