Foto: IBK Dalen
SSL-kval

Backstjärnans tankar inför supermötet i kvalet

ANNONS

Allsvenskans två bästa lag genom tiderna (poängmässigt) gör upp om en plats till SSL.

I helgen inleds sista fasen av kvalet till SSL och det är fyra lag som krigar om de två SSL-platserna. De två klassiska SSL-lagen Dalen och Mora, gör upp om en plats och uppstickaren Västerås tar sig an 90-tals giganterna Lockerud Mariestad. Det är bästa av tre matcher som gäller och vinnaren spelar i SSL 2023/24.

Säsongen 19/20 åkte Dalen ur SSL för att de låg på nedflyttningsplats när pandemin avbröt säsongen. Sedan dess har man haft siktet på att ta sig tillbaka till finrummet men förra säsongen misslyckades man i kvalet mot Örnsköldsvik men nu har man en ny chans mot Mora. 

– Det är såklart lite nervöst men man är mest taggad, det är ju de här matcherna man väntat på hela säsongen, speciellt efter förra årets uttåg i första kvalrundan, säger Ida Waern till Innebandymagazinet.

Backen anslöt till Dalen mitt i förra säsongen efter två säsonger i SSL med Thorengruppen och Falun. Det blev inte så mycket speltid i SSL men hos Dalen har 21-åringen blommat ut rejält och varit en av lagets viktigaste spelare under säsongen.  

– Vet faktiskt inte riktigt vad jag ska svara på varför det går så bra i år, känner kanske inte att jag har blommat ut rejält men om det ska vara nånting då så är det förmodligen att jag har fått mer speltid i Dalen än i de andra lagen.

Upplägget på Allsvenskan är att lagen i norra serien möter lagen från östra serien i enkelmöten och när Dalen mötte Mora i serien så föll de med 7-8 i sudden borta. En förlust som i efterhand blev en nyttig läxa inför det som komma skall.  

– Kort svar är att man måste våga vinna i viktiga matcher när det gäller. Men utöver det ska vi fortsätta med vårt spel och inte tumma på nånting. Vi har ett bra presspel som är jobbigt för alla lag vi möter, så det är bara att köra på så kommer det gynna oss och då har vi bra förutsättningar att lyckas den här gången.

Mora spelade in 64 poäng under grundserien och Dalen spelade in 63 poäng. Det är de två högsta poängskördarna någonsin i Allsvenskans historia så frågan är vilka det är som är favoriter i detta möte?

– Svårt att säga då vi båda, precis som du sa, har gått otroligt bra i serien och jag tror och hoppas att det kommer bli jämna matcher in i det sista. Men kan tänka mig att Mora ses som favoriter eftersom de åkte ur förra säsongen och fick behålla många av nyckelspelarna från säsongen innan i SSL. 

Varför kommer Dalen spela i SSL nästa säsong och inte Mora?

– Det vill jag inte jinxa om så svarar inte på det, haha.

ANNONS

TV: "Det var delmålet, nu är nästa Globen"

Innebandymagazinet träffade Pixbos Rikke Ingebrigtsli Hansen efter kvartsfinalvinsten mot Kalmarsund.

Matchrapporter: Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund Emma Sarkkinen het när IBK Dalen besegrade Örnsköldsvik IBF IBK Dalen säkrade seriesegern efter 6-5 mot RIG Umeå Storseger för Pixbo Wallenstam borta mot Kais Mora

Den här artikeln handlar om: