#ib24silly
Foto: Andreas Joakimson
#IB24SILLY

Valde att stanna hos Jönköping: "Hade känts konstigt att lämna"

ANNONS

Emil Jacobsson: "Jag vill spela slutspel med JIK"

Jönköping har blivit synonymt med ingenmansland, en skikt i tabellen man hamnat i under de sex senaste säsongerna. Man tog steget upp till Superligan 2017/18 men har sedan dess aldrig varken gått till slutspel eller åkt ur.

Förväntingarna inför året säsong var relativt höga, åtminstone från vissa håll. Spelarflykten i somras blev inte lika stor som tidigare år – den här gången tappade smålänningarna exempelvis ”bara” en nyckelspelare, detta i form av Filip Björk som stack till Storvreta.

Men, när serien var färdigspelad, så kunde vi åter konstatera att Jönköpings säsong tog slut efter den sista grundserieomgången då man slutade tia.

“Vi måste inse vad som krävs”

Emil Jacobsson, lagets unga (20 år) men ack så viktiga center, har sin teori klar varför det inte gick bättre än vad det gjorde den här gången.

– Man kan se det som att vi har höga toppar och låga dalar, men vi har väl inte hittat något stabilt grundspel eller något sånt för att kunna hitta sätt att spela det spelet vi vill spela – för att slå lag på övre lägre halvan, säger Jacobsson.

Han fortsätter:

– Vi hade bra matcher mot vissa slutspelslag och mer eller mindre katastrofala matcher mot icke slutspelslag. Så vi har varit lite för inkonsekventa och har inte riktigt fått den utdelningen på de taktiska grejerna vi hade behövt.

Jönköping måste nu, enligt Jacobsson, ”inse vad det är som krävs”.

–  Vi får ju kanske titta på slutspelslagen, vad är det som skiljer dem från oss? Vad vi kan göra för att minska den skillnaden och faktiskt få vårat spel att kunna mynna ut i till att vi blir ett slutspelslag.

– Vi måste hitta vårat sätt att vinna matcher på. Vi kan inte försöka spela som ett annat lag, för vi har våra färdigheter i vår trupp så vi kan inte göra allt som de gör. Det gäller att sätta en prägel på vårt spel och skaffa en tydlig identitet. Det är något som vi saknar jämfört med slutspelslagen, där man är lite tydligare kring hur de spelar.

Hyllats av SSL-spelare: “Han är ruskigt jävla bra”

Jacobsson kommer ursprungligen från Östergötland, där moderklubben heter IBK Åtvidaberg. Han gjorde sina första matcher i Jönköping 2020/21, då på ett dubbellicensavtal med dåvarande klubben Ledberg. Säsongen efter fick han ett permanent avtal med SSL-lag och har imponerat sedan dess.

Säsongen som gick slog han sitt egna poängrekord i serien, det blev 11 mål och 19 framspelningar på 26 matcher. I december utsågs han också till seriens mest underskattade spelare av Thorengruppens Jim Johansson, som då sa:

– Emil Jacobsson är ruskigt jävla bra. Han har inte dragit in så mycket rubriker. Han är en otroligt duktig innebandy-spelare. Han vänder på en femöring, det är en riktigt bra innebandyspelare. Han förtjänar mer kredd än vad han fått hittills.

Vad tycker då Jacobsson själv om sin egna säsong?

– Det startade väl lite trevande och knackig, det var inga helt overkliga stunder på planen till och från. Men jag tyckte ändå att den blev bättre och bättre under säsongens slut, i kombination med att vi fick bättre och bättre stäm i våran femma. Det kändes allt mer naturligt. Dels med kemin med (Fredrik) Bäckman och (Oscar) Rohlin. Allt blev väldigt bra och kändes bättre och bättre.

20-åringen, som var med i Sveriges U19-VM-trupp 2021, förlängde i dagarna också sitt kontrakt med Jönköping – detta trots intresse från annat håll i SSL.

Innebandymagazinet pratade med Jacobsson innan nyheten kom ut och han sa då följande om sitt utgående kontrakt:

– Jag har sagt att jag trivs bra i staden och det hade känts konstigt att lämna den här föreningen utan att ta den till slutspel. Det är min vision, att jag vill spela slutspel med JIK i alla fall. Sen får vi se vad som kan tänkas hända utöver det.

När nyheten sedan blev officiell så berättade Jacobsson om sitt beslut. 

– Jönköping som klubb och som stad ligger mig redan väldigt nära hjärtat. Vi har något bra på gång med killar som vill framåt och fortsätter att utvecklas. Jag vill vara en stor del av den resan och visa att vi menar allvar. Jag vill fortsätta spela mycket och bidra till att JIK tar sig till slutspel kommande säsong, sa Jacobsson i ett pressmeddelande. 

Joacim Nordén från Jönköpings sportgrupp:

– Emil tar stora kliv för varje år. Han kom till oss på dubbellicens för 3 år sedan och har sedan dess utvecklats till att bli en fullfjädrad SSL-spelare. En otroligt seriös och målmedveten kille som ger sitt yttersta till laget både på och utanför planen. En tvåväggscenter som vi vill bygga laget kring och som kommer bidra än mer kommande år. En förlängning som vi är väldigt stolta över och som ska vara en stor del i vår jakt på slutspel, sa Nordén i pressmeddelandet.

ANNONS

TV: "Det var delmålet, nu är nästa Globen"

Innebandymagazinet träffade Pixbos Rikke Ingebrigtsli Hansen efter kvartsfinalvinsten mot Kalmarsund.

Matchrapporter: Storvreta vann och avgjorde matchserien 3-1 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot JIK JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik Storvreta tog ny seger mot JIK Storvreta tog hem första matchen mot JIK

Den här artikeln handlar om: