Tschöp vann SM-guld med Täby 2019.
Foto: Per Wiklund
FBC Kalmarsund

Förvåningen - när hon får höra om senaste slutspelsmatchen: "Sjukt!"

ANNONS

Kalmarsunds Moa Tschöp gör ikväll sin första slutspelsmatch på fyra år.

Moa Tschöp och SM-slutspel är mer eller mindre synonymt med varandra. Kalmarsunds-backen har gjort totalt 93 matcher i slutspel, bara Hermine Dahlerus (127), Emelie Wibron (97) och Anna Wijk (96) har gjort fler.

Men faktum är att det var ett tag sedan vi såg Tschöp i dessa sammanhang. Förra säsongen spelade hon i Allsvenskan med Kalmarsund. Året dessförinnan så hoppade hon av spel i Täby innan slutspelet drog igång, och för tre år sedan blev det inget slutspel för något lag alls då pandemin kom vägen.

Moa Tschöps senaste match i ett SM-slutspel var alltså finalen 2019, som hennes Täby vann mot KAIS Mora – något som kom som en mindre överraskning för henne.

Jag gissar att du minns din senaste slutspelsmatch rätt så väl, Moa?

– (Tystnad)…var det SM-finalen? Just, det precis! Det är sjukt när man tänker på det så, säger Tschöp till Innebandymagazinet.

Hur mycket har du saknat dessa matcher?

– Jättemycket. Det är det bästa jag vet! Jag är otroligt taggad och vill verkligen spela såna här matcher, de är de roligaste att spela.

31-åringen brukar vanligtvis representera lag som antingen är favoriter till SM-gulden, eller lag som åtminstone har god chans att nå finalen. Den här gången är det annorlunda då hon bär nykomlingen Kalmarsunds tröja, men hon menar på att hon är van med att vara underdog i sammanhanget.

– Man har varit det tidigare med Täby, när vi slog ut IKSU, men även i Mora när vi också slog ut IKSU. Det har man absolut känt på, säger hon först.

– Sedan var man inte lika mycket underdogs då som vi är nu. Det är en liten ny känsla och det är spännande. Man får nytändningar hela tiden i sin karriär. Det ska bli kul att testa på det också.

Mörkar direkt: “Inget jag kommer gå ut och säga”

Kalmarsund säkrade slutspelsplatsen i den näst sista omgången, och slutade sedan sjua i serien. När det var dags för topplagen att välja motstånd i kvarten så var Thorengruppen först ut, deras val föll på Malmö. Därefter gick turen över till Pixbo, som då valde just Kalmarsund.

Hur ser då Tschöp på Kalmarsund chanser mot Pixbo?

– Tittar man bara på pappret är de inte jättestora. Vi ska verkligen göra allt vi kan och jag har verkligen en god känsla i magen. Jag tror vi kommer kunna störa dem rejält faktiskt – mer än vad andra tror! Det är klart att jag måste tro på det, jag vet att alla i vårat lag gör det och det måste vi göra. Det är en fantastisk erfarenhet för oss, att kliva in i det här slutspelet och kanske även kunna skrälla lite.

Att Tschöp har stor erfarenhet av slutspel märker man inte minst när man frågar henne “hur man sårar Pixbo bäst" – här kommer nämligen den berömda ”mörkningen” fram.

– Det återstår väl att se. Det är detaljer som jag kommer sitta på, inte något jag kommer gå ut att säga. Vi har koll på dem och får se hur mycket vi behöver ändra om inför den här matchen. Men det känns som vi har bra koll på Pixbo.

Utöver Tschöp och hennes rutinerade lagkamrater Matilda Sjödin och Karen Farnes så finns det inte överdrivet mycket slutspelsrutin i truppen, vilket inte är så konstigt med tanke på att de är nykomlingar. Därför får Tschöp en extra viktig roll i laget.

– Vi försöker lära oss hela tiden, tillsammans. De lär mig, jag lär dem. Sedan är det klart att de kan luta sig tillbaka lite på oss som har spelat fler slutspel än vad de har. Så ska det vara. Samtidigt ger de oss energi, de är otroligt taggade att kliva in i ett slutspel för första gången. Det är väldigt mycket ge och ta.

Om en av dina lagkamrater frågar hur man bäst tar sig an ett slutspel, vad svarar du då?

– Man går in i en bubbla nu. Det är fantastiskt kul att vara i den bubblan! Man ska försöka njuta. Nånstans är det ju innebandy, även om nivån och matcherna höjs lite, där man behöver vara lite mer påkopplad. Det är ändå innebandy vi håller på med. Vi har ett otroligt bra lag och går in med noll press på oss själva överhuvudtaget. Det gäller bara att ha axlarna nere och gå in respektlöst, och verkligen våga spela ut.

Moa Tschöp = guldgaranti?

Noterbart är att Moa vunnit SM-guld med samtliga lag hon spelat för i SSL: Balrog, Djurgården, KAIS Mora och Täby. När är det då dags för Kalmarsund att ansluta sig till den skaran?

– Nu går vi in i ett slutspel, så just nu är ambitionen att gå så långt som möjligt i år. Stena är det kanske i år som vi ska göra det, men när man kliver in ett slutspel har man ambitionen att nå så långt som möjligt. 

– Jag får väl säga i år då, även om det kanske inte riktigt är det som är planen varken från föreningens eller vårat håll. Vi har ett otroligt bra lagbygge och en förening som står bakom det. Där behöver andra föreningar haka på om de ska ha en möjlighet i framtiden. Det är en häftig förening att få representera, och att få kliva in i ett slutspel med.

Ni är en storsatsande förening med höga ambitioner - när tror du att ni är redo för att etablera er i toppen?

– Vi ska ta kliv hela tiden. Vi hade topp tio som mål i år, och när vi fick lite slutspelshugg så var det klart att vi verkligen kände att vi ville gå till slutspel redan i år. Vi kom sjua i år och vill komma högre nästa år. Vi behöver skruva på lite grejer för det, vi vet vad som krävs och föreningen har stenkoll på vilka steg som ska tas hela tiden. Vi kommer klättra mer och mer för varje år som kommer!

ANNONS

TV: AIK-stjärnan utlovar många poäng nästa SSL-säsong

"Det är skamgränsen" - Liam Åström vet hur många poäng han ska göra nästa säsong.

Matchrapporter: Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger Smakstart för Thorengruppen – vann mot Kalmarsund Dominika Buczek gjorde två mål när Kalmarsund vann mot IBK Lund Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund

Den här artikeln handlar om: