Foto: Per Wiklund och Expressen
SM-slutspel


Kommenterar zorrostraffarna: "Enda sättet att få folk att fatta"

ANNONS

Simon Palmén om reaktionerna som hans Linköping fått efter zorrstraffarna mot Storvreta.

Den gångna veckans stora snackis har varit kvartsfinalen mellan Storvreta och Linköping, som fick avföras efter straffar. Där valde Linköping att försöka zorra in bollen vid fyra tillfällen, något som har väckt stora reaktioner.

En mycket klart majoritet av kommentarerna på sociala medier har sågat både regeln (att man får dra bollen bakåt) samt att Linköping valt att gå den väg man gjorde med sina straffar.

Jesper Alm, en av spelarna som valde att köra en zorrostraff, berättade tidigare i veckan för Innebandymagazinet om hur man resonerade.

– Vi vill ge oss själva så stor chans som möjligt att vinna. Vi trodde att vi hade det på det här sättet, sa Alm och fortsatte:

– Jag tror inte det är många spelare i SSL som uppskattar zorrostraffar, men nu är det ett slutspel och vi kommer göra allting för att vinna. Är det enligt reglerna så…ja, vi kommer göra allting för att vinna. Det är det sättet vi ansåg ge oss störst chans på men tyvärr räckte det inte igår.

Simon Palmén: “Det ser inte bra ut”

I en intervju med Corren ger även Alms lagkamrat Simon Palmén sin bild på straffarna. Palmén gjorde likt Alm mål på sin zorrostraff, men till Corren säger 29-åringen att han ”håller med om att det är parodi”, och att regeln bör ändras.

– Det är inget snack om saken. Regeln har funnits i fem år typ och jag trodde att det skulle ändras direkt. Att man skulle inse sitt misstag. Men de har inte gjort det och låtit det pågå. Vi har stått emot också, trots att vi har flera som kan göra så på straffar. Nu var det SM-kvartsfinal och tror vi att det är bästa sättet för att vi ska vinna så kommer vi använda oss av det om regeln tillåter det, säger han till Corren.

Palméns förhoppning är att Linköpings val, att köra på med zorrostraffar, ska leda till att regeln förändras.

– Någonstans tycker jag att det här är enda sättet att få folk att fatta att regeln måste ändras. Att man drar det till sin spets. Det ser inte bra ut och är inte schysst mot målvakterna heller. Det är ju inte så att han (Måns Parsjö) räddar två av våra, utan vi missar. Jag tycker regeln ska ändras, men den som inte gör allt för att vinna har inte riktigt fattat vad sport går ut på.

“Den kritiken är missriktad”

Måns Parjsö, Storvretas målvakt, var hård i sin kritik efter matchen. Han sa bland annat att ”man tycker att det ska vara någon sorts gentlemen agreement. Det har alltid varit det bland alla andra klubbar, men det finns några få som inte vill”.

Det uttalandet köper inte Palmén riktigt.

– Jag vet inte vad han menar med det faktiskt. Där tycker jag kritiken är missriktad. Det är helt rätt att kritisera regeln, men jag tycker det är för många som zorrat under lång tid för att säga att det finns något "gentlemans agreement”, säger han.

Ikväll drabbar lagen samman igen, den här gången i Linköping. Storvreta har med sig en 2-1-ledning i matchserien. Linköping får dessutom klara sig utan sin tränare David Gillek som i dag fick en två matchers lång avstängning.

Se alla höjdpunkter – inklusive straffarna – från Storvreta-Linköping:

ANNONS

Matchrapporter: Pixbo säkrade segern i matchserien mot Linköping Pixbo tog ny seger mot Linköping Linköping vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger i serien mot Linköping Bra start för Pixbo efter seger mot Linköping i första matchen

Den här artikeln handlar om: